Maydanozgiller familyasına ait olan rezene, güzel aromalı, tüylü ve sarı çiçekleri olan bir bitki türüdür.
Hamilelikte Rezene Çayı İçilir mi?
Rezene çayı protein ve yağ bakımından zengindir. Bu özelliği sayesinde sindirim problemleri için faydalı olmaktadır. Hamilelik dönemi anne adayı ve bebek için oldukça önemli bir süreçtir. Anne adaylarının bu dönem içerisinde yediği ve tükettiği her şeye dikkat etmesi gerekmektedir. Bitki çayları her ne kadar faydalı olsa da hamilelik döneminde her biri risk taşımaktadır. Bu yüzden tüketime özen gösterilmesi gerekmektedir. Rezene çayı hamilelik döneminde tüketilebilen sağlıklı çaylardan bir tanesidir. Genel olarak hamilelik ilk 3 ayında görülen bulantı ve kusma problemlerinin ortadan kaldırılması konusunda bu bitki çayı oldukça etkili olmaktadır. Aşırı tüketilmemek şartıyla bu çay hamilelikte rezene çayı içmek anne adayları için oldukça faydalı etkiler sunmaktadır.
Hamilelikte Rezene Çayı İçmenin Faydaları Nelerdir?
Doğal bir bitki çayı olan rezene çayı hamile kadınlarda meydana gelen şişlik problemlerinin önlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu çayın iştah açıcı özelliği bulunmaktadır. İştahın düzenlenmesine yardımcı olmaktadır. Bu bitki çayının hamile kadınlar için sağladığı bir başka özellik hazımsızlık gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olmasıdır. Gaz ağrısı ve mide ağrısı gibi durumların ortadan kalkmadı konusunda destek olmaktadır. Bu doğal bitki çayı aynı zamanda laktasyon ve gebelik bozukluklarının ortadan kalkması konusunda destek olmaktadır. Hamilelikte görülen kansızlık gibi problemlerin giderilmesi konusunda da destek olmaktadır. Demir gibi vitaminlerin alınması konusunda vücuda destek olur. Bu dönem içerisinde soğuk algınlığı ve grip gibi durumlarda ilaç kullanılamamaktadır. Hamilelikte rezene çayı içmek bu tarz rahatsızlıkların giderilmesinde de etkili olmaktadır. Bu doğal bitki çayı sadece hamilelikte değil aynı zamanda emzirme döneminde de önerilmektedir. Çünkü sütü artırıcı etkisi bulunmaktadır.
Hamilelikte Rezene Çayı İçmenin Zararları Nelerdir?
Rezene bitki çayının hamilelik döneminde bir yan etki getirdiğine dair önemli sonuçlar bulunmamaktadır. Bu çayın iştah açıcı özelliği olduğu için fazla kilo problemi yaşayan anneler için çok faydalı olmamaktadır. Daha fazla kilo alımına neden olabilmektedir. Bu durum haricinde bilinen bir zararı bulunmamaktadır. Kullanım detayları burada önem kazanmaktadır. Bitki çayları her ne kadar zararsız olsa da aşırı tüketildiği zaman vücutta yan etkiye neden olmaktadır. Günde en fazla iki bardak tüketilmesi gerekmektedir. Fazlası hem anne hem de bebek için zararlı olabilmektedir. Fazla tüketilmediği taktirde herhangi bir yan etki görülmemektedir.
Hamilelikte Yasak Olan Çaylar
Özel bir dönem olan hamilelik sürecinde tüketilen her şeye dikkat edilmelidir. Bitki çayları ne kadar faydalı olsa da bazıları gebelikte içildiğinde sakınca yaratabilmektedir. Hamilelik döneminde kimyon, aleo vera, karanfil yağı, sarı çiğdem, ökse otu, kekik yağı, sinameki, lavanta, safran, fesleğen, melekotu, yasemin, kanotu, aslan kulağı, ökseotu, maydanoz gibi bitkilerin çaylarının tüketilmemesi gerekmektedir. Maydanoz yemeklerde tüketildiğinde bir sakınca taşımamaktadır. Sıralamış olduğumuz bitki çaylarının haricinde farklı bitki çayları da bulunmaktadır. Hamilelikte bitki çayı kullanmadan önce doktorunuzdan bilgi almanız gerektiğini unutmayınız.