Sağlık 02 Ocak 2021 - 10:48:51

Dumping Sendromu Nedir? Nasıl Önlenir? Belirtiler ve Tedavisi

Dumping Sendromu Nedir? Nasıl Önlenir? Belirtiler ve Tedavisi

Dumping sendromu; midenin bir kısmının ya da tamamının alındığı ameliyatlar ya da gastrik bypass sonrasında ortaya çıkan, midenin hızlı bir şekilde boşalması olarak nitelendirilen bir durumdur.

Dumping Sendromu Nedir, Ne Demek?

Midenin hızlı, kontrolsüz ve sürekli boşalması olarak nitelendirilen dumping sendromu, midede yeterli olarak sindirilmeyen yiyeceklerin ince bağırsağa hızlı bir şekilde ulaşması sonucunda baygınlık ve halsizlik yanı sıra kusma, ishal gibi semptomlar ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Son zamanlarda adını sıklıkla duyduğumuz ve bazı ünlü isimlerinde yaşadığı bu sendrom tehlikeli bir rahatsızlık haline gelebilmektedir.

Dumping sendromu; erken ve geç olmak üzere iki şekilde çeşide sahip olan ameliyat sonrasında mideye uygulanan küçültme işlemi sonrasında mide bağırsaklara daha yakın hale gelmektedir. Eğer hasta olan kişi şeker içeren besinler tüketirse, tüketilen besinler bağırsaklara gider ve bağırsaklardaki damarlar tarafından emilimi gerçekleşir. Bu tarz ameliyatlar sonrasında beslenme önemlidir. Uzun bir süre boyunca dikkat edilmesi gerekmektedir.

Dumping Sendromu Belirtileri Nelerdir?

İki şekilde karşımıza çıkan dumping sendromu belirtileri çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Erken dumping sendromunda belirtiler genel olarak yemek yerken ya da yemek sonrasında hasta olan kişi henüz masada otururken başlamaktadır. Yani yemek sonrasındaki 5-30 dakika arasında ortaya çıkar. Hastalarda ani bir baygınlık, halsizlik, baş dönmesi ve yanma meydana gelir. Bunlara ek olarak soğuk soğuk terleme, dolgunluk, çarpıntı, çalkantı hissi, bulantı, kusma, intestinal kramplar meydana gelir. Ayrıca ciltte kızarıklıklar meydana gelebilir. Mide ağrısı oluşabilir. Kalp atış hızı artabilir.

Geç damping sendromunun belirtilerine baktığımızda ise yemek yedikten 1-3 saat sonra ortaya çıktığını görmekteyiz. Terleme, açlık hissi, titreme ve bilinç kaybı gibi semptomların oluştuğu gözlemlenmektedir. Bunlara ek olarak baş dönmesi, yorgunluk, konsantrasyon olamama ve güçsüzlük gibi belirtiler de meydana gelmektedir. Tüketilen besinlerin ince bağırsağa hızlı bir şekilde geçmesi, burada yüksek karbonhidrat konsantrasyonuna neden olmaktadır. Vücut bu karbonhidrat birikimine cevap verebilmek için yüksek oranda insülin salınımı meydana getirir. Bu durum ise beraberinde ani kan şekeri düşmesi oluşturur.

Dumping Sendromu Nasıl Önlenir?

Beslenme değişiklikleri ve yaşm tarzındaki düzenlemeler ile dumping sendromunu önlemek mümkün hale gelmektedir. Mide ameliyatı sonrasında 3 öğün değil 6 öğün gibi az ve sık beslenme sağlanmalıdır. Buna ek olarak soda, şekerli besinler ve paketlenmiş ürünler tüketilmemelidir. Balık, tavuk, fıstık ezmesi ve tofu gibi protein içeren besinlerin tüketimi artırılmalıdır. Bunlar tokluk sağladığı için daha az yemek tüketimi meydana getirir. Ayrıca lifli besinler tüketiniz. Eğer yeteri kadar lif alırsanız, şeker ve diğer karbonhidratların bağırsaklarda daha yavaş emilmesine yardımcı olmaktadır.

Dumping Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak dumping sendromu tedavisi kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Bazı hastalarda diyet değişikliği sağlanarak ve beslenmeye dikkat ederek tedavi gerçekleştirilirken, bazı hastalarda ağır belirtiler sonrasında cerrahi müdahale ya da ilaç tedavisi gerekli olabilmektedir. Diyetlerde glisemik endeksi düşük olan besinler tüketilmelidir. Diyetlerde az ve sık yemeye özen gösterilmelidir.

  • dumping sendromu
  • dumping sendromu nedir
  • dumping sendromu belirtileri
  • erken dumping sendromu
  • geç dumping sendromu
  • dumping sendromu nasıl önlenir
  • dumping sendromunu önlemek
  • dumping sendromu tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kesin Kilo Verdiren Diyet, Egzersiz ve Yöntemler