Sağlık 10 Şubat 2024 - 23:23:48

Damar Sertleşmesi Nedir? Ne İyi Gelir? Neden Olur?

Damar Sertleşmesi Nedir? Ne İyi Gelir? Neden Olur?

Damar sertleşmesi bireylerin vücut sağlığını riske atan ve çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelen önemli rahatsızlıklardan biridir.

Damar Sertleşmesi Nedir? Nasıl Olur?

Sağlıklı bir bireyde atar damarlar esnek şekilde oluşur. Bedenin büyüme şekline göre şekil alarak vücudun belli bölümlerinde incelerek belli bölümlerinde kalınlaşır bunun sayesinde vücudun ihtiyaç duyduğu bölümlere daha fazla ya da daha az kan ulaştırılabilmektedir. Yaşama şekillerine bağlı olarak insan vücudundaki damarlar zarara uğrayabilirler ya da farklı şekillerde büyüyebilirler bu durumda vücudun kan akış sistemi bozularak alışılagelmişin dışında daha fazla veya daha az kan dolaşıma katılabilir. Bu hastalıklardan biri de damar sertliğidir. Damar Sertliğinde de diğer kalp damar hastalıkları gibi erken teşhis büyük önem taşımaktadır. Eğer geç kalınırsa kalıcı hastalıklar ve ölümle sonuçlana bilecek bir rahatsızlıktır. Kalp krizi ve beyin kanaması gibi hastalıkların temelinde yatan sebeplerden biri olan damar sertleşmesi çoğunlukla batılı ülkelerde görülmektedir.

Damar Sertliği Neden Olur ?

Bu hastalık kontrol dışı sebeplere bağlıdır. Bu sebepler aile kaynaklı genetik yapıyla alakalı olmakla birlikte yaşam şartları da büyük etmendir. Yaş ilerledikçe damar sertliğinin hastalarda görülme sıklığı artmaktadır. Bünye zayıfladıkça hücreler yenilenemeyip onarım yapamaz hale gelirler ve bu da tedavinin zorlaşması anlamına gelir. Hastalığın yaşın ilerlemesi ile kalp krizi ve hipertansiyon gibi etkileri olmaktadır. Kırk yaşını aşmış insanlarda diğer yaşlara göre daha çok görülür. Eşit şartlarda büyümüş kadın ve erkek bünyesine bakıldığında erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Menopoz öncesi görülme ihtimali oldukça düşüktür ancak menopoz döneminden sonra östrojen hormonun yetersiz kalmasıyla birlikte bu hastalığın görülme sıklığı artmaktadır. Tedavi için kadınlarda hormonal destek sağlanarak hastalığın ilerlemesi engellenmiş olur. Bu hastalık sürecinde tansiyon büyük önem taşımaktadır. Yüksek tansiyon hastası olan insanlarda tedavi daha yorucudur. Sigara kullanımına bağlı olarak bu hastalık da artış gözlenmiştir. Aşırı sağlıksız beslenme aşırı alkol ve sigara tüketimi düzensiz yapılan spor hastalığı tetikleyen diğer etmenlerdir.

Damar Sertleşmesinin Belirtileri Nelerdir?

Damar sertliğinin belirtileri şu şekildedir. Düzensiz tansiyon ve damar kapaklarında gözlemlenen yıpranmalar bu hastalığın habercisidir. Bunların yanı sıra eğer damar sertliği kalp damarlarında başladıysa ritim bozuklukları ve ani kalp krizleri gözlenmiştir. Bunların yanı sıra göğüsteki sıkılma birçok insanda gözlenebildiği gibi her göğüs sıkışması damar sertliği anlamına gelmemektedir. Fakat kalp damar sertliği olan hastalarda aşırı şiddetli ve sıklıkla oluşan göğüs ağrıları görülmüştür.

Damar Sertleşmesine Ne İyi Gelir?

Öncelikle sağlıklı yaşamak bu hastalığın yaşanmaması için en gerekli kurallardan biri düzenli spor alışkanlığı ve dengeli beslenmedir. Fakat sigara ve alkol tüketimini aşırıya kaçırıp beslenme alışkanlıklarını hiçe sayarak spor yapmayan insanlarda bu hastalık sıklıkla görülmektedir. Korunmak için meyve ve sebze tüketiminde bonkör davranabilir ve sıklıkla tüketebilirsiniz. Düşük trans yağ içeren besinler tüketerek lifli besinlerle beslenip kendinizi koruyabilirsiniz. Yemek masanızdan eksik etmeyeceğiniz bir diğer yiyecek ise balıktır. İçerdiği omega3 ve doymamış yağ asitleri ile damarlarınızı besleyebilir ve onarabilirsiniz. Ayrıca sofranızda tuzu ve şekeri azaltarak yüksek tansiyon gibi kalp hastalıklarına yakalanmanızı engelleyecektir. Buda doğrudan sizi damar sertleşmesi durumundan koruyacaktır.

  • damar sertleşmesi
  • damar sertleşmesi nedir
  • damar sertleşmesi neden olur
  • damar sertleşmesi ne iyi gelir
  • damar sertleşmesinin belirtileri
Yorumlar
Seher arslan Her yıl mutlaka check up yaptırırım. Bu sene ki sonuçlarımda damar sertleşmesi olduğu ortaya çıktı. Durum tehlike yaratmaması için tedavisine hemen başlandı. Bunun haricinde meyve ve sebze tüketimine önem vermeye başladım. cevapla
yorum yaz
Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları ve Zararları Nelerdir? Cilt İçin Nasıl Kullanılır?