
Frengi hastalığı; cinsel yolla bulaşan ve antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Sifiliz adıyla da bilinmektedir.
Frengi Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Frengi hastalığı cinsel birleşme sonucuyla oluşan bir rahatsızlıktır. Hastalığın izleri öncelikle genital bölgede baş göstermekte olup daha sonra tüm vücuda yayılmaktadır. Frengi bir mikroorganizma ile nüksetmektedir. Hasta kişiden diğer kişiye temas yoluyla bulaşmaktadır. Hastalık genellikle yetişkinlerde ortaya çıkmaktadır. Yetişkinlerde görülmesinin yanı sıra hamilelik sürecinde kadınlardan bebeklerine kan ya da kordon yoluyla da geçebilmektedir. Bu hastalık cinsel birliktelik sonucu bulaştığında en yoğun olarak genital bölgede yaralara sebep olabilmektedir. Cinsel temas sonucu bulaşmaması halinde de vücudun farklı bölgelerinde yaraların oluştuğu görülmektedir.
Frengi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Frengi hastalığı belirtileri çoğunlukla genital bölgede yaraların oluşmasıyla kendisini göstermektedir. Sonrasında ilgili bölgede lenf bezlerinde şişlikler meydana gelebilmektedir. Bu belirtilerin birkaç ay içerisinde ortadan kalktığı ve yerini yaygın olarak görülen belirtilere bıraktığı görülmektedir. Yaygın belirtilerin en başında tüm vücudu kaplayan kızarıkların oluşması yer alır. Belli bir süre sonra vücutta kabartıların oluştuğu görülür. Tüm bu belirtiler sonucunda kişilerde yüksek ateş de görülebilmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda hastalığın birkaç yıl sürdüğü söylenmektedir. Tedavisi mümkün olan bu hastalık doğru tedavi yöntemi uygulandığında hızla sonuç alınarak iyileşme göstermektedir.
Sifiliz Hastalığının Tedavisi Var mı?
Frengi cinsel birliktelik esnasında erkekten kadına geçebildiği gibi, kadından erkeğe de geçebilen bir hastalıktır. Günümüzde bu hastalıkla antibiyotik tedavisi sonucunda baş edilebilmektedir. Antibiyotiğin henüz olmadığı eski dönemlerde kişilerin bu hastalık sebebiyle yaşamlarını yitirdikleri de bilinmektedir. Antibiyotiklerin tamamen temizlediği bu hastalık, günümüzde hayati tehlike içermemektedir. Hastalığın belirtileri hissedildiğinde muhakkak bir uzman hekime danışmak gerekmektedir. Uygulanacak olan tedavi yöntemiyle hastaların, bu rahatsızlığın ilk evresini hafif bir şekilde atlatmaları mümkündür. Bu hastalıktan korunabilmek için kişilerin gerekli testleri yaptırmış olmaları da çok önemlidir. Hastalık riski taşıyan kişilerin cinsel temasta bulunmamaları gerekmektedir. Uzmanlar risk taşıyan kişilerin cinsel birliktelik sırasında korunmalarını önermektedir.
Sifiliz Hastalığına İyi Gelen Şifalı Bitkiler Nelerdir?
Doğanın şifa kaynağı olduğu hastalıklardan biri de frengi hastalığıdır. Uzmanlar frengi hastalığına iyi gelen bitkileri şu şekilde sıralamaktadır; kuru üzüm, çöp-i çini, su teresi otu, meyan kökü, süt, karanfil ve havlican bitkileridir. Bu karışımda su teresi dövülerek toz haline getirilmektedir. Sonrasında bu toz siyah kuru üzümle suda kaynatılmaktadır. Meyan kökü tozu ve sıkılarak elde edilen posa macun kıvamına gelene kadar karıştırılmalıdır. Bu macun bezelye büyüklüğünde olacak şekilde parçalara ayrılmalı ve günde 3 ya da 5 adet yutulmalıdır. Bir diğer yöntemde de kuru üzüm, meyan kökü ve çöp-i çini bitkileri suda kaynatılmaktadır. Bitkiler süzüldükten sonra sabahları aç karnına 1 bardak tüketilmelidir. Frengi hastalığı için öncelikli olarak muhakkak uzman kontrolünden geçmek gerekmektedir.