Göz Migreni Nedir? Belirtileri Nelerdir? Neden Olur? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Göz migreni; gözün retine tabakasındaki ya da gerisindeki damarlarda bir spazm ya da kan akışının azalmasına sebebiyet veren bir durumun oluşması durumunda meydana gelen, teşhis ve tanı yönteminin zor olduğu bir hastalıktır.
Göz Migreni Nedir? Tehlikeli mi?
Geçici görme kaybı meydana getirebilen göz migreni; gözün bir tanesinin sanki yerinden çıkacakmış şekilde ağrıması olarak tanımlanabilmektedir. Asıl olarak migren türlerine baktığımız zaman göz migreni diye bir çeşidin olmadığı görülmektedir. Migren ağrıları gözü ve şakakları etkilediği için hastalarda göz ağrısı dikkat çeker. Göz ve çevresinde damaların genişlemesine bağlı olarak ödemler meydana gelir. Damarlar genişlediği zaman ise zonklama şeklinde ağrı hissedilir. Ağrının meydana geldiği bölgede otonom sinir sisteminde işlevsel fonksiyon bozuklukları oluşur. Bu dokunu oksijenlenmesini önler. Tüm bunlar beraberinde zonklamaya bağlı bir ağrı meydana getirir.
Göz Migreninin Belirtileri Nelerdir?
Gözde kızarma, şişme ve sulanma şikayetleri ile kendini gösteren göz migreninin belirtileri kişiden kişiye ve rahatsızlığın şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Aşırı ağrı şeklinde kendini gösteren göz migreni kör eder mi diye merak edilmektedir. Bu rahatsızlık görme bozuklukları da meydana getirebilmektedir. Ayrıca gör kaybına yol açabileceği de belirtilmektedir. Gözde ışıklanmaların görülmesi auralı bu rahatsızlığın en sık rastlanılan belirtileri arasında yer almaktadır. Genel olarak gözde ışık çakması ve görme kaybının olması auralı göz migreni olarak isimlendirilmektedir.
Göz migreninde meydana gelen ağrı mide bulantısı ve buna bağlı olarak kusma meydana getirebilir. Ayrıca tek gözde görüldüğü için tek gözlü bir görme kaybının gerçekleştiği de belirtilmektedir. Gözdeki şiddetli ağrı günlük yaşamı olumsuz yönde etkilemektedir.
Retinal migren ve oftalmoplejik migren olmak üzere iki türü bulunmaktadır. Retinal migren tek gözde görülür ve geçici görme kaybı meydana getirebilir. Bu rahatsızlığın bir muayene sonrasında fark edilmesi oldukça zordur. Oftalmoplejik migren ise yüz bölgesinde ağrı meydana getirir. Ayrıca ciddi sonuçlara yol açar. Göz kapaklarının düşmesi ve çift görme problemleri söz konusu olabilir. Bu migren türüne de tanı koyulması oldukça zordur.
Göz Migreninin Neden Olur?
Genel olarak göz migreninin nedenleri geçirilen bir spazma dayalı olarak oluşur. Migren hastalıklarında ağrının giderilmesi ve doğru tedavinin uygulanabilmesi için göz migreninin giderilmesi sağlanmalıdır. Kadınlarda daha fazla meydana gelen bu rahatsızlık hormonlara bağlı olarak da meydana gelebilmektedir. Menopozdan sonra azalması hormonlar ile ilişkisini kanıtlar durumdadır. Bazı insanlarda parfüm kokusu, parıltılı ışıklar, sigara dumanı, stres, uykusuzluk gibi durumlar da hastalığı tetiklemektedir.
Göz Migreninin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Eğer ki gözünüzde tek taraflı bir ağrı varsa mutlaka uzman bir hekime başvurunuz. Muayene sonucunda tanı koyulamayabilir ve aynı zamanda ilaçlar da işe yaramayabilir. Kesin çözüm meydana getirecek bir tedavi henüz bulunmamıştır. Bundan dolayı genel olarak hastalara ağrı kesici ya da ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Göz migreni tedavisi çoğu zaman kişiye özel olarak gerçekleştirilir. Atak meydana geldiğinde genişlemiş damarların daralması sağlanır ve böylece ağrı hafifletilir.