Sağlık 08 Temmuz 2021 - 08:41:15

Egzama Nasıl Geçer? Bulaşıcı mı?

Egzama Nasıl Geçer? Bulaşıcı mı?

Egzama; atopik dermatit olarak bahsedebileceğimiz, derinin kuruması ve pul pul dökülmesi ile karakterize olan, kaşıntıya yol açabilen bir tür kronik rahatsızlıktır.

Egzama Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Cilt yüzeyinde kaşıntı ve kuruluk gibi semptomlar ile kendini gösteren egzama, kabarcıklar ile kendini gösterir ve bu kabarcıklar kuruyup pullanarak organizmaların girebileceği açık yara haline gelirler. Egzama rahatsızlığına sahip olan kişilerde enfeksiyon gözlemlenmesi oldukça olasıdır.

Yüz, saç derisi, bacaklar, el, dirsek, diz arkası ve kalça gibi hemen her bölgede meydana gelebilen egzama çeşitleri, stres, alerji, tahriş ya da dolaşım problemlerine bağlı olarak meydana gelebilir. Oluşum sebebine bağlı olarak görülen türleri şöyledir:

El egzaması: Uyaran maddeler ile temas sağlanması sonrasında ortaya çıkmaktadır. Temizlik ile uğraşan kişilerde, ev hanımlarında, kimyasal maddeler ile temas eden kuaförlerde ve metal işçilerinde görülebilmektedir. Ellerde egzama görselleri hemen her kişide benzerdir.

Atopik egzama: Alerjik yatkınlık kaynaklıdır. Bebeklik döneminde meydana gelir. Zaman içerisinde hafifleyip iyileşme gösterse de tekrarlama özelliği vardır.

Seborik egzama: Nedeni tam olarak belli değildir ve cildin yağlı olan bölgelerinde görülür. Kızarıklık, pullanma, kabuk oluşumu ile karakterize olur. Kış ve bahar aylarında artış görülür.

Kontakt egzama: Alerji ve doku hasarı meydana getiren maddelere ve cildin koruyucu yağ tabakasının oluşmasına izin vermeyen kimyasallara sürekli temas sağlanması sonrasında gelişir. Kronik ya da akut olarak meydana gelebilir.

Numuler egzama: El, kol ve bacakta meydana gelir. Daire şeklinde kaşıntılı lezyonlara sebep olur. Kronik olur ve çoğunlukla yetişkinlerde meydana gelir.

Asteatotik egzama: Cilt yüzeyinde yer alan yağ tabakasının azalmasına bağlı olarak meydana gelir. Sık sık banyo yapmak ve yaşlılık gibi durumlardan ötürü cildin kuruması sonrasında meydana gelir.

Stres egzaması: psikolojik kaynaklıdır ve yoğun stres sonrasında kendini gösterir.

Bu deri hastalığı günümüzde sık görülen cilt rahatsızlığının başında gelir. Neden olduğu hakkında ve kesin tedavisi hakkında tıp henüz tam bir bilgi sunamamaktadır. Strese bağlı egzama söz konusu olabileceği gibi farklı sebeplerden de oluşabilmektedir.

Egzama Çeşitleri

Egzama Neden Olur? Neden Çoğalır?

Egzama sebepleri arasında en çok görülen alerjik olandır ve genel de genetiktir. Kullanılan sabunlar, parfüm gibi kimyasal maddeler, lastik ayakkabılar, terlikler ya da bazı metal eşyalar egzamaya neden olabilir. Bitki ya da hayvan türleri ile temas, güneşe fazla maruz kalma ya da kullanılan bir ilaç tetikleyebilir.

Pek çok kişi saçta egzama neden olur diye araştırmakta ve merak etmektedir. Yetersiz beslenme, hava kirliliği, yorgunluk, yanlış ürün kullanımı ve hijyene dikkat edilmemesi gibi durumlarda saçlarda egzama ve beraberinde dökülme problemleri meydana getirebilir. Saçta meydana gelen egzama çoğunlukla mantar kaynaklıdır.

Bu deri hastalığı çeşidi bebekler de ve çocuklar da sıklıkla görülür ve kendiliğinden iyileşmektedir. Ama iyileşme süresi bazen uzun bir zaman alabilmektedir. Fakat yetişkinler de bu durum mevcut ise bunun şimdiye kadar kesin bir çözümü bulunamamıştır.

Bu hastalığı kontrol almanın yolu hastalığı çoğaltacak şeylerden kendinizi uzak tutmanızdır. Egzama neden çoğalır diye baktığımızda, tetikleyici etkene fazla maruz kalınması sonrasında gelişir. Bazı durumlar da kişide bulunan bu rahatsızlık dönem dönem kaybolur bazen de çok kötü hal alarak tekrar nükseder.

Çoğunlukla egzama kaşıntılı bir şekilde oluşmaya başlar. Olduğu bölge kaşındıkça deri yarılmaya başlar. Bu bölge kaşındıkça yara meydana gelir böylelikle vücutta virüslere karşı savunmasız bir hal alır. Bu nedenle de hastalıklar ve virüsler vücuda kolay bir şekilde girebilir ve iltihaplanma meydana gelebilir.

Egzama Nasıl Geçer? Tedavisi Var mı?

Çeşidine ve oluşum sebebine göre egzama tedavisi farklı şekillerde uygulanmaktadır. Eğer rahatsızlık çok ilerlemişse antibiyotik kullanımı gerekli olabilir. Erken dönemde teşhis edilirse eğer, kortizonlu ilaçlar kullanılabilir. Kırmızı renkte ve kaşıntı meydana getiren egzamalarda genel olarak ilk başta kortizonlu kremler önerilmektedir.

Evde egzama için uygulanan doğal yöntemler arasında ise yulaf tozu bulunmaktadır. Acı ve kaşıntı söz konusu ise küvete ılık su doldurup bu tozdan atarak, suyun içerisinde 15-20 dakika durunuz. Sonrasında ise kurulanınız. Aloe vera, salatalık, beyaz dut, zerdeçal, papatya da diğer bitkisel ürünler arasında yer almaktadır.

Egzamanın Belirtileri

Egzamanın Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Cilt üzerinde egzama başlangıcı meydana geldiği zaman oluştuğu zaman ciltte döküntüler meydana gelir. Kızarma, şişme gibi belirtiler göze çarpar. Bu cilt hastalığı oluştuğu zaman kişi de çok kötü kaşınma da oluşur ve bu hastayı çok rahatsız eder.

Genel olarak rahatsızlığın görüldüğü bölgede olan bölgede cilt çok kuru bir yapıya sahip olur ve nasır tutmuş gibi kalınlaşır. Deri çatlayarak kanamalara yol açar. İltihaplanma meydana geldiği zaman bu bölgede hemen kızarıklıkta kendini gösteren belirtiler arasındadır ardından kaşınma başlar. Cildin bu olan bölgesi su toplayabilir buda belirtiler arasında yerini alır.

Ciltte egzama olan yer kaşındığı zaman kaşımamaya dikkat etmelisiniz. Dikkat etmez ve kaşır iseniz bu bölge enfeksiyon kapar ve içeriye doğru ilerler. Buda çeşitli yanma ve ağrılara neden olur. Bu rahatsızlık sıklıkla cildin güneş gören bölgelerinde görülür ve yayılır. Genelde el, yüz, parmak gibi yerler de çıkmaya başlar.

Egzama Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Bulaşıcı bir hastalık olmayan egzama, insandan insana temas ile veya başka bir şekilde asla yayılmaz. Çevresel faktörlere bağlı olarak, strese bağlı olarak veya genetik ile alakalı olarak ciltte meydana gelebilir. Fakat bulaşıcı değildir. Egzama ilacı kullanılarak tedavi sağlanabilir.

Eğer egzama geçer mi ve tamamen yok olur mu diye bakacak olursak; bazen kaybolabilir ve sonradan tekrar çıkabilir. Bazı kişiler de yaz ayında tamamen kaybolup kış ayı geldiğinde çok kötü bir şekilde çıkmaktadır. Bu hastalık anne ve babada mevcutsa veya daha önceden bu hastalık cildinde çıkmış ise sizin de cildinizde çıkma ihtimali biraz yüksektir.

  • egzama
  • egzama nedir
  • egzama çeşitleri
  • ellerde egzama görselleri
  • strese bağlı egzama
  • egzama neden olur
  • egzama neden çoğalır
  • egzamanın belirtileri
  • egzama başlangıcı
  • egzama hastalığı bulaşıcı mı
Yorumlar
Irmak Tekin Ellerimin üzerinde bilek kısmında ve parmaklarımın eklem yerlerinde egzama var. Kaşıntısı yok ama oldukça kuru. Ne yapmam gerekiyor? Nasıl geçer? cevapla
Leyla Ayfal Ezgama için krem ya da ilaç önerisi olan var mı? Vücudumun özellikle kol ve bacaklarımın belli bölgelerinde var ve aşırı rahatsız ediyor. Nasıl engellenir nasıl tedavi edilir yardımcı olun. cevapla
Halime Göksel Egzama için ne yapmalı? Hangi nemlendiriciler işe yarar acaba? Cildimin bazı bölgelerinde var ve inanılmaz rahatsızlık duyuyorum. Kaşıntısı yok ama çok kuruyor. Doktora gitmem gerekiyor sanırım.. cevapla
yorum yaz
Sakal Çıkmayan Yerler İçin Sakal Çıkarma Yöntemleri