Sigara tüketimi, insan sağlığını her zaman olumsuz yönde etkilerken, emziren annenin sigara içmesi hem kendisi hem de bebeği için oldukça zararlıdır.
Emziren Annenin Sigara İçmesi Bebeği Nasıl Etkiler?
Uzmanlar, kadınların hem hamilelik hem de emzirme döneminde sigara içmelerinin oldukça zararlı olduğuna vurgu yapmaktadır. Sigara nefes yoluyla alındığı için sigara içen kişilerin hücrelerine ve tüm organlarına sigaradaki zararlı maddeler ulaşmaktadır. Annenin özellikle akciğerleri, solunum sistemi sigaranın içeriğindeki maddelerden zarar görmektedir. Sağlıklı nefes alamayan bir annenin sütü de sağlıklı olmayacağından bebeğin beslenmesi de yeterli olmaz. Çünkü anne sütü bebeğin besin kaynağıdır. Sigaranın içerisindeki zararlı maddeler anne sütünü de olumsuz etkilediği için bebeğin emmeyi bırakmasına ve bebek henüz 6 ayını doldurmadan annelerin ek gıdayla bebeklerini beslemeye başlamalarına sebep olabilir.
Emziren Anne Sigara İçebilir mi?
Emzirme döneminde sigara içen anneler, bebeklerinin sütü erken bırakmalarına neden olabileceklerini bilmelidirler. Emziren annenin sigara içmesinin bebeğe zararları şunlardır;
- Sıklıkla tekrarlayan gaz sancıları
- Uykunun sıkça bölünmesi, uyuyamama sorunu
- Devamlı olarak kusma, ishal gibi rahatsızlıklar
- Nedensiz ağlama nöbetleri, huysuzluk
- Başta solunum yolları olmak üzere ortaya çıkan pek çok sorun
- Bebeğin boyunun uzayamaması, yeteri kadar kilo alamaması
- Sütün tadının değişmesi sonucu bebeğin sütü reddetmesi, sütten erken kesilmesi ve anne sütünden alabileceği yararlı maddeleri alamaması başlıca zararlar arasındadır.
Sigaranın Anne Sütüne Zararları Nelerdir? Emzirme Dönemin Sigara İçilir mi?
Vücuttaki bütün organlara zarar veren sigara, anne sütünü de olumsuz yönde etkilemektedir. Sigaranın anne sütüne zararları şunlardır;
- Anne sütünün miktarının azalmasına sebep olur.
- Anne sütünün kalitesini azaltır.
- Sigaranın içerisindeki zararlı kimyasallar anne sütü ile birlikte bebeğe geçer.
- Anne sütündeki vitamin, mineral gibi faydalı bileşenler azalıp etkisini yitirir.
- Anne sütünün besin değeri azalır. Bu durum, bebeğin besin ihtiyacını karşılamaz.
- Sigara içmek annenin iştahını keseceği için yeteri kadar beslenmesine engel olur. Bebek de ihtiyaç duyduğu sütü annesinden alamaz.
- Bebek annesi sütüyle alması gereken kiloyu alamaz, bebeğin boyu yeterince uzayamaz.
- Bilimsel olarak net bir veriye rastlanmasa da emzirme döneminde sigara içen annelerin bebeklerinin büyüdüğünde nikotin bağımlısı olma ihtimalinin daha yüksek olduğu söylenmektedir.
Sigara İçen Annelerin Bebeklerinde Görülen Hastalıklar Nelerdir?
Emzirme döneminde sigara içen annelerin bebeklerinde ya da pasif içici olan bebeklerde muhtemel olarak astım, zatürre, bronşit gibi solunum yolları hastalıkları görülmektedir. Bunların yanı sıra akciğer sorunları, kalp ve damar hastalıkları ve ani bebek ölümleri gibi sonuçlar da görülebilmektedir. Sigara içen annelerin çocuklarında kansere yatkınlık daha fazladır. Hiperaktivite, dikkat eksikliği, okumada güçlük çekmek gibi durumlara da sıklıkla rastlanır. İlerleyen dönemlerde çocuklarda görülen davranış bozukluğu gibi sonuçlar da emziren annelerin sigara içmelerine bağlı hastalıklar arasında yer almaktadır. Emziren annenin sigara içmesi, hem kendi sağlığını hem de bebeğinin sağlığını olumsuz etkilemektedir.