Sağlık 25 Eylül 2021 - 05:50:10

Dispozofobi Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Dispozofobi Hastalığı Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Dispozofobi; kişiye göre değerli olan, sağlıksız ve kullanılmayan pek çok gereksiz eşyanın atılmaması ve biriktirilmesi olarak isimlendirilen bir hastalık türüdür.

Dispozofobi Hastalığı Nedir, Ne Demek?

İstifçilik olarak da isimlendirilen dispozofobi hastalığı; herhangi bir anlam ifade etmeyen her türlü eşyayı biriktirme ve atmama olarak tanımlanan psikolojik bir rahatsızlıktır. İleride lazım olur düşüncesi ile bir eşyayı atmamak ya da tutumlu olmak ile bu hastalığın herhangi bir alakası bulunmamaktadır. Biriktirme hastalığı olarak da tanımlayabileceğimiz bu rahatsızlıkta toplanan eşyaların bir düzeni yoktur ve her biri tutarsızlık içermektedir. Bu özelliği onu koleksiyonerlerden ayırmaktadır. Koleksiyonerler anlamı olan ve birkaç alan ile ilgili olan eşyaları toplamaktadırlar. Bu kişiler hobileri belli bir düzen ve disiplin içerisinde yürütmektedir. Dispozofobi hastalığı olanlar ise bunun tam tersi olarak alakasız eşyaları biriktirmektedir.

Dispozofobi hastalığı ufak yaşlarda kalem ve silgi gibi eşyaların atılmaması ve biriktirilmesi ile başlamaktadır. Fakat genel olarak 50 yaşından sonra sıklıkla gözlemlenmektedir. Bu hastalık asıl olarak bir çeşit obsesif kompulsif kişilik bozukluğudur ve takıntılı hastalıkların yaklaşık olarak %15'inde bu biriktirme rahatsızlığı söz konusu olmaktadır. Bu rahatsızlıkta kişi takıntılı bir şekilde her eşyayı evine getirir ve bunların dışarıya atılmaması için uğraşır. Hastalığın asıl olarak temelinde dürtü bozukluğu vardır kişi dürtülerini kontrol edememektedir.

Dispozofobi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Bu hastalık pek çok kişide görülebilmektedir. Genel olarak bu hastalık gizli tutulur ve bu nedenle tam sayı belirlenememektedir. Ama yaklaşık olarak nüfusun %3'ünde bu hastalığın görüldüğü varsayılmaktadır. Bu kişilerde kişilik bozukluğu da görülmektedir. Hastalar durumun farkında olmadığı için kendilerine müdahale edilmesinden hoşlanmamaktadır. Dispozofobi belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Gereksiz ve değersiz ne varsa kişi biriktirir ve bunların atılmasına kesinlikle karşı gelir.
  • Topladıkları eşyaları kesinlikle atmama eğilimindedirler. Bu konuda uyarıldıkları zaman büyük rahatsızlık duyarlar.
  • Dispozofobi hastalarının sosyal hayatlarında ciddi anlamda davranış bozukluğu gösterdiği belirtilmektedir.
  • Kişinin topladığı eşyalar arasında bir benzerlik ya da bağlantı bulunmamaktadır.
  • Gereksiz eşyaları kontrolsüz bir şekilde toplama nedeniyle ev ya da iş yerlerinde hareket alanı oldukça kısıtlı olmaktadır.
  • Yatak odasından banyoya kadar evin her odasında bu tarz eşyalar bulunmaktadır.

Biriktirme hastalığına sahip kişiler bunu kontrolsüz bir şekilde yapmaktadır. Eşyaların herhangi bir düzeni olmadığı için aynı eşyadan birden fazla bulunabilmektedir. Bu kişilere göre biriktirilen her eşya oldukça gereklidir. Bu yüzden kesinlikle atmazlar.

İstifleme Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalığın temelinde genetik yatkınlık, geçirilmiş travmalar, çocukluk döneminde aile tarafından görülen bazı tutumlar ve davranışlar ve terk edilme korkusu bulunmaktadır. Bu hastalığın öncesinde kişilerin çoğunlukla stresli ve travmatik durumlar yaşadığı gözlemlenmektedir. Kişinin stres ile baş edememesi ve bunun üzerini dispozofobi ile kapatması sonucunda rahatsızlık ortaya çıkmaktadır. Yapılan bazı araştırmalara göre bu hastalık, dikkat algısında ve hafızada bazı problemlerin yaşanması, karar verme zorluklarının oluşması ve kategorilendirme yapamama durumunun söz konusu olması gibi sebeplerden de kaynaklanabilmektedir.

Dispozofobi Nasıl Tedavi Edilir?

Hastalık kişinin güçlük yaşamını ve çevresindeki insanları etkileyecek duruma gelmiş tedavi zamanının geldiği söylenebilmektedir. Genel olarak hastalar hastalıklarının farkında değillerdir ve bu nedenle tedavi için kendileri başvurmazlar. Dispozofobi tedavisinde antidepresan ilaçlar işe yaramayabilir. Bunun yerinde bilişsel davranışçı terapiler, kişinin farkındalığının geliştirilmesine yönelik yöntemler uygulanmaktadır. Asıl olarak kişinin durumun farkına vardırılması sağlanır.

  • dispozofobi
  • istifçilik
  • biriktirme hastalığı
  • dispozofobi hastalığı nedir
  • dispozofobi belirtileri
  • istifleme hastalığının nedenleri
  • dispozofobi nasıl tedavi edilir
  • dispozofobi tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Bal Sirkesi Ne İşe Yarar? Tarifi Nedir? Bal Sirkesi ile Zayıflama