Sağlık 15 Ekim 2024 - 22:46:31

Hepatit C Nedir? Tedavisi, Belirtileri ve Aşısı

Hepatit C Nedir? Tedavisi, Belirtileri ve Aşısı

Hepatit C; HCV enfeksiyonu sonucu karaciğerde meydana gele akut veya kronik olarak görülebilen bir karaciğer hastalığıdır.

Hepatit C Nedir? Nasıl Bulaşır?

Tehlikeli bir virüs olan hepatit C kan yoluyla bulaşabilen bir hastalıktır. Diğer hepatit türleriyle (A ve B) ilişkisi yoktur ve onlarla karıştırılmamalıdır. Genellikle sağlık çalışanlarında, uyuşturucu kullananlarda, çok eşli cinsel birliktelik yaşayanlarda, çok fazla kan alıp veren bireylerde görülmektedir. Kan yolu ile bulaşması için kanama kesilme gibi olaylar sonucu kanama meydana gelen ortamda başkası ile temas etmesi gerekir. Aynı enjektörün kullanıldığı kan alıp verme ve ilaç ve enjeksiyon işlemlerinde dövme ve piercing yapılan yerlerde gereken hijyenin olmaması sonucu görülebilmektedir.

Hepatit C Nasıl Bulaşmaz?

Cinsel ilişki yoluyla bulaşmaz ama birden çok kişiyle meydana gelen cinsel birliktelik sonucu bireyde HIV de varsa bulaşma ihtimali yüzde 4 daha fazladır. Emziren anneden bebeğine bulaşmaz ama meme ucunda yara, çatlak veya kanama var ise bulaşabilir. Hamile anneden bebeğe de bulaşmaz fakat doğum sırasında bulaşma ihtimali vardır. Bu hastalık kan yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu için aynı kaptan yemek yiyen su içen kişilerde ya da aynı ortamda bulunma ile öpüşme, tokalaşma ve sarılma gibi durumlarda bulaşma olmaz.

Hepatit C'nin Belirtileri Nelerdir?

Hepatit C'nin ilk anda belirtileri ortaya çıkmamaktadır. Çünkü HCV' nin vücuda yerleşmesi, çoğalması ve etkileşim ve yayılımını sağlaması 6 ila 7 haftayı bulabilmektedir. HCV pozitif anneden çocuklarda negatiflere nazaran daha sık görülmektedir. Virüsün bulaştığı düşünülen bireylere RİBA ve ELİSA testleri uygulanmalıdır. PCR testi ile de eğer diğer testlerin sonucu pozitif çıkanlardaki virüs miktarı belirlenip teşhis koyulmalıdır. Halsizlik, yorgunluk, zaman zaman baş dönmesi, yüksek ateş, ishal, sindirim sisteminde ağrılar ve anomaliler gibi belirtileri mevcuttur. Akut veya kronik versiyonunda hepatitin karakteristik belirtileri olan koyu renk idrar ya da kil rengi dışkının çok az rastlanması nedeni ile bu hastalık kendini çok zor ele vermektedir. HCV' nin vücutta olduğunu anlamanın en direkt yolu gerekli testleri yapmaktır. Ancak onlar da her zaman doğru sonucu vermemektedir. Çünkü virüs vücuda ilk girdiği anda henüz antikor sayısı artmamıştır bu yüzden sonuç negatif çıkabilir. Yine tedavi sonrasında da iyileşme görülse de virüs seviyesinde yeterli düşüş meydana gelmediği için test sonuçları pozitif çıkabilir. Bu yüzden en garanti yöntem testleri tekrarlamaktır.

Hcv Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?

Hepatit C tedavisi için sağlıklı beslenmek gerekmektedir. En çok görülen karaciğer hastalığı olan bu hepatit türünün aşısı yoktur. Kişisel hijyen kurallarına fazlasıyla dikkat etmek ve vücudun enfeksiyonlara karşı zayıf düşmesini engellemek gerekir. Gerekli kontrol ve önlemler alınmazsa hastalık akut HC kronik hale gelmektedir. Bu hastalığın altı aylık süre boyunca görülen hali akut altı aydan sonrası ise kronik olarak adlandırılmaktadır. Maalesef bu hastalığa neden olan virüsü vücuttan atmak zordur ve genellikle hepatit C kronikleşmektedir. En yaygın görüldüğü yaş aralığı 40 ila 65 yaş arasındaki bireylerdir. Daha çok orta yaş ve sonrasında görüldüğü için de bağışıklık sistemi zayıf bireyler ne yazık ki yenik düşebilmektedir.

Hcv Virüsü Nelere Yol Açar?

Gerekli ve yeterli bakım şartları sağlanmaz ise kronik hale gelen hepatit C karaciğeri yoğun bir şekilde harabiyete uğratmakta ve karaciğer kanseri başta olmak üzere çok vahim sonuçlara yol açabilmektedir. Siroz ve birçok karaciğer hastalığının temelini oluşturmakta bireyde iştah kaybına sebep olduğu için vücudun zayıf düşme sebebi ile birçok kronik hastalığa karaciğer yetmezliği hatta kaybına sebep olabilmektedir.

  • hepatit c
  • hepatit c nedir
  • hepatit c nasıl bulaşmaz
  • hepatit c tedavisi
  • hcv
Yorumlar
Nuray Teke Hepatit c kuluçka süresi ne kadardır? Bu hastalık bulaşıcı mı? Korunma yolları nelerdir? Önlemek için neler yapmamız gerekiyor? Bu hastalık birinden bulaşarak mı oluşuyor yoksa bu virüsü vücut kendi başına üretebilir mi? Yani yediğimiz yemeklerde bulaşma ihtimali var mı? cevapla
Sinem Özpınar Hepatit c hastalığında virüsün bulaşma yolları konusunda nelere dikkat etmek gerekiyor acaba? Aşısını ne gibi durumlarda yaptırmak gerekiyor onu öğrenmek istiyorum. Tedavi ilaçlarının düzgün bir şekilde kullanılması gerektiğini duymuştum. Kesin iyileşme sağlanır mı? cevapla
yorum yaz
Doğru Sütyen Seçimi, Ölçüsü ve Bedeni Nasıl Olmalı?