Sağlıklı ve zinde bir bedene kavuşmak, yaşam kalitesini artırmak ve kilo vermeyi kolaylaştırmak için bireyin belirli yiyecek seçeneklerini belirli saat dilimleri içerisinde tüketmesi şeklinde uygulanan bir beslenme listesi programına diyet denir.
Diyet Çeşitleri ve İsimleri Nelerdir?
Günümüzde hemen hemen her zaman tek bir besine dayalı ya da belirli yiyecekler etrafında oluşmuş listeleri haber bültenlerinde televizyon ve radyo programında ve internette her yerde görebilirsiniz. Zaman zaman popüler olmuş havuç diyeti, lahana diyeti, marul diyeti, kinoa diyeti, çimen suyu diyeti, altın çilek diyeti gibi birçok diyet isimleri kilo vermeye yardımcı olan diyet çeşitleri arasında yer alır. Bu diyetlerin her biri sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi ve sağlığınızı korumanızı sağlar.
Diyet Nasıl Olmalı? Nasıl Yapılır?
İnsan bedeninin hem yaşamsal faaliyetler için hem de fiziksel aktivite için tüm besin gruplarındaki tüm vitamin ve minerallere, ayrıca enerji sağlamak için karbonhidrat, yağ ve proteinlere ihtiyacı vardır. Sadece marul yiyerek ya da sadece chialı puding ile beslenerek tüm bu ihtiyaçlarını karşılayamazsınız ve dönemsel olarak kilo verseniz de bu vücudunuzda su ve kas kaybına neden olduğu için güçsüz düşersiniz.
Sağlıklı Bir Diyet İçin Neler Yapılmalı?
Öncelikle kendinizi psikolojik olarak diyet programına hazırlamalısınız. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz varsa öncelikle bunun tedavisi uygulanmalı daha sonra bir uzman kontrolünde beslenme programına başlamalısınız. Beslenme listeniz kesinlikle size özel olmalı; komşunuzun kızının diyeti ya da gazete küpüründen kestiğiniz diyet çeşitleri size uygun olmayabilir yada sizin kalori ihtiyacınızı tam olarak karşılamayabilir. Beslenme programı kadar bu programa başlamadan önce ne kadar beslendiğiniz ve fazla kiloları ne kadarlık bir zaman diliminde aldığınız da önemlidir. Siz de bunun sizi nasıl etkilediğini ve de nerelerde hata yaptığınızı anlamak istiyorsanız günlük tutacağınız bir beslenme listesi büyük yol kat etmenizi sağlayacaktır. Hangi besinlerden daha fazla yediğinizi ve hangi saatlerde yediğinizi görmek bunları düzeltmek için sizi bilinçlendirir.
Fast Food Tüketmek Zararlı mı? Kilo Yapar mı?
Zaman zaman iş yoğunluğundna ya da yemek yapacak zaman veya enerjimiz olmadığından her birimiz döner, hamburger, cips, kızartma tüketebiliyoruz. Ama bunu alışkanlık haline getirdiğiniz zaman hem obeziteye hem de kanser başta olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyorsunuz unutmayın. İçerdiği trans yağlar ve peroksitler ile vücuda zararlı maddeler ile zarar veren ve bol yağ içermesi nedeni ile gereksiz kalori almanıza neden olan fast food lar uzun süredir uyguladığınız beslenme programının bile etkisini ortadan kaldırır. Bir tabak patates kızartmasından alacağınız kalorinin eşitiyle salata, çorba, ızgara veya haşlanmış et ve ayrandan alacağınız kalori aynıdır. Ve ikinci seçenek çok daha tok tutar ve sağlıklıdır. Siz de doğru besinleri yanlışlarının yerine geçirerek kısa yoldan zayıflayabilirsiniz ki patates kızartmasının yanındaki kolanın içerdiği şeker ve asitten bahsetmiyoruz bile.
Diyette Sebze ve Meyve Tüketimi Nasıl Olmalı?
Özellikle kalorilerinin az olması ve tam bir sağlık deposu olması nedeniyle meyve ve sebzeler diyetinizin vazgeçilmezi olmalı. Hem içerdiği posa sayesinde tok kalmanızı sağlayacak hem de bağırsak hareketlerini hızlandırarak metabolizmanızın çalışmasına katkıda bulunacaktır.
Diyet Yaparken Ara Öğünlerde Ne Yemeli?
Sağlıklı bir diyet için günde en az üç ana ve üç ara öğün hem uzun süre aç kalmamanızı hem de sürekli enerji takviyesi alan vücudunuzun iyi çalışmasını sağlar. Protein ve karbonhidrata dayalı küçük ara öğünler( süt ve meyve grubu gibi) en sağlıklı ara öğün seçeneğidir.
Suyun Diyetteki Önemi Nedir?
Bedeninizin gün içinde ter ve diğer boşaltım organlarıyla kaybettiği suyu yeniden kazanmak ve yağları parçalamak için ihtiyacı olan suyu almanız lazım. Günlük en az iki buçuk litre su içerseniz bu ihtiyacı karşılamış olursunuz. Diyet çeşitleri incelendiğinde her birinde suyun önemi ortaya çıkmaktadır.