Sağlık 11 Şubat 2021 - 17:40:43

El Terlemesi Neden Olur? Nasıl Geçer? Çözümü Nedir?

El Terlemesi Neden Olur? Nasıl Geçer? Çözümü Nedir?

El terlemesi; vücutta aşırı terlemeyi kontrol eden sempatik sinir sistemi olarak adlandırılan yapının meydana getirmiş olduğu bir durumdur.

El Terlemesi Neden Olur?

Pek çok kişide görülen el terlemesi, genetik bir problem olarak görülmektedir. Bu bir sağlık probleminden ziyade vücudun bir tür kendini soğutma sistemi olarak düşünülmelidir. Genel olarak çocukluk döneminde başlayan bu durum çeşitli nedenlere dayanır fakat bir hastalık olarak nitelendirilmez. Genel olarak stres, heyecan, üzüntü, korku ya da psikolojik bazı sebeplerden ötürü terleme gerçekleşmektedir. Bunların yanı sıra bazı hastalıkların belirtisi olarak da görülebilmektedir.

Çok önemli bir problem olarak görülmese de avuç içi terlemesi asıl olarak gün içerisinde birtakım rahatsız edici durumlar meydana getirir. Özellikle sürekli olarak birileri ile tokalaşmak zorunda olan kişiler, iş hayatında sosyal bir ortamda çalışanlar için oldukça sıkıntılı bir durumdur. Normal zamanda çok fazla bu durumla karşılamazken son günlerde terleme gerçekleşmeye başlamışsa bu kalp krizi, düşük kan şekeri, tiroid aktifliği, sinir sistemindeki bazı rahatsızlıklar, menopoz ya da alkol kullanımında aşırıya kaçılması sonucunda gerçekleşebilir. Bu nedenle hafife alınması gereken bir durum değildir. Mutlaka müdahale edilmelidir.

El Terlemesi Nasıl Geçer?

Günlük hayatta oldukça rahatsız edici bir durum olan el terlemesini önlemek için tükettiğiniz besinlere dikkat etmelisiniz. Bu konuyu örneklendirecek olursak baharatlı yiyecekler yemek vücutta ısı artışına neden olur ve vücut kendini soğutmak için terleme meydana getirir. Bu nedenle bu tarz yiyecekleri tüketmemelisiniz. Sıcak ve kafeinli içecekler, alkollü içecekler, yüksek kalorili, tuzlu işlenmiş gıdalar, soğan ve sarımsak katılan yemekleri tüketmemeniz gerekmektedir.

Terlemeyi kontrol etmek için magnezyum ve B vitamini içeren gıdaları tercih etmeniz gerekmektedir. Çünkü B vitamini içeren besinle vücutta aşırı ısınmayı önler. Balık, tam tahıllı gıdalar, tavuk, yeşil sebzeler ve yumurta B vitamini açısından zengindir. Magnezyum ise ter bezlerini kontrol eder. Bu nedenle badem, muz, fasulye, avokado, sıya sütü, kaju gibi besinleri tüketebilirsiniz.

El Terlemesinin Çözümü Nedir?

Aşırı el terlemesini önlemek oldukça zor bir durumdur. Fakat bazı yöntemler ile kontrol altına alınabilmektedir. Tedavisi çok mümkün olmasa da bitkisel ve doğal yöntemler ile azaltılabilmektedir. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz:

Bebek Pudrası: Ellerde oluşan teri ve nemi emen bebek pudrası ile doğal bir şekilde terlemeyi önleyebilirsiniz. Güzel bir kokusu olan pudra elde hoş olmayan ter kokusunu da önlemeye yardımcı olur. Çantanızda minik bir pudra taşıyarak terlemeyi azaltabilirsiniz.

Elma Sirkesi: Vücudun PH dengesini ayarlamaya yardımcı olan elmas sirkesi aşırı terleme için de bir çözüm özelliği taşıyabilmektedir. Bunu dilerseniz içebilir dilerseniz ellerinize sürebilirsiniz. Aşırı terlemeyi dengelemek için bir bardak ılık suyun içerisine elma sirkesi ve az miktarda bal katığ içebilirsiniz. Ayrıca mendile ya da kağıt havluya elma sirkesi dökerek günde iki 3 defa elinizi silebilirsiniz. Bir başka yöntem olarak ellerinizi 5 dakika boyunca sirkeli suda bekletmektir. Bunların her biri teri önlemeye yardımcı olmaktadır.

Adaçayı, siyah çay, karbonat, domates suyu gibi doğal yöntemlerle de el terlemesini önleyebilirsiniz. Ayrıca stres gibi etkileri de hayatınızdan çıkarmanız terlemenin azalması için faydalı olabilmektedir.

El Terlemesi Ameliyatı Nasıl Olur?

Her türlü yöntemi denediği halde terleme probleminden kurtulamayan kişiler için doktorun öngörmesi halinde ameliyat uygulanabilir. Yapılan incelemelere göre el terlemesi ameliyatı sonrasında etkili ve olumlu sonuçlar alınmaktadır. Bu cerrahi işlemde terlemeye etki eden sinirlere işlem yapılmaktadır.

  • el terlemesi
  • el terlemesi neden olur
  • el terlemesini önlemek
  • el terlemesi nasıl geçer
  • el terlemesinin çözümü
  • el terlemesi ameliyatı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sararmış Tırnak Nasıl Beyazlatılır? Evde Tırnak Beyazlatma Formülleri