Diyet 22 Ağustos 2021 - 05:50:34

Fodmap Diyeti Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yapanlar ve Yorumlar

Fodmap Diyeti Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir? Yapanlar ve Yorumlar

Fodmap diyeti; fruktan, süt şekeri olan laktoz, poliol ve türevleri olarak isimlendirilen yapay tatlandırıcılar, karbonhidrat grubuna dahil olan galakto–oligosakkaritler açısından kısıtlı beslenme olarak nitelendirilen bir kilo verme yöntemidir.

Fodmap Diyeti Nedir, Ne Demek?

Son yılların en popüler beslenme türü arasında yer alan fodmap diyeti, tahıl ve baklagil gibi besin türlerinde yer alan karbonhidrat türlerinin tüketiminin sınırlandırılması ve en aza indirgenmesine dayanmaktadır. Bu diyet sayesinde hazımsızlık, gaz, şişkinlik, ishal ya da kabızlık gibi birtakım sindirim sistemi rahatsızlıklarının giderilmesi için faydalı olan bir beslenme yöntemidir. Fodmap diyeti asıl olarak bazı gıdaların içerisinde yer alan ve gaz, hazımsızlık meydana getiren bileşenlerin düşük oranda vücuda alınmasıdır. Fodmap tüm bu karbonhidratların tamamını kaplamaktadır. Bu beslenme yönteminin asıl adı olarak düşük fodmap diyeti olarak da tanım sağlanabilmektedir.

Fermente edilebilir oligo-di-mono-sakkaritler ve polioller anlamına gelen fodmap diyeti, sindirime direnç gösteren kısa zincirli karbonhidratlar olarak isimlendirilir. Bu karbonhidratlar kan dolaşımı ile emilir ve bağırsağın uç bölgesine yerleşir. Genel olarak burası bakterilerin de yer aldığı yerdir. Bağırsak bakterileri bu karbonhidratları yakmak için hidrojen gazı üretmektedir. Bu da sindirim hareketlerinin bozulmasına neden olur. Bu karbonhidratlar bağırsağa su çekere ishal gibi hastalıkların oluşmasına neden olurlar. İrritabl bağırsak sendromuna sahip olan kişiler için fodmaplar oldukça zararlıdır ve vücutları buna duyarlıdır.

Fodmap Diyetinin Faydaları Nelerdir?

Huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişiler için bu diyet oldukça yararlıdır. Bu rahatsızlığın belirtilerini yaklaşık olarak %76 oranında azaltmaktadır. Bu diyet sayesinde mide ağrısı, gaz ve şişkinlik gibi belirtiler önemli ölçüde azalmaktadır. Crohn hastalığı teşhisi konulan kişiler bu diyet sayesinde probiyotik miktarını ve kalitesini değiştirebilirler. Bu rahatsızlığa sahip kişiler yaşam tarzında birtakım değişiklikler yapmalıdır. Birkaç hafta boyunca yavaş yavaş uygulayabilirsiniz. Hatta vücudun dinlenmesi için ayda bir kez uygulanabilir.

Kronik yorgunluk belirtilerinin azalmasını sağlayan fodmap diyeti, şekerin direkt olarak vücuda alınmasını değil bal gibi doğal tatlandırıcılar ile sağlanmasına yardımcı olur. Meyveler şeker bakımından en sağlıklı besinlerdir. Meyvelerden alınan lifler, kan şekerindeki ani yükselmesi engeller ve fermentasyonu da azaltır.

Fodmap Diyetinin Zararları Nelerdir? Yapanlar ve Yorumlar

Genel bu beslenme yöntemi bağırsak ve sindirim sistemi ile ilgili sıkıntıları olan kişiler için önerilmektedir. Bu tarz hastalıkların giderilmesini sağladığı için zarar değil vücuda fayda sağlamaktadır. Gaz, şişkinlik, kabızlık, ishal gibi problemleri ileri derecede yaşayan kişiler fodmap diyetini uygulayabilirler. Fodmap diyeti yapanlar, genel olarak yorumlarında sindirim sistemi rajatsızlıklarına bağlı şikayetlerini de dile getirmektedir.

Fodmap Diyeti Nasıl Yapılır?

Bu diyeti uygulamak için içerisinde yüksek oranda fodmap barındıran besinlerin birkaç hafta boyunca hiç tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer sindirim sistemi ile ilgili şikayetlerinizin sebebi fodmaplarsa birkaç gün içerisinde rahatlama sağlayabilirsiniz. Birkaç haftadan sonra bu besinlerden bazıları azar azar tüketilebilmektedir. Bu diyet bir zayıflama amaçlı değil bağırsak düzeninin sağlanması içindir. Sindirime zarar veren karbonhidratları tolere etmek için uygulanmaktadır.

Diyet boyunca yüksek fodmaplı besinlerden uzak durmalısınız. Bunlar Elma, elma püresi, kayısı, böğürtlen, kiraz gibi meyveler, tatlandırıcılar, Süt (inek, keçi ve koyun), dondurma, yoğurt, krema gibi süt ve süt ürünleri, enginar, kuşkonmaz, brokoli, pancar, Brüksel lahanası gibi sebzeler, baklagiller, buğday içeren gıdalar, çavdar, arpa ve Bira, şarap, yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren içecekler, meyve suları, süt, soya sütü gibidir.

  • fodmap diyeti
  • fodmap diyeti nedir
  • fodmap diyetinin faydaları
  • fodmap diyetinin zararları
  • fodmap diyeti yapanlar
  • fodmap diyeti nasıl yapılır
  • yüksek fodmaplı besinler
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Adet Belirtileri Nelerdir?