Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürer?
Gıda zehirlenmesi; bakteri ve virüslerin temas etmiş olduğu gıdaların tüketilmesi ile sonrasında meydana gelen bir rahatsızlıktır.
Gıda Zehirlenmesi Nedir, Ne Demek?
Çeşitli organizma ya da toksinler ile kontamine olmuş olan gıdaların tüketilmesi sonrasında meydana gelen gıda zehirlenmesi; kimi zaman besinlerin yeteri kadar pişirilmemesi ve bu şekilde tüketilmesi sonrasında da görülebilir. Bu da beraberinde hastalıkları getirir. Süt zehirlenmesi ya da et zehirlenmesi sık görülen gıda zehirlenmelerindendir.
Yiyeceklerden meydana gelen zehirlenmeler bakterilerin kuluçka süresine göre değişiklik göstermektedir. Bu süre genellikle 12 – 48 saati bulur. Kimi durumlarda ise rahatsızlık yarım saat ile bir saat içerisinde kendisini gösterebilmektedir. Kimi zaman bu süre bir haftayı bulabilmektedir. Vücudunuzu tanıyorsanız herhangi bir ters tepki vakasında bunu fark edebilir ve hemen hastaneye gidebilirsiniz.
Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir? Nasıl Olur?
Pek çok şekilde ve besinden meydana gelebilen gıda zehirlenmesi belirtileri bulantı, ishal ve kusma olarak 3 ana başlık altında toplanmaktadır. Bu aşamalardan sonra ise ateş, baş ağrısı ve karında meydana gelen kramplar kendini göstermeye başlar. İshal kimi zaman dizanteri şeklinde olabilmektedir. Zehirlenmeler kimi zaman ishale neden olmaz. Ancak yine de baş ağrısı, hafıza kaybı, düşük, menenjit gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.
Kimi zehirlenmeler çok hafif olup etkilerini göstermezken kimilerinin ise etkileri çok büyük olup ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle hijyenik ve uygun olmayan şartlarda saklanan besinlerde bu zehirlenmeler görülebilir. Ayrıca gıdalar hazırlanırken eğer eller yeteri kadar temiz değilse virüs ve mikropların gıdalara bulaşması da yine yol açabilir.
Gıda Zehirlenmesinin Nedenleri Nelerdir?
Uzmanlar tarafından gıda zehirlenmesi sebepleri ile ilgili net bir yanıtla cevaplanıyor. Yiyeceklerin meydana getirdiği zehirlenmeler özellikle uygun olmayan ortamlardan kaynaklanır. Besinler arasında ise daha çok et ve süt ürünleri bu hassasiyeti tetikler. Bu nedenle bu tarz besinleri tüketirken ve muhafaza ederken dikkatli olmak ve en uygun şartlarda saklamak gerekir.
Tavuk zehirlenmesi gibi pek çok besin üzerine yer alan zararlı bakteriler, vücuda girdiği zaman organlara zarar verecek zehirlenme etkisi göstermektedir. Besinlerin hijyenik şekilde tüketilmesi ve doğru saklanması çok önemlidir.
Genellikle gıdalarda toksin oluşumu zincirleme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Dört derecenin üzerinde yer alan sıcaklıklarda bakteriler üremeye ve çoğalmaya başlar. Uygun şartların oluşması durumunda bir bakteri üreyerek yedi saat içerisinde iki milyona ulaşabilmektedir. Patojen bakterileri için en uygun sıcaklık 5 – 65 derece arasıdır. Yiyecekler dondurularak saklandığında bakteri üremesi meydana gelmemektedir.
Gıda Zehirlenmesi Nasıl Olur? Nasıl Önlenir?
Dışarıdan aldığımız pek çok besin bakteri ve toksin içeriyor olabilmektedir. Bu besinleri temizlemeden direkt olarak tükettiğimizde bu yabancı ve zararlı maddelerin vücudumuza girmesine izin vererek, zehirlenmeye zemin hazırlamış oluruz. Bununla birlikte et ve tavuk gibi kısa süre içerisinde bakteri üretmeye meyilli olan ürünlerin mutlaka uygun şekillerde muhafaza edilmiş olması gerekir. Aksi durumda zehirlenme kaçınılmazdır.
Kaynatma bakterilerin çoğunu öldürse de sporları ve toksinleri tamamen yok etmez. Bu nedenle bazı bakteriler uygun olmayan şartlarda yaşamlarını devam ettirebilmek için spor haline gelirler. Uygun şartlar oluştuğunda ise tekrar eski hallerine dönüşür ve üremeye devam ederler. Sporlar kaynamakta olan bir su içerisinde 1 saat ya da daha uzun süre hayatta kalabilirler. Bu nedenle gıda zehirlenmesini önlemek ve önüne geçebilmek için gıdaları uygun şartlarda muhafaza etmek gerekir.
Gıda Zehirlenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır? Ne Kadar Sürer?
Bu durumun tedavisi evde yapılabileceği gibi tıbbi olarak da yapılabilmektedir. Mide bulantısı ve kusma varsa bol bol su içmek gerekir. Alkollü ve kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekir. Yeteri kadar sıvı alınıp bulantılar azaltıldığında ise yemekler azar azar yenmelidir. Özellikle ishal olan hastaların kaybettikleri sıvıları tekrar kazanabilmeleri için hastalıktan sonraki süreçte birkaç gün bol bol su içmeleri gerekir.
Tıbbi tedavilerde ise hasta hastaneye yatırılır ve sıvı ihtiyacı damar yolu ile hastaya verilir. Ayrıca çeşitli antibiyotikler ve ilaçlar hastanın durumunu düzeltmek için kullanılır. Gıda zehirlenmesi tedavisi ne kadar sürer diye soracak olursanız, rahatsızlığın düzelmesi 2 – 3 günü bulur diyebiliriz. Bu süreçte kendiliğinden geçse de bazen süre uzayabilmektedir. Eğer hastalık bu süre içerisinde geçmezse bu durumda uzman bir doktora görünmenizde fayda olacaktır. Aksi taktirde bu istenmeyen sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.