Sağlık 07 Kasım 2021 - 05:50:58

Göz Seyirmesi Ne Demek? Nasıl Geçer? Neden Olur?

Göz Seyirmesi Ne Demek? Nasıl Geçer? Neden Olur?

Göz seyirmesi; göz kapağının istemsiz bir şekilde hareket etmesi olarak isimlendirilen, göz kaslarına ilişkin bir sağlık problemli olarak nitelendirilen rahatsızlıktır.

Göz Seyirmesi Ne Demek?

Halk arasında çok yaygın olarak görülen göz seyirmesi, normal bir hastalık olarak kabul edilmese de asıl olarak göz kapağındaki kaslardan meydana gelen bir rahatsızlıktır. Yorgunluk, uykusuzluk ya da stres gibi durumlara bağlı olarak gelişebilen bu durumun oluşumuna sebebiyet veren pek çok etken bulunmaktadır. Halk arasında göz atması olarak isimlendirilen bu durum, tıpta blefarospazm olarak nitelendirilir.

Göz kapağında yer alan kasların, istemsiz bir şekilde ani ve tekrarlayıcı olarak hareket etmesi spazmına verilen isim olarak belirtilen göz seyirmesi, çoğunlukla üst göz kapağında meydana gelir. Bazı durumlarda her iki gözde meydana gelebilirken aynı zamanda alt göz kapağında da oluşma ihtimali vardır. Bu durum çoğu insanda hafif ve basit şekilde gerçekleşmektedir. Göz kapağı yumuşak bir şekilde çekilmesi gibi hissedilmektedir. Gün içerisinde birkaç kere kasılma meydana gelebileceği gibi bunun yanı sıra hatalarca ya da aylarca hiç olmayabilir.

Göz seyirmesi genel olarak birkaç saniye boyunca devam etmektedir. Bazı kişilerde seyirme şiddetli olur ve her iki göz kapağında birden gerçekleşir. Bu duru seyirmenin şiddetli olduğu ve neredeyse görme sorunu ortaya çıkardığı şekli olarak tanımlanır ve blefarospazm olarak isimlendirilir. Seyirmelere ek olarak bazı durumlarda yüzün farklı bölgelerinde de kasılmalar meydana gelebilir. Eğer bu tarz bir durum varsa kronik hareket bozukluğu olabilir ve mutlaka bir sağlık kuruluşundan destek alınmalıdır.

Göz Seyirmesi Neden Olur?

Kesin nedeni tam olarak belli olmayan sağ göz seyirmesi ya da dol göz seyirmesi olarak oluşabilen bu durum bazı durumlarda herhangi bir sebebe bağlı olmadan da ortaya çıkabilir. Genel olarak kısa süreli devam eder ve belli bir süre sonra kendiliğinden iyileşme gösterir. Fakat bazı durumlarda bir göz hastalığı nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Göz seğirmesi nedenlerine baktığımızda yorgunluk ve uykusuzluğu ilk sebepler arasında gösterebiliriz. Yeterli şekilde uyumayan ve yorgun olan kişilerde bu tarz durumlar meydana gelebilmektedir.

Pek çok kişide görülen göz seyirmesi stres kaynaklı olabilmektedir. Vücudun strese vermiş olduğu tepki değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı kişilerde seyirme olarak kendini göstermektedir. Göz tahrişi, alerjik durumlar, göz kuruluğu, gözde enfeksiyonel durumlar, çok parlak ışıkların olduğu ortamda bulunmak, rüzgar ya da kirli hava, göz kapağında gerginlik olması, fiziksel darbeler ve gözü fazla ovuşturmak, kafein ve alkol gibi ürünlerin fazla tüketilmesi, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri göz seyirmesi sebepleri arasında gösterilebilmektedir.

Göz Seyirmesi Nasıl Geçer?

Eğer ki seyirmeler hafif şekilde görülüyorsa ihtiyacınız olan uykuyu sağlayınız. Egzersiz yapmaya özen gösteriniz. Vücudunuzda kafein alımını azaltın ve çay, kahve tüketimini azaltınız. Gün içerisinde strese neden olan durumlardan ve kişilerden uzak durunuz. B12 vitamini eksikliğiniz varsa buna göre bir beslenme programı düzenleyin. Seyirme görülürken göz kapağınıza hafifçe buz koyun. Eğer göz kuruluğu varsa uzman bir doktora gidiniz. Telefon ve bilgisayar gibi aletleri uzun süreli kullanmayınız. Ekrana uzun süre bakınca mutlaka gözlerinizi dinlendiriniz. Eğer ki göz seğirmesi ileri derecede ise uzman bir doktora danışınız.

Göz Seğirmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sık tekrarlayan seğirmeler herhangi bir acı vs. meydana getirmese de kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkilemektedir. Eğer seyirme kendi başına geçmiyorsa uzman bir doktordan destek alınmalıdır. Tam tanı ve teşhis için birtakım testler yapılmaktadır. Teşhis ve tanı sonrasında nedene bağlı olarak göz seyirmesi tedavisi gerçekleştirilmektedir.

  • göz seyirmesi ne demek
  • göz seyirmesi neden olur
  • göz seyirmesi sebepleri
  • göz seğirmesi nedenleri
  • göz seyirmesi nasıl geçer
  • göz seyirmesi tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Glokom Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?