Sağlık 03 Kasım 2021 - 15:40:55

Hayat Üçgeni Nedir? Yaşam Üçgeni Nasıl Yapılır?

Hayat Üçgeni Nedir? Yaşam Üçgeni Nasıl Yapılır?

Hayat üçgeni; yaşam üçgeni ya da hayat boşluğu gibi isimlerle de bilinen, deprem anında hayatta kalmayı sağlayan bir teknik ve alan olarak nitelendirilmektedir. Hayat üçgeni nasıl oluşturulur diye son zamanlarda oldukça merak edilirken bu tekniğin deprem sırasında hayatta kalmak için en önemli kriter olduğu da belirtilmektedir.

Hayat Üçgeni Nedir, Ne Demek?

Yer kabuğunda meydana gelen hareketler nedeniyle oluşan depremler, binalarda ani sallantılar meydana getirerek yıkım oluşturabilen doğal afetlerdir. Pek çok insanın ölümün yol açan depremden korunmak için öncelikli olarak güvenli binaların inşa edilmesi, güvenli bölgelerin oluşturulması olsa da deprem sırasında binanın yıkılma ihtimaline karşı birtakım hayatta kalma tekniklerinin uygulanması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi hayat üçgeni olarak nitelendirilen yöntemdir. Yaşam üçgeni olarak belirtilen bu yöntem sayesinde kişi bina yıkılsa bile hayatta kalma ihtimalini arttırabilmektedir.

Depreme maruz kalan herkesin bilmesi gereken bir teknik olan yaşam üçgeni, enkaz altında hayatta kalmaya yardımcı olmaktadır. Enkaz altında korunaklı kalarak depremden saatler sonra bile hayata tutunabilen insanların çoğunluğu hayat boşluğu sayesinde bunu gerçekleştirmektedir. Peki yaşam üçgeni nasıl oluşturulur? Genel olarak pek çok kişi bu yöntemi merak etmektedir. Burada temel nokta çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi eşyaların yanına geçip başın korunaklı bir şekilde tutularak üçgenin oluşturulması ve tamamlanmasıdır. Üçgeni meydana getiren eşyalar sayesinde kişinin yaralanma ihtimali azalıyor ve hayatta kalma ihtimali daha yüksek oluyor.

Yaşam Üçgeni Nasıl Yapılır?

Hayat kurtaran yaşam üçgeni oluşturmak ne demek diye oldukça araştırılmaktadır. Deprem sırasında enkaz altında kaldığımızda yaşamsal faaliyetlerimizi devam ettirebilmemiz için ve hayatta kalmak için bu tekniğin uygulanması gerekmektedir. Yaşam üçgeni dayanıklı eşyalar ile yapılmaktadır. Buradaki mantık binanın çökmesi halinde kişinin eşya ile bir üçgen meydana getirmesi bu burada hayatta kalmasıdır. Bu teknik sayesinde darbe almadan yaşamsal faaliyetlerin devam etmesinin sağlanmasıdır. Herkesin bilmesi gereken hayat üçgeni depremde can kaybının en aza indirilmesi için uygulanan basit ve önemli bir tekniktir.

Hayat üçgeni oluşturmak için dikkat edilmesi gereken ön önemli nokta kolonların yanında oluşturulmasıdır. Uygulama sırasında başın iki elin arasına alınması gerekiyor. Tercih edilen eşya, dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma meydana getirebilecek eşyalar ile sağlanmalıdır. Sarsıntı geçene kadar kişinin bu pozisyonda beklemesi gerekmektedir. Kişinin sabit bir yere tutunması, başını koruyacak birtakım eşyalar kullanması, baş ve ense kısmını güvenli tutacak şekilde kapanması gerekmektedir.

Depremde Hayat Üçgeninin Önemi Nedir?

Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle deprem gibi doğal afetleri sık sık yaşamaktadır. Yer kabuğunda sürekli olarak ufak sarsıntılar meydana gelmektedir. Bazıları hissedemeyeceğimiz kadar küçükken bazıları bizleri hayattan kopartabilecek kadar büyük sarsıntılardır. Depreme dayanıklı olmayan binalarda enkaz altınsa kalmak yaşamsal faaliyetlerin yitirilmesine neden olabilmektedir. Depremde hayat üçgeni yaşamaya devam etmek için oldukça önemli bir kriter ve tekniktir. Her bireyin deprem sırasında bu yöntemi uygulaması gerekmektedir. Böylece hayatta kalma şansımız daha da artacaktır.

Yaşam Üçgeni Ne Zaman Oluşturulur?

Hayat kurtaran hayat üçgeni 3 fay hattı bulunan ülkemizde meydana gelen depremlerde hayatta kalma ihtimalinin yükselmesini sağlayan bir uygulamadır. Deprem sırasında güvenli bir alanda yaşam üçgeni oluşturulması gerekmektedir. Sarsıntı geçene kadar burada bu şekilde durulması önerilmektedir. Balkondan atlamak ya da balkona çıkmak, asansör kullanmak pek çok kişinin yaptığı yanlışlardır. Bunlar kesinlikle yapılmaması gereken eylemlerdir. Yaşam üçgeni oluşturmak, deprem çantasına yakın olmak hayatta kalmayı daha mümkün kılan eylemlerdir. Deprem sonrasında eğer yıkım gibi bir durum söz konusu değilse evinizdeki elektrik, su, gaz vanaları ve soba, ısıtıcılar kapatılmalıdır.

  • hayat üçgeni
  • yaşam üçgeni
  • hayat boşluğu
  • hayat üçgeni nedir
  • yaşam üçgeni nasıl oluşturulur
  • yaşam üçgeni nasıl yapılır
  • yaşam üçgeni oluşturmak ne demek
  • hayat üçgeni oluşturmak
  • depremde hayat üçgeninin önemi
  • yaşam üçgeni ne zaman oluşturulur
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Plank Ne Demek? Ne Kadar Kalori Yakar? Nasıl Yapılır?