Yaşam 26 Kasım 2021 - 10:56:55

Doğum Sonrası Çatlaklar (Gebelik Çatlakları) Nasıl Geçer?

Doğum Sonrası Çatlaklar (Gebelik Çatlakları) Nasıl Geçer?

Gebelik çatlakları; hamilelik döneminde bebeğin büyümesi ile birlikte karın bölgesinin genişlemesi ve cildin gerilmesi sonrasında meydana gelen izler olarak nitelendirilmektedir.

Çatlak Nedir, Ne Demek?

Hızlı kilo alıp verilen veya doğumdan sonra meydana gelen çatlaklar; göğüs, göbek çevresi ve kalçalarda oluşmaktadır. Kötü bir görüntüye yol açan çatlaklar, gebelikte en çok karın bölgesinde görülür. Çeşitli tedavi yöntemleri ile birlikte bu izlerin giderilmesi sağlanabilmektedir.

Çatlakların yok edilebileceği en uygun süreç kadının hamileliğinden sonraki bir sene olarak ifade edilebilir. Çatlaklar ilk evrede kırmızı, daha sonra ise ten rengi ile uyumlu bir hale gelir. Bu oluşumlar ebat olarak değişiklik gösterir. Küçük ve çok derin olmayan çatlaklar kısa sürede geçerken, büyük olanlar kendiliğinden geçmez ve destekleyici tedavi gerekmektedir.

Hamilelikte Çatlak Neden Olur?

Hamilelik sürecinde kilo alımı olduğu için karın bölgesinin şişmesi ile gerginlikten dolayı gebelik çatlakları meydana gelir. Gerilen karın yırtılmaya uygun bir hal alır. Özelikle hamilelikte beş ve altıncı aylara dikkat edilmesi gerekir. Bu aylarda karın büyümeye başlar, büyüyen karın ile çatlakların başlaması mümkündür.

Deride bulunan dermis bölgesinde hasarların oluşması ile çatlaklar baş göstermeye başlar. Dermis bölgesinde elastin ve kolajen lifler bulunmaktadır. Bu liflerde meydana gelen hasarlar ile tabakaların yerini alan fibröz bantlardır. Çatlak olarak kendini epeyce belli eden fibröz bantlar gözle görülür. Açık tenli kadınlarda daha fazla görülen çatlaklar, aynı zamanda ergenlik çağındaki kişilerde sık rastlanmaktadır.

Hızlı kilo alıp veren, boyu uzayan, genetik yatkınlık ve doğumdan dolayı karın bölgesi gerilen kadınlarda çatlak oluşumu fazladır. Hamilelikte oluşan çatlakların en fazla arttığı aylar gebeliğin son aylarıdır. Uzmanlara göre uzun süreçte kortizonlu krem kullanan insanlar risk grubunda olarak ifade edilmektedir.

Kol bölgesinin iç tarafları, göğüs uçları, kalça ve karın bölgeleri çatlakta probleminde en çok karşılaşılan alanlardır. Hamilelik öncesi spor yapan ve sigara kullanmayan bir kadında çatlağın oluşma olasılığı diğer kişilere göre daha azdır.

Doğum Sonrası Çatlaklara Ne İyi Gelir?

Genel anlamda gebelik döneminde çatlak meydana gelmesi her kadının yaşadığı bir durumdur. Gebelik sonrasındaki süreçte özellikle karında meydana gelen çatlakların günümüz koşullarında tedavi edilmesi mümkündür. Önemli olan kısım doğru zaman sürecinde doğru müdahale işlemi kişiyi başarıya ulaştırır.

Karın bölgesinde meydana gelen çatlaklar ilk olarak kızarık halde bulunmaktadır. Doğum çatlaklarına kesin çözüm için lazer tedavisi uygulaması yapılabilir. Bu yöntem çatlakların giderilmesi hususunda olumlu sonuçlar verebilmektedir. Fakat karın kısmında uygulanan tedavi yöntemi cilt bölgesinde %100 sonuç vermese dahi muazzam bir iyileşme sağlamaktadır. Karında oluşan çatlaklar ileri boyuttayken beyaz renk alır, bu aşamada fraksiyonel lazer ve dermaroller tedavisi olumlu sonuçlar verebilir.

Bunlarında yanı sıra doğum çatlakları için krem, kimyasal peeling, dermaroller gibi yöntemler de önerilmektedir. Kullanılan ürünlerin vitamin A ve meyve asidi içermesi önerilmektedir.

Gebelik Çatlakları İçin Doğal Yöntemler Nelerdir?

Çatlak problemleri karşısında tıbbi yöntemlerden başka kadınların evde uyguladığı doğal yöntemler ile çatlak gelişmesini engellemektedir. Gebelikte meydana gelen çatlaklar doğal yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Kullanılan doğal ürünlerin herhangi bir yan etkisi yoktur. Fakat herhangi bir probleme karşı doktora danışmak gerekir.

Gebelik çatlaklarına zeytinyağı, çörekotu yağı, buğday yağı, kakao yağı, kantaron yağı ve kayısı yağı kullanılmaktadır. Bu yağlar karıştırılma işlemi veya tek başına cildin nemlenmesi ve esnekliğin sağlanabilmesi için kullanılarak hamilelik döneminde meydana gelen çatlaklara karşı önlem alınabilir. Ilık su aracılığı ile tercih ettiğiniz yağ ile beraber karın bölgesine masaj yapabilir ve oluşabilecek çatlakları engelleyebilirsiniz.

Bu doğal yağların yanı sıra gebelik çatlakları için hindistan cevizi yağı da kullanılabilir. Vazelin sürmek de etkili olabilir fakat bazı zamanlarda bu tarz ürünler cildin tahriş olmasına neden olabilir. Tüm bunlarla beraber bazen soğuk bazen ılık duş almak faydalı olabilir. Bu durum şok etkisi yarattığı için derinin güçlenmesi sağlanır. Çatlaklar oluştuktan sonra tedavi etmek yerine meydana gelmeden önce önlem almak süreci kolaylaştırır ve olumlu sonuç alınma olasılığını yükseltir.

  • doğum sonrası çatlaklar
  • gebelik çatlakları
  • çatlak neden oluşur
Yorumlar
Sultan Aktürk Doğumdan sonra çok çatlağım oldu vücudumda doğal yöntemler biraz azalttım ama hala var malesef. Ne yapmam gerekiyor? cevapla
Dilek sabancıoğlulları Doğum sonrası çatlaklar geçer mi? Bitkisel çözümler bu konuda etkili olur mu nasıl geçer? Bir arkadaşım çatlaklar için lazer tedavisi yaptırdı. Fiyatları ne kadar bilmiyorum ama baya etkili olmuş. Bu tarz yöntemler işe yarar mı? Bir zararı olur mu? cevapla
Duygu Kılınç Doğum sonrası çatlaklara doğum çözüm öneri olan var mı? Vazelin sürmek bu konuda etkili olur mu? Ben kesin çözüm olabilecek bir yöntem arıyorum. Bu tarz bir sorun yaşayıp doğal yöntemler uygulayanlar varsa bilgi verebilir mi? cevapla
yorum yaz
Zona Hastalığı Nedir? Zona Çeşitleri, Belirtileri, Tedavisi, Sebepleri