Güversin göğsü; halk arasında sık rastlanan, göğüs duvarının dışa doğru çıktığı bir göğüs deformite çeşididir. Bu rahatsızlıkta göğüs içe dışa dönük durmaktadır.
Güvercin Göğsü Nedir? Neden Olur?
İman tahtası olarak bilinen sternum ve kaburgaların göğüs duvarında dışa doğru şişkinlik meydana getirmesi olarak ifade edilen güvercin göğsü, tıp dilinde pektus karinatum olarak tanımlanan bir rahatsızlık çeşididir. Göğüs duvarında meydana gelen bir tür şekil bozukluğu olarak ifade edilmektedir. Doğuştan gelen hastalıklar grubuna dahil olan güvercin göğsü, genetik yatkınlık göstermektedir. Eğer ailede bu rahatsızlık söz konusu ise diğer kişilerde görülme riski de artmaktadır. Genetik yatkınlık yanı sıra skolyoz hastalığı sonucunda da gelişebilmektedir.
Çocukluk döneminde görülmeye başlanan güvercin göğsü şekil bozukluğu, ergenlik döneminde ise daha da belirgin bir hale gelmektedir. Hareketle birlikte artış gösteren nefes darlığı ve göğüs duvarında ağrı oluşması bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Güvercin göğsü neden olur diye baktığımızda kaburga kemiklerinin büyümeninden sorumlu olan kartilaj bölümünün aşırı ve kontrolsüz büyümesi sonucunda geliştiğini belirtmek mümkündür. Meydana gelen büyüme strenum kemiğinin öne doğru itilmesine neden olur. Bu da güvercin göğüs oluşumu meydana getirir.
Güvercin Göğsü Büyür mü?
Doğuştan gelen ve çocukluk hastalığı olarak bilinen güvercin göğsü şekil bozukluğu zaman içerisinde daha da belirgin hale geldiği için büyüdüğü belirtilebilir. Özellikle ergenlik döneminde kendini göstermektedir. Eğer ciddi semptomlar meydana geliyorsa ve deformasyon çok fazla ise erken dönemde müdahale yapılmaktadır. 1-2 yaşında güvercin göğsü ameliyatı yapılabilmektedir. Fakat çok tercih edilmemektedir. Genel olarak 7-8 yaşlarında sıklıkla yapılmaktadır.
Güvercin Göğsü Korsesi ve Egzersizleri
Erkelerde daha sık görülen güvercin göğsü korse ile tedavisi sağlanabilen bir rahatsızlıktır. Erken dönemlerde bu özel korseler ile kemiklerin şekillenmesi sağlanabilir. Güvercin göğsü korsesi kullananlar etkilerden memnundur fakat bunu mutlaka doktora danışarak takmak gerekir. Genel olarak cerrahi yöntemler uygulansa da güvercin göğsü egzersiz yöntemleri de alternatif olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Egzersizler ile kasın kuvveti ve tonusu artırılabilir, meydana gelen deformasyonların şiddeti azaltılabilir veya hastalığın ilerlemesi önlenebilir. Güvercin göğüs sporla düzelir mi diye soracak olursanız eğer hastalık çok ileri değilse yapılabilmektedir. Fakat hastalık orta ve ileri şiddette ise dikkatli olunmalıdır. aksi durumda belirtiler şiddetlenebilir.
Güvercin Göğsü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Korse ya da egzersiz yöntemleri yanı sıra bu rahatsızlığın tamamen giderilmesi için cerrahi uygulamalar yapılmaktadır. Güvercin göğsü ameliyatında Nuss yöntemi tercih edilmektedir. Bu kapalı teknikle yapılan bir işlemdir. Ameliyat sırasında yalnızca 2-3 cm'lik kesiler söz konusu olmaktadır. Oldukça başarılı bir yöntemdir. Operasyon kısa sürmektedir ve hasta hastanede çok yatmamaktadır. Kanama çok az olur. Göğüs kafesi gelişimi, esnekliği ve büyümesi önlenmiş olur. Bir diğer yöntem ise abramson tekniğidir. Bunda da açık ameliyat olmaksızın, minimal girişimler ile düzeltme sağlanır. Bu teknikler sayesinde güvercin göğsü görünümü azaltılır ve baskı giderilir. Hastanın duruşu düzelir. Başarı seviyeleri de oldukça yüksektir.