Hanta Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Bulaşır? Tedavisi Var mı?
Hanta virüsü; tek sarmalı bulunan, zarlı bir RNA virüsüdür. Normal açıdan kemirgenlere bulaşan ve enfekte eden hanta virüsü nedir, belirtileri ve tedavisi en çok merak edilen konular ve sorular arasında yer almaktadır.
Hanta Virüsü Nedir, Ne Demek?
Güney Kore'de bulunan Hantaan nehrinden adını alan ve kanamalı ateş olarak seyreden, kırım-kongo ateşi virüsüne benzer bir bakteridir. İnsana, tükürük, dışkı ya da idrar yolu ile enfekte olabilen hanta virüsü son zamanlarda insanlar üzerinde endişe yaratmaktadır. Son zamanlarda ortaya çıkan virüsler insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Hanta virüsünde bu şekilde bir virüstü ve öldürücü etki meydana getirebilmektedir.
Hanta virüsü taşıyıcısı fareler ve bazı kemirgen hayvanlardır. Dünya üzerinde yaygın bir virüs olan hanta, genel olarak kırsal bölgelerde ya da şehirlerde meydana çıkar. Burada yaşayan insanlar için ciddi anlamda tehlike arz etmektedir. Bu virüs kemirgen hayvanlarda genel olarak akciğer, dalak ve böbrek gibi organlara yerleşmektedir. Asemptomatik bir enfeksiyon haline gelen bu virüs kemirgen hayvanın dışkı, idrarı ya da etrafa yayılan hava ile enfekte olmaktadır. İnsanlara bulaşması genel oalrak virüsün bulunduğu ortama maruz kalma, o havayı soluma şeklinde olmaktadır. Kemirgenin insanı ısırması ile bulaşması oldukça zordur. Virüs insan vücuduna enfekte olduktan sonra ise bağışıklık sistemi harekete geçer. Özellikle bağışıklığı düşük olan kişilerde kısa sürede önemli sonuçlara neden olabilir.
Hanta Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Damar çeperlerinin hasar görmesine neden olan hanta virüsü, viral bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Damar geçirgenliğinin artmasına neden olan bu virüs kanamalı belirtilere neden olmaktadır. Böbrek yetmezliği, akciğerde ödem, hipertansiyon gibi durumlara yol açabilmektedir. Virüsün vücutta meydana getirdiği en erken belirtiler; yorgunluk, ateşi sırt, kalça ve omuzlarda ağrı, baş dönmesi, baş ağrısı, ishal ve bulantı gibi etkiler meydana gelebilir.
Erken dönemlerde çok fazla önemsenmemesine rağmen hanta virüsü belirtileri ilerleyen dönemler ciddi sorunlara yol açabilir. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte akciğer ödemine bağlı olarak öksürük ve nefes darlığı meydana gelir. Bunun yanı sıra idrarda azalma ve böbrek yetmezliği gibi durumlar oluşabilir. Kulak ağrısı ve boğaz ağrısı gibi belirtiler ise nadir de olsa görülebilmektedir.
Hanta Virüsü Nasıl Bulaşır?
Genel olarak bu virüsü taşıyan hayvanların bulunduğu ortamda maruz kalınması ile enfekte olan hanta virüsü insandan insana bulaşır mı sorusunun cevabı oldukça merak edilmektedir. Bu virüs insanlarda temas yolu ile bulaşmamaktadır. Hayvanların dışkılarının ya da herhangi bir çıkıntısının yiyeceklere bulaşması ile vücuda girebileceği henüz tam olarak belirlenmemiştir. Eğer ki mide asidine karşı direnci azsa bulaşma riski düşüktür. Yapılan incelemeler göre virüs kan yolu ile de bulaşmamaktadır. Kemirgen olmayan diğer hayvanlar tarafından taşınmamaktadır. Fakat çiftlik ya da kedi köpek gibi ev hayvanları, bu kemirgen hayvanlar ile temas halindeyse taşıyıcı konumuna geçebilirler.
Hanta Virüsü Tedavisi Var mı? Virüsten Nasıl Korunulur?
Bu virüsün tedavisine yönelik henüz net bir açıklama yapılmamaktadır. Uzmanlar virüsün insan üzerinde bırakmış olduğu etki, bulaşma ve yayılma hızına yönelik bir tedavi uygulayacaklardır. İlaç tedavisi uygulaması uzman görüşüne göre mümkün olabilmektedir. Hanta virüsünden korunmak için tükettiğiniz besinlere dikkat etmeli, temiz ortamlarda bulunmalı ve ellerimizi devamlı olarak temiz tutmalıyız. Ayrıca bağışıklığımızı güçlü tutmalıyız.