Sağlık 06 Ocak 2021 - 15:41:50

Glutatyon Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Vardır? Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Glutatyon Nedir? Ne İşe Yarar? Nelerde Vardır? Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Glutatyon; hücrelerin enerji kaynağı olarak ifade edilen mitokondrilerin sağlıklı bir şekilde çalışması için gerekli olan önemli mitokondrilerden biri olarak tanımlanmaktadır.

Glutatyon Nedir, Ne Demek?

Vücut sağlığının iyileştirilmesi, performansın artırılması, hastalıkların önlenmesi ve yaşlanmanın geciktirilmesi için gerekli olan glutatyon, kanserleşme sürecinde önemli bir yeri olan mitokondrilerin dengeli bir şekilde çalışmasını ve bu şekilde hücrelerin solunum yerine oksijen tüketmesini önleyerek, kanser gibi hastalıkların engellenmesi konusunda etkili olan bir molekül olarak nitelendirilmektedir.

Bağışıklık sisteminin güçlü olması, hastalıklardan korunmak ve sağlığı iyileştirmek için vücuttaki glutatyon seviyesinin yüksek olması gerekmektedir. Yüksek glutatyon düzeyi vücutta kas hasarını azaltır, kasların kuvvetini ve dayanıklılığını artırır, metabolizmanın yağ depolaması yerine bu yağı kasa çevirmesini sağlayacak etkiler meydana getirir. Doğal ve güçlü antioksidan olarak tanımlanan glutatyon, hücresel işlevlerde kritik rollere sahip bir maddedir.

Glutatyon Ne İşe Yarar?

Her hücrede bulunan bir antioksidan olan glutatyon, aminoasit olarak isimlendirilen 3 çeşit molekülden meydana gelmektedir. Glutatyonu diğer antioksidan türlerinden ayıran özelliği karaciğerde yapılıyor olmasıdır. DNA'nın üretilmesi, proteinlerin ve hücrelerin yapı taşı olarak nitelendirilmesi, bağışıklığın güçlenmesi, sperm hücrelerinin oluşması, serbest radikallerin vücuttan atılması, bazı enzimlerin işlevlerine yardımcı olmak, beyinde civa birikiminin önlenmesi gibi pek çok etkiye sahiptir.

Yaşlanma, demans, kalp ve damar hastalıkları, kanser gibi pek çok kronik ya da dejeneratif hastalıkların önlenmesinde etkin rol alan glutatyon, ana antioksidan olarak nitelendirilmektedir. Vücuttaki serbest radikalleri yakalayarak karaciğere götüren ve burada kendini tekrardan yenileyen bir moleküldür. Bu tarz yabancı ve zararlı maddelerin vücutta tahribat meydana getirmesini önlemektedir. Dokuların korunmasına yardımcı olan glutatyon, antijen sunumu meydana getirir ve bunun sonrasında CD8 hücrelerini uyarır, bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar. Vücudu zararlı etkilerden korur ve hücrelerin zarar görmesini engeller.

Glutatyon Nelerde Vardır? Hangi Besinlerde Bulunur?

Kükürt açısından zengin olan yiyecekler glutatyon içeren besinler olarak nitelendirilmektedir. Soğan, sarımsak, brokoli, su teresi, lahanagiller, karnabahar, brüksel lahanası, radika ve şalgam bu gıdalar arasında yer almaktadır. Glutatyon oluşumunda sülfür en önemli minerallerin başında yer almaktadır. Bu açıdan baktığımızda kırmızı et, balık ve tavuk eti, peyniraltı suyu diğer glutatyon içeren yiyecekler arasında yer almaktadır.

Glutatyon Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Vücutta glutatyon eksikliği meydana geldiğinde dokularda hasar oluşur. Bununla birlikte yaşlanma hızlanır ve hastalıkların oluşması engellenemez. Vücutta ciddi pek çok rahatsızlık meydana gelir. 20'li yaşlarda üretimi azalan glutatyon 40 yaşında sonra kendini hissettirir. Bunun için stres, depresyon, aşırı kaygı gibi durumlardan alkol ve sigara kullanımından uzak durulması gerekir. Ayrıca uyku dengesi sağlanmalı ve düzenli beslenme gerçekleştirilmelidir.

  • glutatyon
  • glutatyon nedir
  • glutatyon ne işe yarar
  • glutatyon nelerde var
  • glutatyon içeren besinler
  • glutatyon eksikliği
  • glutatyon eksikliğinin belirtileri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Pankreatit Nedir? Belirtileri, Diyeti ve Tedavisi