Sağlık 10 Temmuz 2024 - 15:16:59

Fsh Hormonu Nedir? Kaç Olmalı? Nasıl Düşürülür? Yüksekliği ve Görevi

Fsh Hormonu Nedir? Kaç Olmalı? Nasıl Düşürülür? Yüksekliği ve Görevi

Kadın yumurtalıklarının ve erkek testislerinin gelişiminden sorumlu olan hormonlarından biri olan FSH hormonu, ergenlik gelişimi için gerekli olan ve folikül uyarıcı hormon olarak tanımlanan bir salgıdır.

Fsh Hormonu Nedir, Ne Demek?

Üreme sisteminin önemli bir parçası olarak tanımlayabileceğimiz FSH hormonu, yumurtalık foliküllerinin büyümesinden ve gelişmesinden sorumlu olan bir hormondur. Yumurtalıklarda östrojen ve progesteron üremesine ve adet döngüsünün başlamasına, korunmasına yardımcı olan foliküller, bu hormon sayesinde uyarılmaktadır. Erkeklerde ise bu hormon gonadların ve sperm üretiminin, gelişiminin en önemli parçası şeklinde nitelendirilmektedir.

Vücut için gerekli olan hipotalamusdan salınan GnRH ve hipofiz bezlerinden salgılanan bir hormon olarak nitelendirebileceğimiz FSH, hem kadında hem de erkekte benzer moleküler yapıya sahiptir. Yumurtalıkların işlevini düzenleyen bu hormon aynı zamanda erkek testislerinin fonksiyonlarının düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır. Bu hormonun eksik olması kadında ya da erkekte kısırlık oluşumu şeklinde nitelendirilmektedir.

Vücutta FSH hormonu niteliğinin ölçülmesi asıl olarak kısırlık olup olmadığını anlamak için gereklidir. Kan testi ile vücuttaki FSH ölçülebilir. Bu durum kadın için yumurtalık erkek için testis işleyişini de ortaya koymaktadır. Düşük FSH daha iyi yumurtalık işlevselliği ile ilişkilendirilirken, yüksek FSH azalmış yumurtalık fonksiyonu olarak tanımlanır. Kadınlarda yaşın ilerlemesine bağlı olarak FSH hormonunda yükselme meydana gelir. 20'li yaşlarda bu değer daha düşüktür.

Fsh Hormonu Nasıl Düşürülür?

Yaşa ve adet döngüsüne bağlı olarak değişim gösteren FSH hormonu değeri değerlendirilirken yaş ve adet döngüsü kriterlerine de yer verilmektedir. Bu hormonun düzenli şekilde salgılanması için mutlaka uzman bir doktordan destek alınmalıdır. Sağlıklı beslenmek, hareketsiz kalmamak, düzenli olarak egzersiz yapmak, uyku düzeni sağlamak gerekmektedir. Stres hormonların etkilenmesine neden olmaktadır. Stresten uzak durmak hormon dengesi ve düzeni için oldukça gereklidir.

Vücutta FSH hormonunu düşürmek için birtakım bitkisel yöntemler yer almaktadır. Adaçayı bunlardan biridir. 1 çay kaşığı adaçayı, 1 çay kaşığı hayıt otu, 1 tane aslan pençesi ve 1 çay kaşığı civan perçemi malzemelerini kaynamış suyun içerisine atıp 5 dakika kaynatın ve demlenmesini sağlayınız. Yemeklerden önce 1 bardak tüketiniz. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa tüketiniz. Bu tarif ile hormonun düşmesine yardımcı olarak destek sağlayabilirsiniz.

Fsh Hormonu Yüksekliği Nedir? Kaç Olmalı?

Kadınlarda FSH hormonu yüksekliği adet olmama ve hamile kalamama gibi etkilere neden olmaktadır. Erkeklerde ise testis olmaması ya da olmasına rağmen hiç gelişmemesi anlamına gelmektedir. Kadınlarda ya da erkeklerde bu hormon yüksek olduğu zaman çocuk sahibi olma ihtimali oldukça düşük olmaktadır. FSH hormonu kaç olmalı diye inceleyecek olursak, kadınlarda 7 yaş öncesinde 6.7 mIU/mL, 8 yaş ve ergenlik sonrası 3.1-7.9 mIU/mL, ovulasyon fazı 2.3-18.5 mIU/mL, luteal faz 1.4-5.5 mIU/mL, menopoz ise 30.6-106.3 mIU/mL şeklinde olmaktadır. Bu değer erkeklerde 7 yaş öncesi 6.7 mIU/mL, 8 yaş sonrası 1.3-19.3 mIU/mL şeklindedir.

Fsh Hormonu Görevi Nedir?

Üreme sisteminin bir parçası olarak gösterilen FSH hormonu, yumurtalık foliküllerinin büyümesinden sorumludur. Aynı zamanda foliküllerin de östrojen ve progesteron üretmesini destekler. Kadınlarda regl döngüsünün korunmasını sağlar. Erkeklerde sperm kalitesini ve üretimi destekler. Hem testislerin hem de yumurtalıkların fonksiyonlarının düzenlenmesini sağlar.

  • fsh hormonu
  • fsh hormonu nedir
  • fsh hormonu nasıl düşürülür
  • fsh hormonu değeri
  • fsh hormonunu düşürmek
  • fsh hormonu yüksekliği
  • fsh hormonu kaç olmalı
  • fsh hormonu görevi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Veba Hastalığı Nedir? Ne Zaman Çıktı? Nasıl Bitti?