Sağlık 22 Haziran 2021 - 18:56:53

Gizli Şeker Hastalığı Nedir? Neden Olur? Nasıl Teşhis Edilir?

Gizli Şeker Hastalığı Nedir? Neden Olur? Nasıl Teşhis Edilir?

Tıp alanında pre-diyabet olarak tanımlanan şeker hastalığından önceki dönem halk arasında gizli şeker olarak isimlendirilmektedir.

Gizli Şeker Nedir, Nasıl Olur?

Şeker hastalığı, insanların kanındaki şeker miktarının gereğinden fazla olması durumuna verilen isimdir ve insanların hayatını direkt olarak etkiler. Gizli şeker hastalığı ise şeker hastalığından önceki dönemdir. İnsanların kanlarındaki şeker değerli ölçümlerde çok yüksek düzeyde çıkmaz ancak bazı durumlarda şeker hastalığının etkileri insanlar üzerinde görülmeye başlar. Bu durumlarda insanların ileride şeker hastası olmaması için belirli önlemleri almaya başlaması gerekmektedir. Eğer bu önlemler alınmazsa insanlar ileride şeker hastası olurlar ve tüm hayatlarını bu belirlenen düzen içerisinde geçirmeye başlarlar. Bu sebeple de hemen müdahale edilmesi son derece önemlidir.

Gizli Şeker Neden Olur?

İnsanlarda gizli şeker hastalığının olmasının sebebi vücudun insüline karşı tepki vermeye başlamasıdır. Vücut, kendisi tarafından zararlı olarak nitelendirilen maddelere karşı bir savaş vererek onların vücut içerisinde etkin olmamasını sağlamaktadır. İnsanların kan şekerini düzenleyen insüline karşı bu direncin oluşması kanın içerisindeki şekerin kullanılamamasına sebep olur. Kullanılmadığı takdirde de kandaki şeker miktarı durmadan yükselmeye devam eder. Gizli şeker hastalığının oluşmasının sebebi de budur. Bunun yanı sıra genetik etmenler de bu hastalığın insanları bulmasında son derece önemli bir yer tutar. Aşırı kilolu olan kişilerde de vücut düzeni bu hastalığa yatkın olmaya sebep olmaktadır.

Gizli Şeker Nasıl Teşhis Edilir?

Araştırmalara göre şeker hastalığı ortaya çıkmadan 15-20 yıl öncesinde bir kuluçka dönemi geçirir. Bu dönemde kendisini çok göstermeden de olsa hastalık ilerlemeye başlar. Bu dönem içerisinde eğer insanlar hastanelerde ya da evlerde kanlarındaki şeker değerini ölçerlerse bu hastalığı tespit edebilirler. Şeker hastalığının kuluçka dönemi olarak gösterilen 15-20 yıllık sürede insanlar gizli şeker aşamasında bulunurlar. Bu dönemde kanlarındaki şeker değeri açken 100'ün üzerinde oluyorsa ve tokken bu değer 140 ile 200 arasında seyrediyorsa bu kişilerde gizli şeker olduğu gözlemlenebilir. Bu durumda insanların hemen önlem alması çok büyük önem arz eder.

Gizli Şeker İçin Hangi Önlemler Alınmalıdır?

Gizli şeker hastalığı olan kişilerin hastalıklarının şeker hastalığına dönmemesi için alması gereken bir dizi önlem bulunur. Bireyler bu önlemlere ne kadar fazla değer verirlerse şeker hastalığından o seviyede uzaklaşabilirler. Önlemlerin ilk sırasında dengeli ve sağlıklı beslenme gelir. Mümkün olduğunca zararlı besinlerden kaçınan insanlar gün içerisinde düzenli olarak öğünlerini gerçekleştirerek ilk büyük adımı atmış olurlar. Bunun yanı sıra kilo sorunu olan kişilerin düzenli olarak sporlarını yapması da çok önemlidir. Fazla kilolarından kurtulan kişiler şeker hastalığına yakalanmamak adına büyük bir aşama kaydederler. Şeker hastalığından önceki dönem olan gizli şeker dönemi gerekli önlemler alınırsa başarılı bir şekilde ortadan kaldırılmakta ve şeker hastalığının oluşumu engellenmektedir.

  • gizli şeker hastalığı
  • gizli şeker hastalığı nedir
  • gizli şeker hastalığı neden olur
Yorumlar
Hülya alkan Gizli şeker tahlili nasıl yapılır? Nasıl bakılır? Belirtileri nelerdi? Nasıl anlaşılır? Yemeklerden sonra aşırı uyku halinin olması gizli şekerin belirtisi olabilir mi? Testini yaptırmayı düşünüyorum şüphelendiğim için. Çıkarsa nasıl tedavi edilir? cevapla
yorum yaz
Stresi Yönetmek ve Azaltmak İçin Ne Yapmalı?