Damak yarası genel itibari ile bazı mikrobiyel rahatsızlıklar ve ateşli enfeksiyonlardan kaynaklı oluşan problemdir.
Ağız Yarası Neden Olur?
Damak bölgesinde oluşan yaralar genelde kızarıklık ve beyaz renkte ortaya çıkar. Bu yaralara nelerin iyi geldiği enfeksiyonel rahatsızlıkların artış göstermesinden sonra sıkça sorulmaktadır. Yaraların oluşma sebepleri ateş, ağız enfeksiyonu, mide ağrısı, ağız ülseri olabilir. Bahsedilen enfeksiyon büyük yara ya da küçük leke olarak meydana gelir. Damak yarası için ev ortamında doğal tedavi uygulamaları yapılmaktadır. Bu yaraların görülmesi bazı zamanlarda ciddi rahatsızlıklara işaret edebilmekte olduğundan dolayı yaraların tedavi edilmesinden önce doktorla görüşülmesi çok önemlidir.
Damak Yarasına Ne İyi Gelir?
Ağız içerisindeki yaraların tedavi edilebilmesi için ağızın her zaman temiz olması gerekir. Ağız hijyeninin düzenli yapılması sağlık açısından dönem taşır. Yaralarını bitkisel yollarla geçirmek isteyenlerin uygulayabileceği birkaç basit yöntem sunabiliriz. Bu bitkisel yollardan biri için gerekli malzemeler bir miktar hidrojen peroksit barındıran yarım bardak su, 1 çay kaşığı tuz ve sodyum bikarbonattır. Yapılması için tüm malzemeler karıştırılır. Sonrasında ağız gün içinde 2 ve yahut da 4 defa fırçalanır. Fırçalamadan sonra ise ağız durulanmalıdır. Yaranın zaman içerisinde geçeceği ve ağrıların azalacağı ifade edilebilir.
Damak Yarasına Tuz Basmak İyi Gelir mi?
Suyun tuzla karıştırılması ve karışımın ağızda çalkalanması gerekir. Fakat dayanma gücünüz var ise yaraya direkt olacak şekilde tuz ile baskı uygulamayı tercih edebilirsiniz. Bu karışım damak yarasına iyi gelebilir.
Damak Yarası İçin Bitkisel Tedaviler
Damak yaralarının iyileşmesi için geliştirilmiş birçok yöntem bulunmaktadır:
Aloe vera uygulaması: Aloe vera kemik yaralarının iyileşebilmesi için kullanılan doğal yöntemlerden biri olarak karşımıza çıkar. Bahsi geçen bitki birçok farklı yarar sunmaktadır. Ağız içindeki yaraların geçirilmesi için aloe vera bitkisinin kullanımı tercih edilebilir. Bu doğal uygulamanın hazırlanabilmesi için aloe vera yaprakları ile ılık su kullanılır. İlk olarak aloe vera kristalleri bitki yapraklarından ayrılır. Elde edilen jel sıcak suyla karıştırılır. Hazırlanan karışım günlük şekilde gargara olarak kullanılır. Bitkinin gücü ağız içindeki yaraların hızlı iyileşmesini sağlayacaktır.
Buz tekniği: Ağızda bir parça buz gezdirilir. Bu sayede damak içerisinde oluşan yaralar hızlı biçimde geçer.
Sirke ve limon: Sirkenin damakta oluşan yaraların geçirilmesi adına güçlü bir özelliği bulunmaktadır. Sirkeyle su karıştırılır ve ağızda gargara yapılır. Sirke dışında bal, kuru üzüm ve anason karıştırılabilir ve gerekli bölgeye uygulanır. Sirke kadar güçlü olan yöntemlerden bir diğeri de limondur. Limon damaktaki yaraların iyileşmesini sağlar. Limon suyunun özelliği ağızda meydana gelen bakterilerin kısa zamanda geçmesini sağlamasıdır. Damak yarasına uygulanan limon yöntemi sayesinde meydana gelen yaralar zaman içerisinde kaybolmaktadır.
Damak Yarasına Hangi Doktor Bakar?
Ağız içinde ve damakta çıkan yaralar için cildiyeye başvurulması gerekmektedir. Dermatologlar damak yaraları konusunda iyi gelebilecek tedavileri yaranın türüne göre belirlemektedir.