Gebelikte alınan kilolar pek çok kadın için kaygı meydana getirirken, hamilelik kiloları nasıl verilir sorusunun kapsamında uygulanabilecek bazı yöntemler ve ipuçları ile eski kilonuza geri dönebilir ve formunuzu koruyabilirsiniz.
Hamilelik Kilolarından Nasıl Kurtulabilirim?
Hatta bazı bayanlar çocuk sahibi olma isteğini sırf bu yüzden ertelemekte ve çocuk sayısını artırmamaktadır. Çocuk sahibi olmak ve hamilelik kilolarından kurtulmak isteyen bayanlar kimi zaman uzman doktora giderek kişiye özel zayıflama programları uygulamaktadır. Bazı kadınlar ise evde kendi imkanları ile bu kilolarından kurtulmaya çalışmaktadır. Peki, hamilelikte alınan kilolar nasıl verilir ve hamilelik öncesindeki eski kolay dönmek için ne gibi yöntemler uygulanabilir?
Hamilelik döneminde alınan kilolardan kurtulmak için öncelikle belirtmek gerekir ki gebelikte alınan kiloların yalnız %30'u yağ kütlesinde artışa bağlı olarak gerçekleşmektedir. Örneğin; hamilelik boyunca 12 kilo almış bir kadın doğumdan sonra yaklaşık olarak 3-4 kilo verecektir. Ardından emzirmeye bağlı olarak vücudun daha fazla enerji harcaması sonucunda 6-7 kilo verecektir.
Günümüzde birçok kişi spora fazlası ile önem vermekte ve spor yaparak fazla kilolarını vermeye çalışmaktadır. Hamilelik kiloları her kadının en büyük korkulu rüyalarından biridir. Ancak bu dönemde bebeğin sağlığı için alınacak fazla kiloların hiçbir önemi olmamaktadır.
Doğumdan sonra emzirmeye bağlı olarak ilk 3 ayda alınan kiloların hemen hemen büyük bir kısmı verilmiş olacaktır. Sonrası için ise doğru beslenme, egzersiz gibi destekleyici programlar ile ideal kiloya ulaşmak mümkündür.
Doğum Kiloları Nasıl Verilir?
Doğum sonrasında ise alınan hamilelik kilolarından kurtulmak için öncelikle düzenli olarak spor yapmak çok önemlidir. Spor yaparken kadınlar bebekleri ile birlikte spora pek vakit ayıramamaktadırlar. Zaman buldukça bayanlar hangi hareketler ile spor yaparak zayıflayabilirler. Doğum kiloları nasıl gider diye bakacak olursak eğer;
- Ev temizliği yaparken aynı zamanda yapılan temizliği spora çevirerek zayıflayabilirler.
- Fırsat buldukça gerek tek gerekse de çocuğu ile yürüyüş yapması faydalı olacaktır.
- Spor salonlarına günün belli saatlerinde gidebilirler.
- Çocuğunu bir yere bırakan anne hamilelik kiloları için günün belli saatlerinde koşu yapabilir.
Tüm bu spora ayrılan zaman ile zayıflamak mümkün ancak tek başına yeterli olmayacağı da bir gerçektir. Spor yaparak hamilelik kilolarını vermek mümkün olsa da beraberinde diyet yapmak ayrıca hamilelik kilolarını vermenize katkısı olacaktır.
Gebelik döneminde alınan kilolar ile normal zamanda alınan kilolar arasında aşırı bir fark bulunmamaktadır. Her ikisinde de dengeli beslenme ve spor gerekli görülmektedir. Fakat doğum sonrası biraz daha hassas bir dönemdir.
Doğum sonrasında ağır egzersizlere başlanamaz. Özellikle sezaryen doğum sonrasında belli bir süre beklenmelidir. Kadınların birçoğun sezeryan göbeği ve kiloları konusunda şikayetçi olmaktadır. Bunun için diyet ve karın kaslarını hareket geçiren egzersiz gereklidir. Fakat bunun için bir süre beklenmeli ve doktorun onay vermesi gerekir.
Doğum Sonrası Diyet Nasıl Olmalı?
Günümüzde bayanlar kilolarına dikkat ederek daha güzel ve alımlı görünmek istemektedirler. Bu nedenle de hamileyken alınan kiloların verilmesi için gerek spor ve gerekse de recim ile zayıflamaya çalışmaktadırlar. Kilo vermenin önemli adımlarından biri spor diğeri ise tükettiğimiz besinlere dikkat etmemizden geçmektedir.
Uzmanlar kadınların hamilelik kilolarından kurtulmaları için diyet yapmalarını öneriyor. Uzmana giderek diyet programına tabi kalabilir ya da kendi imkanlarınız ile tükettiğiniz besinlere dikkat edebilirsiniz. Ne yediğinize dikkat ederseniz zamanla hamileyken aldığınız kiloları verebilirsiniz.
Emzirirken kilo vermek için öncelikle sütü artıran ve kalori değerleri yüksek olmayan, metabolizmanın hızlanmasına destek olan, bağışıklığı destekleyen bir diyet programı uygulamanız gerekmektedir. Tahıl, süt, sebze, meyve, et, balık gibi besin çeşitliliğine yer vermelisiniz. Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler tüketmelisiniz.
Pek çok kadın gibi doğum sonrası diyete ne zaman başlanmalı diye soracak olursanız ilk 4 ay boyunca sıkı bir diyet ve egzersiz programı uygulamayınız. Bu süreci toparlanma dönemi olarak düşünün ve sadece dengeli beslenmeye özen gösteriniz. Daha sonrasında besin çeşitliliğine, bol sıvı tüketimine dayalı, uzman bir diyetisyen önerisine uygun beslenme programı uygulayabilir ve zayıflama sürecini başlatabilirsiniz.
Gebelik Kiloları Nasıl Gider?
Hamilelik sürecinde bebeğin gelişimine bağlı olarak vücudumuzun daha fazla besine ve vitamine ihtiyacı olmaktadır. Bu süreç içerisinde alınan kilolar normal karşılanmaktadır. Doğum sonrasında vücuttaki şişkinlik ve fazlalık birkaç ay içerisine gitmektedir.
Genel olarak emziren annelerin vücudun sütün üretimi için günde 300-400 kalori yakmaktadır. anne bebeğini emzirmeye devam ettiği sürece daha kolay kilo vermektedir. Aşırı yağlı ve kalorili besinlerden uzak durmak, dengeli beslenmek asıl olarak hamilelik kiloları için diyet yöntemlerinden en önemli ve etkili olandır. Sizler için önerilerimizi şöyle betimleyebiliriz:
- Sabah erken yemek yiyin ve un – şekerden uzak durun.
- Öğlenleri mümkünse yemek yemekten kaçının.
- Meyve ve sebze tüketmeye gayret edin.
- Ara öğünleri boş geçmeyin.
- Akşamları geç yemeyin.
- Bol bol su tüketin.
Hayatınızda sağlayacağınız birtakım beslenme düzenleri etkili zayıflama ve gebelik kilolarından kurtulma için faydalı olacaktır. Ağır diyet ve egzersiz programlarından ziyade hafif yürüyüşler, lifli beslenme, geç saatlerde yemek yememe gibi alışkanlıklar forma girmenizi destekleyecektir.
Hamilelik Kiloları Ne Zaman Gider? En Hızlı Nasıl Verilir?
Tüm bu önemli kriterler tamamen kilo almayı ve zaman içerisinde de kilo vermenize önemli derecede katkısı olacaktır. Ancak sadece tükettiğiniz besinlere dikkat etmeniz ile hamilelik kiloları probleminden kurtulmanız mümkün olmayacaktır. Ne kadar besin alırsanız o kadar enerji harcamanız gerekiyor ve bunun içinde gün içerisinde düzenli olarak spor yapmak çok etkili olacaktır.
Vücudunuzu doğum sonrasında forma sokmak için hamilelik kiloları en hızlı nasıl verilir sorusuna yanıt verdiğimiz bu önerileri benimseyebilirsiniz. Fakat öncesinde uzman bir doktora danışmanız gerekir. Çünkü her vücudun kilo verme süreci ve olgusu farklıdır.