Sağlık 28 Aralık 2020 - 08:06:58

Dopamin Hormonu Ne İşe Yarar? Nasıl Artar? Dopamin Hangi Duyguyu Yok Eder?

Dopamin Hormonu Ne İşe Yarar? Nasıl Artar? Dopamin Hangi Duyguyu Yok Eder?

Vücutta doğal bir şekilde salgılanan kimyasal bir madde olarak nitelendirebileceğimiz dopamin hormonu, bireyin duygusal eylem ve tepkimelerinin kontrol edilmesinde etkili olan bir hormondur.

Dopamin Hormonu Ne İşe Yarar?

Vücutta beyne sinyal ileten dopamin hormonu; merkezi bir güç kaynağı olarak tanımlayabileceğimiz nörotransmitlerdir. Nöron olarak tanımlanan beyin sinir hücreleri arasında ileti sağlayan bu hormonun yeterli salgılanması depresyon, hafıza, ruh hali, öğrenme, konsantrasyon, uyku düzeni ve motor kontrol gibi yaşamı doğrudan etkileyen durumların kontrolü üzerinde önemli etkiler meydana getirmektedir. Vücudumuzdaki pek çok fonksiyon konusunda etkili olan bu hormon hem kişinin eylemlerini hem de diğer insanlar ile olan ilişkileri etkilemektedir.

Beyindeki bazal gangliya gözetimi ile tüm eylemlerimiz kontrol edilmektedir. Bu bölgenin yeterli ve dengeli çalışabilmesi için nöronlardan yeterli oranda dopamin salgılanması gerekmektedir. Bazal gangliyaya yeterli oranda dopamin ulaşmazsa hareket kabiliyeti kısıtlanır ve hareket koordinasyonun bozukluklar oluşur. Buradan anlayabileceğimiz üzere dopamin hareket kabiliyeti üzerinde doğrudan etki sağlamaktadır. Yani doğamin gereğinden fazla salgılanırsa gereksiz hareketler meydana gelebilmektedir. Örneğin tik bunun gibi bir şeydir.

Dopamin hem öğrenme hem de bilgilerin saklanması konusunda etkili olan bir hormondur. Düşünme ve bellek kontrolünde etkin olan prefrontal korteksteki dpoamindeki iniş ve çıkış sonrasında belleğin doğrudan etkilenmesi durumu söz konusu olmaktadır. İnsanlar kendilerine keyfi veren bir aktiviteyi öğrenmekte güçlük çekmezler. Dopamin öğrenme motivasyonunun artmasını sağlayan bir etmendir. Bunlara ek olarak stres, heyecan, algı, algı, uyku düzeni gibi pek çok alanda etkili olmaktadır.

Dopamin Eksikliği

Dopamin Hormonu Eksikliği ve Fazlalığı

Vücut faaliyetlerinde etkin rol alan dopamin fazlalığı ya da eksikliği durumunda birtakım rahatsızlıklar meydana getirebilmektedir. Vücutta gereğinden fazla dopamin salgılanması bağımlılık meydana getirmektedir. Sigara ya da uyuşturucu gibi maddelerin kullanımı sırasında vücutta fazla salgılanan dopamin bağımlılık oluşturmaktadır. Çok fazla neşeli olmak, hareket sırasında birtakım zorlanmaların oluşması ya da halüsinasyon görmek bu hormonunun gereğinden fazla salgılanması durumunda meydana gelir.

Vücutta dopamin eksikliği meydana gelirse parkinson ve depresyon meydana gelir. Parkinson vücudun çeşitli bölgelerinde titremelerin oluşmasına neden olmaktadır. Ayrıca bunlara ek olarak dikkat eksikliği ve konsantrasyon bozukluğu oluşur. Bunların yanında şizofreni ve depresyon da bu hormonunun yetersiz salgılanmasından dolayı oluşur. Vücuttaki dopamin eksikliği olduğunda sinir sistemi zarar görür. Bu da birtakım rahatsızlıklara sebebiyet verir.

Dopamin Hormonu Nasıl Artar?

Eğer vücutta dopamin eksikliği varsa dengelemek amacı ile birtakım doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Birtakım egzersiz aktiviteleri bu konuda faydalı olmaktadır. Sağlıklı beslenmek, bol miktarda C vitamini almak, güneş ışığından yararlanmak vücuttaki dopaminin dengelenmesine yardımcı olur. Dopamin vücutta yeterli oranda salgılandığı zaman daha mutlu ve zinde hissedersiniz.

Dopamin Hangi Duyguyu Yok Eder?

Vücutta yeterli oranda salgılanan dopamin hormonu stres, üzüntü gibi duyguların yok edilmesine yardımcı olur. Kişinin mutlu olması ve kendini iyi hissetmesi bu kimyasal maddenin yeterli salgılanması ile uyumludur. Vücudun sinir sistemine direkt olarak etki sağlayan bu hormon kişinin hayatını da etkilemektedir. Aşırı yeme bozuklukları ve bağımlılık gibi mutsuzluktan doğan rahatsızlıkların önlenmesine destek olur.

  • dopamin hormonu
  • dopamin hormonu ne işe yarar
  • dopamin hormonu eksikliği
  • dopamin hormonu fazlalığı
  • dopamin hormonu nasıl artar
  • dopamin hormonu hangi duyguyu yok eder
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Göz Ağrısı Nedenleri Nelerdir? Ne İyi Gelir? Ne Yapmalı?