Cümbez Ağacı Nedir? Meyvesi Yenir mi? Faydaları Nelerdir? Nerede Yetişir?
Cümbez ağacı; Kıbrıs'ta yetişen, cümbez inciri olarak bilinen meyvelere sahip olan, köklerinde bile meyve yetişen oldukça verimli bir ağaç çeşididir.
Cümbez Ağacı Nedir? Hikayesi Nedir?
Tropikal bir iklim seven cümbez ağacı; çok eski zamanlardan bu yana yetişen, adeta şifa kaynağı olarak tanımlanan en yaşlı ağaçlardan biridir. Cümbez inciri olarak bilinen meyveleri bu ağacın ana gövdesi daha küçük köklere sarılarak büyük gövdeye katılır. Dev köklerden adeta adeta başka dallar çıkmaktadır. Cümbez ağacı hikayesine göre ağacın ana gövdesi 7 daldan oluşur ve bunların her biri geçmiş yüzyılı temsil eder. Hristiyanların kutsal dini olan İncil'de bu ağaçtan Eski Ahit'te 7 defa, Yeni Ahit'te ise 1 defa bahsedilmektedir.
Kış aylarında yapraklarını tamamen döken ve adeta ölmüş hissi veren cümbez ağacı, bahara doğru tekrardan yeşillenir. Yeşil yaprakları dev gövdesini sarar ve güzel bir gölge görünümü meydana getirir. Kıbrıs'ta yaşayan en yaşlı ağaç olarak tanımlanan cümbez, tarihin pek çok anısına şahitlik yapmıştır. Osmanlı devletinin adayı fethine, Venedikli inşaatçılara ve daha pek çok tarihi olaya tanıklık etmiştir. Yaklaşık olarak 700 yıllık geçmişi olduğu bilinen bu ağacın katedralin inşasında başladığı bilinmektedir.
Cümbez Ağacı Meyvesi Yenir mi?
Yabani incir ya da tropikal incir olarak bilinen cümbez ağacının meyveleri incir ile benzerlik gösterse de farklı tada ve aromaya sahiptir. Bu meyveler belli bir olgunluğa geldiği zaman mutlaka üzerine çizik atılmalıdır. Eğer çizik atılmazsa yenemezler. Tadı ve kıvamı yeterli olmaz. Firavun meyvesinin tadı inciri andırsa da farklılık göstermektedir. Ağızda bıraktığı hoş tadı ve değişik aroması ile pek çok kişinin ilgisini çekmektedir.
Oldukça bereketli olan cümbez inciri ağacın her yerinde çıkmaktadır. Gövdesinde, kökünde, üstündeki dallarda her yerde meyveler yetişmektedir. Boyu yaklaşık olarak 12.5 metre olan ağacın kök gövdesi ise 365 santimdir. Gölgesi ise yaklaşık olarak 400 metrekare kadardır. Bu özelliği sayesinde her açıdan faydalıdır.
Cümbez Meyvesi Faydaları Nelerdir?
Cümbez Latince ismi Ficus Soycomorus veya Minimal Deciduos olmakla birlikte cümbez ağacının meyveleri oldukça şifalı ve faydalıdır. Olgunlaşmaya başlayan meyvelere çizik atıldıktan sonra yaklaşık olarak 10 gün içerisinde kızarmaktadır. Bu şekilde daha olgun ve yenebilecek hale gelmektedir. Halk arasında bilinen eski bir rivayete göre çocuğu olmayan kadınlara bu incirden verilirmiş.
İncir kadar yumuşak ve çekirdekli olmayan bu meyveler aynı zamanda çekirdekli de değildir. Tadı da incir kadar ballı ve tatlı değildir. Şeker oranının az olmasına rağmen tadı oldukça lezzetli olan cümbez meyvesi, nektari ve incir karışımı bir tadı andırmaktadır.
Cümbez İnciri Nerede Yetişir?
Kıbrıs'ta bulunduğu belirtilen cümbez ağacının gövdesinde, kökünde ve dallarında yetişen cümbez inciri, tropikal iklimi sevmektedir. Cümbez ağacı fidanı ülkemizin kültür mirası olarak bilinir. Bu ağacın korunması gerekmektedir. Oldukça nadir bulunan meyvelere sahip olan bu ağaç hem kültürel hem de botanik anlamda birçok anlam ifade etmektedir.
Tarihi önemi bulunan cümbez ağacı Mağusa'da yer almaktadır. Tarihe 7 asırdır tanıklık eden bu ağaç oldukça ihtişamlı bir görüntüye sahiptir. Eski Mısır döneminden beri hem gölgesi hem de meyveleri ile kök sisteminden yayılmış bir ağaç görüntüsüne sahiptir. Bu ağaç Kültür Bakanlığı'nın miras listesindedir.