Yaşam 13 Aralık 2021 - 15:39:15

Gebelikte Çalışabilir Raporu Ne Zaman Alınır?

Gebelikte Çalışabilir Raporu Ne Zaman Alınır?

Gebelikte çalışabilir raporu; hamile kadının gebeliğin 32. haftadan sonra yasal olarak işe ara vermesi hakkı varken, bu süreyi doktorunun izniyle ve sağlının el vermesi halinde 5 hafta daha uzatması için uygulanan bir belgedir.

Hamilelikte Çalışabilir Raporu Nedir, Ne Demek?

Hamile olan ve çalışan bir kadının, doğum öncesi 8 hafta olan yasal izninin 5 haftasını doğum sonrasına eklemek istemesi üzerine doktorundan almış olduğu belgeye gebelikte çalışabilir raporu denmektedir.

Tek gebeliklerde alınması gereken raporlar doğum öncesi analık raporu ve doğum raporudur. Bunlar dışında sağlık sorunu olmayan ve çalışabilecek anneler doğum sonrasında bebekleri ile daha çok vakit geçirmek amacıyla doğum öncesi izinlerini, doğumdan sonraki süreçte kullanabilmektedir. Doğum öncesi 3 haftaya kadar çalışabilmektedir ve doğum sonrası 13 hafta izin kullanabilmektedir. Bu durumda çalıştığı kuruma çalışabilir raporu alarak bildirmesi gerekmektedir.

Doğum öncesi daha çok çalışıp doğum sonrası fazla izin yapmak için alınması gereken raporlar şunlardır; 32. haftada çalışabilir doğum öncesi analık raporu, en geç 37. Haftasında çalışamaz doğum öncesi analık raporu, doğum gerçekleştikten sonra doğum raporu şeklindedir.

Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu Ne Zaman Alınır?

Gebelikte 32. haftada alınacak çalışılabilir raporu; isteğe göre en fazla 5 hafta olmak kaydı ile uzatılabilir. Bu demek oluyor ki 37. haftaya kadar çalışabilmek mümkündür.. Bu rapor alındığı için 37. Haftaya kadar çalışma zorunluluğu bulunmamaktadır. İsteğe göre 37. hafta öncesinde istirahat etmek için rapor alınabilmektedir.

Anne adayının herhangi bir sağlık tehlikesinin olmaması, kendini iyi hissetmesi ve doktorunun da bunu onaylaması durumunda hamilelikte çalışabilir raporu alınabilmektedir. Bu durumda doğum öncesi çalışabilir raporu onaylama sağlanır ve 37. haftaya kadar çalışabilir raporu sağlanır.

Doğum Öncesi ve Sonrası İzin Kaç Haftadır?

SGK kaydı bulunan çalışan anne adayları için doğum izni için 16 hafta (4 ay) ücretli izin hakkı verilir. Verilen izinlerin doğum öncesi 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olarak kullanılır. Çoğul gebeliği bulunan kişilerde ise 8 hafta olan süreye 2 hafta eklenmektedir. Doğum öncesinde 10 hafta, doğum sonrasında 8 hafta olarak toplamda 18 hafta izin hakkı bulunmaktadır. Olağan şekilde ilerleyen gebeliklerde ve 40 hafta süren gebelikler üstünden izin hakları hesaplanmaktadır.

Çalışabilir Raporu Sonrasında Ücretler Nasıl Alınır?

Alınan tüm raporlar için iş yerinin bağlı olduğu SGK' yı arayarak doğum izni ücreti alabilmek için sistemdeki raporların doğru ve eksiksiz olduğunu kontrol etmelisiniz. Bu işlemler sonrasında ortalama olarak 4 ila 6 ay arasında ücretiniz devlet tarafından ilgili bankaya ödenmektedir.

Alınan raporların doğru olduğunu çalıştığınız iş yerinin muhasebe departmanında kontrol edilmesi önerilir. Yapılan herhangi hatalı bir durum raporların geçersiz olmasına veya alınacak izinli olunan haftaların ücretinin daha az olmasına neden olabilir. Bu süreçte işlemleri kontrol etmek ya da daha fazla bilgi alabilmek için yetkili kişilerden bilgi almalısınız.

Doğum Sonrası Raporu Nasıl Alınır?

Gebeliğin 32.haftası doktora giderek doğum öncesi analık raporu alınabilmektedir. Bu rapor doktor tarafında SGK sistemi üzerinden doldurulmaktadır. Eğer ki 37. haftaya kadar çalışmak istiyorsanız çalışabilir raporu diye belirtmelisiniz. Bu sürenin en çok 5 hafta olduğunu unutmamak gerekir. Eğer çalışmaya devam edilmeyecek ise doktora bu şekilde belirtmeli ve çalışamaz diye düzenlenen raporun doğru olduğunu iş yerinizde mutlaka doğrulatmalısınız.

Çalışabilir raporu alındıysa gebeliğin en geç 37. Haftasında doktora giderek çalışamaz diye düzenlenecek doğum öncesi analık raporu alınmalıdır. Bu rapor için de iş yerinin muhasebe departmanında doğrulatma yapılması gerekmektedir. Ayrıca doğum sonrasında rapor almak istediğinizi hastaneye bildirmeniz gerekmektedir. Hastaneden alınan doğum sonrası raporu muhasebe departmanında doğrulatabilirsiniz.

  • çalışabilir raporu
  • çalışabilir raporu nedir
  • çalışabilir raporu nasıl alınır
  • çalışabilir raporu kaçıncı hafta alınır
Yorumlar
Çiğdem Mıhçıoğlu 20 haftalık hamileyim. Çalışabilir raporu hamileliğin kaçıncı haftasında alınmalı? Bide ne kadar uzatılabiliyor acaba? Bide doğumdan sonra kaç hafta izin oluryor? cevapla
Seren yılmaz 4 aylık hamileyim ve doğum iznimi doğumdan sonra kullanmak istiyorum. Çalışabilir raporu aldıktan sonra doğum olursa ne yapmam gerekiyor? Şuanda hamileliğim gayet güzel gidiyor herhangi bir sorun yok. Ama erken bir doğum olursa ne olacak onu öğrenmek istiyorum. cevapla
yorum yaz
Dudak Kuruluğu Sebepleri Nelerdir? Neyin Belirtisidir?