Glukoz; hücrelerin enerji kaynağı olarak kullandığı, metabolik tepkimelerde ara, fotonsentezde ara ürün olarak kullanılan basit bir şeker özelliği taşıyan karbonhidrattır.
Glukoz Nedir, Ne Demek?
Basit bir şeker olan bu madde temelde beyin hücreleri de dahil olmak üzere, vücudun birçok hücresine enerji veren bir maddedir. Kişiler, meyve, ekmek, pirinç ya da hamur işi tükettiğinde vücutlarına karbonhidrat alırlar. Alınan bu karbonhidrat çok hızlı bir biçimde şekere dönüştürülmektedir. Bu durum gerçekleştiğinde kandaki şeker miktarı artar ve insanların kan şekeri yükselmiş olur. Bu sonucun etkileri tehlikeli olabildiğince kişilerin dikkatli olması gerekmektedir. Bir yandan çeşitli hastalıklarda, bir yandan da diyetlerde sıklıkla şeker kelimesi kullanılmaktadır. Bu durum insanların glukoz nedir sorusunu sormasına ve bu konuda araştırmalar yapmasına sebep olmaktadır. İnsanların kanındaki bu maddenin miktarı, kan şekeri olarak adlandırılmaktadır.
Glukozun Normal Değeri Kaç Olmalı?
Kişiler, kendi kanındaki glukoz kaç olmalı diye merak etmektedir. Bu aşamada aç bir halde verilen kanlardaki değerler ölçülür. Elde edilen veriler, kişilerin açlık şekeri olarak isimlendirilmektedir. Yemek yenildikten sonra ise bu değer belirli bir miktarda artar ve ölçümlerdeki değer tokluk şekeri olarak isimlendirilir. Yetişkin bir insanda açlık şekeri değerinin 70 ile 100 mg/dL çıkması gerekmektedir. Yemek yedikten sonra ne kadarlık bir sürenin geçtiği bu değeri etkileyeceğinden 125'in altında çıkan değerler genel olarak sorunsuz bir değer olarak yorumlanabilmektedir. Eğer bu değer 200'ün üzerinde çıkıyorsa bu durum kişinin şeker hastası olduğunu göstermektedir.
Şeker Hastalığı ve Glukoz Değeri
İnsanlarda, vücuda gelen şekerin gerekli şekilde depolanamaması ya da işlenememesi durumu şeker hastalığı olarak isimlendirilmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişilerde vücudun içerisindeki şeker, doğru bir biçimde kullanılmadığından kan şekeri değeri her zaman yüksek çıkmaktadır. Şekerin depolanmasını sağlayan insülin adında bir madde bulunur. Şeker hastalıklarında bu madde salgılanmadığından depolama yapılmaz. Bu durumda şeker hastalarının insülini dışarıdan hazır halde alması gerekebilir. İnsülin maddesinin hiç salgılanmadığı şeker hastaları Tip 1, düşük miktarda salgılandığı şeker hastaları Tip 2 şeker hastası olarak isimlendirilmektedir.
Glukoz Yüklemesi Nasıl Yapılır?
İnsan vücudunun şekere vereceği tepkiyi ölçmek için yapılan işlemler glukoz yüklemesi olarak isimlendirilmektedir. Bazı kaynaklarda şeker yüklemesi adıyla da anılmaktadır. Bu işlemlerde kişilere ağız yoluyla ya da damar yoluyla belirli miktarda şeker verilmektedir. Hastanelerde yapılan işlemlerde ağız yoluyla bu işlemin yapılması çok daha yaygın bir durumdur. Bu işlemin öncesinde kişilerin aç haldeyken kan vermesi ve açlık şekerinin ölçülmesi gerekmektedir. Bu işlem yapılırken 300 mililitre suyun içerisinde 75 gram şeker eritilerek bir karışım elde edilir. Bu karışım birçok insan için çok tatlı olacağından isteğe bağlı olarak içerisine limon da katılabilmektedir. Buna ek olarak şeker yüklemesi işleminde direkt olarak hazır olan belirli içecekler de kullanılabilmektedir. Bu içeceklerden birisini tüketen kişilerden 2. saatlerinde tekrar kan alınarak değerlerine bakılır. Böylece vücudun şekere verdiği tepki gözlemlenebilir.