Hgb Nedir? Ne Demek? Hgb Yüksekliği ve Düşüklüğü Değerleri Kaç Olmalı?
Hemoglobin olarak bilinen HGB kırmızı kan hücrelerinde bulunan demir bakımından zengin olan bir protein çeşididir. Bu hücreler vücuda oksijen taşımayı sağlar.
Hgb Nedir, Ne Demek?
HGB bir protein çeşididir. Hemoglobinin başlıca görevi akciğerlerden diğer dokulara oksijeni taşıyarak vücudun sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Her yaş grubunda farklı değerler olması gerekmektedir. Hemoglobin değerleri çocuklarda ve yetişkinlerde farklılık gösterdiği için kadın ve erkeklerde de farklı değerlerin olması gerekmektedir.
Hgb Değerleri Nedir? Kaç Olmalı?
Bebeklikten başlayarak yetişkinliğe kadar kan hücrelerinde bulunan hemoglobin proteini farklı değerlerde bulunmaktadır. Henüz yeni doğmuş bebeklerde bile ölçülebilen bu değerler sağlık açısından oldukça önemlidir.
- 2- 6 ay bebeklerde 9.5- 14 gm
- 6- 24 ay bebeklerde 10.5- 13.5 gm
- 2- 6 yaş arası çocuklarda 11.5- 13.5 gm
- 6- 12 yaş grubunda 11.5- 15.5 gm olarak ölçülmektedir. Ergenliğe girilmesinden itibaren kadın ve erkeklerde bu değer farklılık göstermektedir.
- 12- 18 yaş erkeklerde 13- 16 gm
- 12- 18 yaş kadınlarda 12- 16 gm
- 18 yaş sonrası erkeklerde 13.6- 17.7 gm
- 18 yaş sonrası kadınlarda 12.1- 15.1 gm
- Orta yaş aralığındaki erkeklerde 12.4- 14.9 gm
- Orta yaş aralığındaki kadınlarda 11.7- 13.9 gm aralığındandır.
Hemoglobin testi kişinin bazı sağlık sorunları yaşamasından kaynaklı olarak ölçülmesi gerekmektedir. Doktor tarafından hemoglobin testi istenir ve çıkan değerlere göre rahatsızlıkların neden kaynaklandığı teşhisi yapılır.
Hemoglobin Testi Niçin Yapılır?
Sağlıklı vücuda sahip olan kişilerin zaman zaman yaşadığı sağlık sorunların vücutta hemoglobin düşüklüğüne ya da yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Baş dönmesi, görme bozukluğu, baş ağrısı, dalak büyümesi, yorgunluk, soluk beniz, halsizlik, nefes darlığı, bayılma ve vücudun çeşitli bölgelerinde cilt morarmaları nedeni ile doktora başvuran kişilerden hemoglobin testi istenebilmektedir. Alınan sonuca göre hastanın tedavisine başlanmaktadır.
Hemoglobin Düşüklüğü Nedir? Ne Anlama Gelir?
Vücuttaki hemoglobin miktarının düşük olmasından dolayı bazı sağlık sorunları meydana gelebilmektedir. Kan hücrelerinde bulunan protein miktarının azalmasına sebep olan koşulların iyileştirilmesi gerekmektedir. Kan kaybı, demir eksikliği, B12 eksikliği, böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, kemoterapi ilaçları ve kemik iliği sorunlarından dolayı hemoglobin değerler düşük çıkabilmektedir.
Hemoglobin Yüksekliği Nedir? Ne Anlama Gelir?
Kan hücrelerinde bulunan hemoglobin proteinin normal olması gereken değerden yüksek çıkması hemoglobin yüksekliğinin olduğunu gösterir. Hemoglobin yüksekliğinin nedenleri arasında sigara içme, dehidrasyon, yüksek binada ikamet etme, karaciğer hastalıkları, tümör, aşırı derecede spor, böbrek kanseri, anfizem, kalp yetmezliği ve akciğer hastalığı türleri yer almaktadır. Hastanın durumuna göre hemoglobin normal değerlerde olması için tedavi uygulanır.
Hemoglobin Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vücutta hemoglobin düşüklüğü ya da yüksekliği görüldüğünde bazı testler uygulanmaktadır. Düşüklüğüne ve yüksekliğine sebep olan koşulların ortadan kaldırılması için mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir. Çıkan test sonuçlarına göre hastaya tedavi uygulanarak hemoglobin değerleri normal değerlere ulaştırılır.