Sağlık 16 Ekim 2024 - 21:34:13

Erken Ergenlik Belirtileri ve Tedavisi

Erken Ergenlik Belirtileri ve Tedavisi

Erken ergenlik; kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında da 9 yaşından önce görülen ergenlik belirtileridir. Ergenlik yaşı normalde kızlarda 8-13, erkeklerde ise 9-14 yaş arasıdır.

Erken Ergenlik Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kız çocuklarında normal ergenlik, 8-13 yaşlarında, erkek çocuklarındaysa 9-14 yaşlarında görülür. 8 ve 9 yaş öncesinde görülen ergenlik belirtileri erken ergenliğin habercisidir. Erken ergenliğin belirtileri şunlardır;

  • Kız çocuklarının meme dokusunda ergenlik yaşı gelmeden büyümenin oluşması erken ergenlik belirtisidir. Koltuk altı ve genital tüylenmeler gözlemlenir. Adet yaşından önce regl kanamasının başlamasıyla erken ergenlik teşhisi kesinleşmiş olur.
  • Erkek çocuklarında erken ergenliğin ilk belirtisi testislerin büyümesidir. Genital bölge ve koltuk altında tüylenmeler görülür. Penisin büyümesi, seste kalınlaşmanın oluşması, vücuttaki kas kitlesinin artması erkek çocukların erişkin görünümüne ulaşmasını hızlandırır.Bu sonuçlar kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce gözlemlenirse ergenliğe erken girildiğinin alametidir.

Erken Ergenlik Neden Olur?

Doğal yollarla üretilmeyen domates, salatalık, elma, çilek, armut gibi pek çok sebze ve meyveler; hormonlu bir şekilde büyütülen hayvanların yumurta ve etlerinin tüketilmesi erken ergenliğe sebep olabilmektedir. Hormonlu besinler ve içerisinde katkı maddesi bulunan gıdalar çocukların ergenliğe girmesini hızlandırır. Katkı maddelerin yanı sıra plastik malzemelerdeki hormon etkisi oluşturan kimyasallar, iklim değişiklikleri gibi faktörler de ergenlik yaşının düşmesine sebep olabilmektedir. Fast-food yiyeceklerin tüketilmesi ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları vücuttaki yağ oranının artmasını sağlayarak erken ergenliğe davetiye çıkarmaktadır. Uzmanlar küçük yaşta çocukların sağlıklı beslenmelerinin yanı sıra spor yapmalarını da önermektedir.

Erken Ergenliğin Tedavisi Var mıdır?

Uzmanlar erken ergenliğin tedavisinin mümkün olduğunu söylemektedir. Çocukların hormon salgısı baskılanarak erken ergenliğin önüne geçmek mümkündür. Ergenliği başlatan gonadotropin hormonu beyinden salgılanmaktadır. Bu hormonun etkili olmaması için enjeksiyon uygulanarak hormon salgılarının normale dönmesi sağlanmaktadır. Bu tedavi yönteminin yan etkisinin olmadığını ifade eden uzmanlar, tedavinin kemik mineral yoğunluğu ve vücut ağırlığı üzerinde de olumsuz etkileri bulunmadığını ifade etmektedirler. Tedavinin ilk senesinde 3 aylık, sonraki senelerde 3 ila 6 aylık aralıklarla, ergenlik belirtilerinin gidişatı, boy ve kilonun kontrol edilmesi oldukça önemlidir. Kemik yaşının hızlı ilerlemesi ve hızlı büyümenin yavaşladığı bu süreçte, testis ve meme büyümesi gibi ergenlik belirtilerinin de duraklaması gerekmektedir.

Erken Ergenliğe Neden Olan Gıdalar Nelerdir?

İçeriğinde katkı maddesi olarak soya bulunan bisküviler, sosis, salam, sucuk, ketçap, mayonoz ve cips gibi endüstriyel ürünler çocukların ergenliğe erken girmelerine sebep olmaktadır. Kış mevsiminde domates ve salatalığın kabuğuyla yenilmesi, tavuğu derisiyle birlikte tüketmek de erken ergenliği hızlandırmaktadır. Oyun hamurlarıyla oynamak, plastik bardaklardan ya da plastik şişede güneş altında beklemiş suyu içmek de çocukların ergenliğe daha erken girmelerini tetiklemektedir. Uzmanlar lavantanın direkt kullanılması ya da lavanta içerikli duş jellerinin ve şampuanlarının kullanılmasının da çocukları olumsuz etkilediğini söylemektedir. Erken ergenlik belirtileri sadece yiyecekler sebepli değil, iklim ve fiziksel koşullardan dolayı da oluşabilmektedir.

  • erken ergenlik
  • erken ergenlik nedir
  • erken ergenlik teşhisi
  • erken ergenlik neden olur
  • erken ergenliğin tedavisi
Yorumlar
Dilek Tosun Erken ergenlik döneminin özellikleri hakkında bilgi almak istiyorum. Çocuklar artık daha erken dönemlerde ergenliğe giriyorlar. Belirtilerini kızımda fark ediyorum ama yaşı henüz 10. Ne yapmam gerektiğini öğrenmek istiyorum. cevapla
yorum yaz
Aloe Vera İle Cilt Bakımı ve Cilt Beyazlatma