Diyet 12 Nisan 2021 - 19:28:52

Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Örnek Menü ve Yapanlar

Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Örnek Menü ve Yapanlar

Eliminasyon diyeti; hassasiyet bulunan yiyecekleri beslenme programından çıkartılmasını sağlayan, inflamatuar hastalıkların iyileşmesinde oldukça etkili olan bir yöntemdir. Antijen olarak nitelendirilen besinlerin her birinin kısıtlanması ve tüketilmemesi esasına dayanmaktadır.

Eliminasyon Diyeti Nedir? Ne İşe Yarar?

Ciddi kısıtlamalara neden olan eliminasyon diyeti uzun süre yapılması sakıncalı olan bir beslenme yöntemidir. Potansiyel anlamda sağlık açısından riskleri bulunan bu diyet programı, bağırsakların sindirmekte zorlandığı yiyeceklerin tüketilmemesi esasına dayanmaktadır. Bağırsak tarafından sindirilemeyen besinler, burada mayalanma sürecinin başlamasına sebep olur. Bu da şişkinlik meydana getirir. Bazı durumlarda vücudun bu besinlere karşı oluşturmuş olduğu savunma besin alerjisi olarak kendini gösterir. Eliminasyon diyeti, günlük hayatta tüketilen ve hassasiyet meydana getiren besinlerin listeden çıkartılması ve sonrasında sırası ile tekrar beslenme sürecine dahil edilmesi ile yapılmaktadır.

Eliminasyon Diyeti Nasıl Yapılır?

İki aşamadan oluşan eliminasyon diyeti, doğru bir şekilde uygulanması gerekmektedir. Aşamaları ve uygulama şeklini şu şekilde belirtebiliriz:

1. Aşama: Bu aşamadan ilk olarak sorun meydana getirebileceğinden şüphelendiğiniz besinleri hayatınızdan çıkartınız. Bu dönemi eliminasyon süreci olarak isimlendirmek mümkündür. Ayrıca diyetin en zor dönemidir. Çünkü sevdiğiniz pek çok besini hayatınızdan çıkartmanız gerekmektedir. Elimine edilecek besinlere baktığımızda; gluten içeren buğday, kazein içeren süt ürünleri, özellikle yer fıstığı olmak üzere tüm kuruyemişler, margarin ve tohum yağları, baklagiller, turunçgiller, sucuk sosis gibi işlenmiş et ürünleri, alkol, çay ve kahve, yapay tatlandırıcılar, bal, şeker, ketçap, mayonez şeklinde belirtebiliriz. Bu besinlerin 2-3 hafta boyunca tüketilmemesi gereklidir. Tüm paketli gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız. Bu süreçte günlük tutmanız ve rahatsızlığınızın seyrini belirtmeniz gerekmektedir.

2. Aşama: İlk aşama oldukça zorludur. Bu aşama tekrar tanıtma aşaması olarak nitelendirilmektedir. Şüpheli olarak beslenme programından çıkartılan besinler tekrardan tüketilmeye başlamaktadır. Bu aşamada her gün yenmemesi gereken besinlerden bir tanesini yiyip, sonuçlar değerlendirilmektedir. Örneği şu şekildedir; buğday ve buğday ürünlerini bir gün boyunca az miktarda yavaş yavaş tüketiyorsanız. Sonrasında tekrar bu ürünlerin tüketimini bırakıyorsunuz ve iki gün boyunca vücudunuzdaki izlenimleri kaydediyorsunuz. Eğer 2-3 hafta boyunca tüketmediğiniz ishal gibi sindirim sistemi şikayetleriniz bittiyse asıl suçlu olan besini bulmuş olursunuz.

Eliminasyon Diyeti Örnek Menü Nasıldır?

Asıl olarak bu diyet kilo vermek için uygulana bir beslenme programı değildir. Burada önemli olan sindirim sisteminin rahatsız eden besinlerin fark edilmesi ve sonrasında tüketiminin tamamen bırakılmasıdır. diyette yenmemesi gerekenleri belirtmiştir. Eliminasyon diyeti listesinde baktığımızda sebze ve meyveler serbesttir. Meyveler turunçgil olmamalıdır. Zeytinyağı ile yapılmış pirinç, yer fıtığı ve soya haricinde bakliyatlar, çiğ halde bulunan ceviz ve badem gibi kuruyemişler, tohum gıdalar, sadece süt ile beslenmiş kuzuların eti, balık, kümes hayvanları, gluten içermeyen tahıllar ve gıdalar, sağlıklı yağlar, zerdeçal gibi baharatlar, yeşil çay ve siyah çay tüketilebilmektedir.

Eliminasyon Diyeti Yapanlar ve Yorumlar

Bağırsak sağlığının korunması, sindirim sistemi hastalıklarının giderilmesi ve iyileşmesi sağlanması için bu diyeti uygulayabilirsiniz. Eliminasyon diyeti yorumlarına baktığımızda yapanların suçlu olan besini bu yöntem ile bulabildiğini gözlemlemekteyiz. Sizler de bağırsaklarınızla ilgili tüketime bağlı sorun yaşıyorsanız ve hangi besin olduğunu bilmiyorsanız bu beslenme programını uygulayabilirsiniz.

  • eliminasyon diyeti
  • eliminasyon diyeti nedir
  • eliminasyon diyeti nasıl yapılır
  • eliminasyon diyeti örnek menü
  • eliminasyon diyeti listesi
  • eliminasyon diyeti yapanlar
  • eliminasyon diyeti yorumları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kinoa Nedir? Zayıflatır mı? Zararları, Faydaları, Besin Değeri