Yaşam 27 Ocak 2021 - 18:24:48

Fosillerin Oluşumu, Faydaları ve Özellikleri

Fosillerin Oluşumu, Faydaları ve Özellikleri

Dünyamız 4,5 milyar yaşını aşkın bir süredir var olurken bu süreç içerisinde birçok canlı türü yaşayıp yok oldu. Geçmiş dönemlerde yaşayan ve günümüzde nesli tükenmiş olan bitki ve hayvan kalıntıları fosil olarak isimlendirilmektedir.

Fosil Nedir, Ne Demek?

Yaşadığımız dünyada çok sayıda farklı hayvan ve bitki türü bulunuyor. Geçmiş dönemler incelendiğinde ise canlı türlerinin sayısının çok daha fazla olduğu ancak belirli sebeplerden dolayı bunların neslinin tükendiği gözlemleniyor. Farklı yollar ile birlikte günümüze kadar ulaşmayı başaran canlı kalıntıları da fosil olarak tanımlanıyor. Canlı denildiğinde insanların aklına ilk olarak hayvanlar ve insanlar geliyor olsa da fosil kategorisinin içerisinde bitkiler ve çeşitli mikroorganizmalar da yer alıyor. Bu canlıların kalıntıları da fosil olarak isimlendiriliyor.

Fosillerin Özellikleri Nelerdir? Nasıl Oluşur?

Normal şartlarda ölen canlılar toprak üzerinde kalırlar ve hava ile temas ettikleri süre boyunca yok olmaya başlarlar. Bu şekilde canlı kalıntıları toprağa karışır ve yeniş gelen canlılar bulundukları alanlarda hayatlarını haybeden canlıları gözlemleyemezler. Ancak bazı durumlarda ölen canlıların üzeri taş, kum ya da benzeri maddeler ile kapanır ve bu durum bedenin hava ile temasını keser. Bu durumda da yaşamını kaybeden canlıların izleri çok uzun yıllar kalabilir. Günümüzde elde edilen en eski fosil bir bakteriye aittir ve 500 milyon yıl öncesinden günümüze ulaşmayı başarmıştır. Bu kalıntılar bazen çeşitli madenlere dönüşürken genel olarak kömür formunda görülür. Bunun yanı sıra bazı fosiller petrol ve mermer gibi maddelere dönüşmektedir.

Fosillerin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?

Fosillerin incelenmesi insanlara çok sayıda farklı katkı sağlamaktadır. İlk olarak fosiller, bulunduğu bölgenin geçmişteki coğrafi durumu hakkında fikir vermektedir. Bu bilgiler ile birlikte geçmiş yollarda bu bölgedeki iklim koşulları da incelenebilmektedir. Bitki örnekleri incelendiğinde bölgenin bitki örtüsü hakkında çok ayrıntılı bilgileri elde etmek mümkün olmaktadır. Bunun yanı sıra nesli tükenmiş olan canlılar hakkında da insanların bilgi sahibi olmasını sağlamaktadır. Dinozorların varlığından insanlar bulunan kalıntılar ile birlikte haberdar olmuştur. Buna ek olarak dünyamızda sürekli olarak tartışma konusu olan evrim hakkında da çok sayıda farklı kanıt sunmaktadır. Canlıların eski dönemlerden günümüze ulaşana kadar ki evrimi rahatlıkla incelenebilmektedir.

Fosiller Nasıl İncelenir? Nasıl Araştırılır?

Fosillerin incelenmesinde bilim adamları görev alırken bu kişiler paleontoloji bilimiyle uğraşan kişilerdir. Dünyanın neresinde olursa olsun bir fosile rastlandığında ekipler oraya giderek araştırmaya başlarlar. Genel olarak fosillerin bir kışı fark edildikten sonra ekipler gelerek tüm parçaları ortaya çıkarmak adına çalışmalar başlatırlar. Bu çalışmalarda kazılar yapılıp sular çekilebilir. Tüm bu işlemler sonrasında elde edilen kalıntılar laboratuvarlarda incelenmeye başlanmaktadır. Dünyanın geçmiş yıllardaki durumu hakkında bilgiler sunan bu kalıntılar, insanlık için çok önemli kalıntılardır ve sürekli olarak bilim adamları tarafından araştırılmaya devam etmektedir.

  • fosil
  • fosil nedir
  • fosillerin özellikleri
  • fosillerin faydaları
  • fosillerin incelenmesi
Yorumlar
Sevinç Erol Fosillerin oluşabileceği yerler ve gerekli birtakım şartlar var. Yararları açısında birçok özellik meydana gelebilir. Özellikle de bu durumun jeoloji açısından önemi oldukça fazladır. Günümüzde pek çok yerde bulunabiliyor. cevapla
yorum yaz
Pekmez Kan Yapar mı? Kan Sulandırır mı? Pekmez Kan Şekerini Yükseltir mi?