Ferritin eksikliği; demir eksikliği anemisine neden olur ve vücuttaki demir depolarının boş olması anlamına gelir.
Ferritin Eksikliği Nedir, Ne Demek?
Vücutta var olan demirin depolama görevini üstlenen ve protein çeşidi olan ferritinin kanda eksik olması sağlık açısından ciddi anlamlar içermektedir. Ferritin eksikliği, kanın içerisinde olması gereken demir seviyesinin az olduğunu ifade etmektedir. Hal arasında bu durum kansızlık olarak tanımlanır.
Demir eksikliği, bu proteinin eksiliğiyle kıyaslandığı zaman belirtilerin aynı olduğu söylenebilir. Ortaya çıkan belirtiler genel itibari ile iştah kaybı, halsiz olma, baş bölgesinde görülen ağrılar, yorgunluk ve baş dönmesi olarak tanımlanabilir. Eksikliğinin meydana gelmesinin çeşitli nedenleri ve belirtileri mevcuttur.
Ferritin Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Nelere Yol Açar?
Kişide yorgunluk ve halsizlik hali olmasına neden olan ferritin eksikliği vücutta kırmızı kan hücrelerinin gerekli olan seviyede üretilmediğini gösterir. Kırmızı kan hücresi oranı normalin altına düştüğü zaman ise vücudun ihtiyaç duyduğu enerji meydana gelmez. Enerji vücudun çalışmasına destek olmaktadır. Hal böyle olunca kişide kronik yorgunluk görülür. Gün içerisinde yaşanan yorgunluklar belirtiler arasında olabilir.
Vücutta ferritin eksikliğinin diğer belirtilerinden biri de baş dönmesi ve solunum güçlüğünün yaşanmasıdır. Kişi baş ağrısı yaşayabilir, solum olarak zorlanabilir ve baş dönmesi yaşayabilir. Kişi uykusunu yeteri oranda alsa dahi gün içerisinde hızlı hareket etmeye bağlı olarak sersemleme hali meydana gelebilmektedir.
Sabahları zor uyanmak, iştahsızlık, anksiyete, toprak ve kireç yeme isteği, baş ağrısı, uyuşukluk gibi belirtiler vücutta kansızlığın yani ferritin eksikliğinin olduğunu göstermektedir. Bu değerin eksikliğinin yaşanması aynı zamanda demir eksikliğini oluşturduğu için kişinin cildi doğal rengini ve parlaklığını kaybedebilir. Bahsedilen rahatsızlıktan dolayı kırmızı kan hücreleri az üretilmekte ve cilt normal halinden daha soluk bir görüntüye dönüşmektedir.
Ferritin Eksikliğinin Nedenleri Nelerdir?
Vücutta meydana gelen kanamalar ve kan kaybının oluşması ferritin eksikliğine yol açmaktadır. Kadınların adet dönemlerinde kanamaların fazla olması gibi durumlar demir eksikliğine neden olmaktadır. Demir tüketiminin azalması da nedenler arasındadır. Diyet yapan kişilerin düşük demir barındıran besinler almaları, sigara kullanılması, düzensiz beslenmek ve alkol tüketmek ferritin eksikliğine neden olmaktadır.
Sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmaması yetersiz emilime yol açar. Kişi yeteri oranda demir alsa dahi vücudun sindirim sistemi sağlıklı çalışmadığı sürece yetersiz emilim ortaya çıkabilir. Bazı ilaçların kullanılması, ameliyatlar emilimi azaltabilmekte ve ferritin eksikliği oluşabilmektedir.
Ferritin Eksikliği Nasıl Giderilir? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ferritin eksikliği için genel olarak hekim tarafından demir alımı önerilmektedir. Demir eksikliğine neden olan sorun farklı bir hastalıkla ilgili ise hastalığa göre tedavi uygulanır. Demir eksikliğinin çözümü birkaç ayı bulabilir.
Demir ilaçları, kan yapan şuruplar, vitamin takviyeleri ferritin eksikliği tedavisinde kullanılabilir. Vitamin alımları tek başına yeterli olmayabilir. Aynı zamanda hastanın beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.
Bu konuda demir içeren besinlerden destek alınması önemlidir. Mayalı ekmek yemek, kuru baklagil, yumurta, kırmızı et, balık, yeşillik, susam, pekmez, fındık, üzüm, kayısı ve dut gibi yiyecekler demirin yükselmesine yardımcı olur.