Emzirirken bitki çayı içmek; sütün daha fazla olmasını sağlarken aynı zaman vitamin değerini artırır ve besleyiciliğinin yükselmesini desteklemektedir.
Emzirme Döneminde Bitki Çayı İçilir mi?
Genel olarak hamile kadınların pek çoğu doğum sonrasında sütünün olup olmayacağı ve bebeğine yetip yetmeyeceğidir. Emzirirken bitki çayı içmek, sütün artmasını sağlar ve aynı zamanda bebeğinizin daha sağlıklı beslenmesini sağlar. Fakat bu dönemde her bitki çayı değil, bazı bitki çayları tüketilebilmektedir.
Süt hormonlarının yeterli düzeyde salgılanabilmesi için etkili olan bitki çayları, hem bebeğe hem de anneye vitamin ve mineral desteği sağlamaktadır. Ayrıca doğumdan sonra ödem ve stresin yok edilmesi için de bu bitki çayları etkili olmaktadır.
Emzirirken Hangi Bitki Çayları İçilmez?
Emzirme döneminde tüketilen bitki çayları hem annenin hem de bebeğin sağlığını önemli ölçüde etkilediği için dikkatli olunması gerekmektedir. Hem hamilelik hem de emzirme döneminde; ekinezya, keten tohumu, anason, ebegümeci, civanperçemi, sarı çiğdem, meyankökü, sarı kantaron, şeytantırnağı, ginseng, çoban çantası, yarpuz, ökseotu, kınakına, yalancı ginseng, sedefotu, adasoğanı, solucanotu gibi bitkilerden uzak durulması gerekmektedir.
Emzirirken Hangi Bitki Çayları İçilir?
Antioksidan özelliği fazla olan yeşil çay, rezene ve zencefil gibi bitkilerin çayları da sınırlı şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Gebelikte bitki çayları arasında kullanılmaması gereken bitkiler düşük riskini arttırmaktadır. Bu durum anne ve bebeğini sağlığını tehlikeye atmaktadır. Doktor bilgisi dahilinde tüketilebilecek bitki çayları az miktarlarda tercih edilmelidir. Bu çayların olumsuz etkileri ile karşılaşmamak için mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.
Emzirme döneminde içilen çaylar arasında ise rezene, papatya, kişniş ve ıhlamur düşük miktarlarda tüketilebilir. Anneyi sakinleştirici özelliği olan papatya çayı bebeğinde huzurlu uyumasını sağlar. Ayrıca en iyi süt artırıcı çay özelliği de vardır. Kişniş çayı ise bebekte meydana gelen gaz sorunun ortadan kaldırılması için kullanılmaktadır. Annenin kişniş çayı tüketmesi bebeğin gaz problemine çözüm olarak daha rahat uyku uyumasına yardımcı olur.
Gebelikte bitki çayları kullanımına dikkat edildiği gibi emzirme döneminde de tüketilecek olan çaylara dikkat edilmelidir. Bazı durumlarda annenin sütü kesilebilmektedir. Bu durumda süt arttırıcı doğal gıdalar tercih edilmelidir. Yeşil çay gibi antioksidan bakımından zengin olan bu çayları sınırlı miktarlarda tüketilmelidir. Henüz gelişmekte olan bir bebeğin antioksidan almasına gerek yoktur. Anne de bu duruma dikkat ederek dikkatli bir şekilde bitki çaylarını tüketmelidir.
Emzirirken Bitki Çayı İçmek Zararlı mı?
Gebelik boyunca içilmesi yasak olan bitki çayları emzirme döneminin ilk aylarında da kullanılmamalıdır. Süt miktarını artıran, vücut direncini yükselten ve daha enerjik olmayı sağlayan bitki çayları, doktor kontrolünde içilmelidir. Emzirme döneminde anneden bebeğe süt aracılığı ile geçen vitamin ve mineraller bebeğin gelişimin etkili olmaktadır. Bazı çaylar yasaklanırken bazıları rahatlıkla tüketilebilir.
Genel anlamda süt yapan bitki çayları; kuşburnu çayı, çemen otu çayı, fesleğen çayı, ahududu çayı, amber çiçeği çayı, kimyon çayı gibi bitkisel tariflerden yararlanabilirsiniz. Aşırı olmayacak şekilde, doktor kontrolünde tüketilen bitki çaylarının bir yan etkisi bulunmamaktadır.