Yaşam 16 Kasım 2021 - 14:30:44

Horlama Neden Olur? Nasıl Olur? Tedavisi ve Çözümü Nedir? Horlama Yastığı Nasıl Kullanılır?

Horlama Neden Olur? Nasıl Olur? Tedavisi ve Çözümü Nedir? Horlama Yastığı Nasıl Kullanılır?

Horlama, nefes alıp verirken havanın üst solunum yollarından geçişi sırasında daralması ve buna bağlı olarak çevresindeki yumuşak dokuların titremesidir.

Horlama Nedir, Ne Demek?

Birçok kişide görülen bir durum olan horlama; solunum yolunun kısmen kapanması, boğaz yapısının genişlemesi ve kasların gevşemesi sonrasında meydana gelmektedir. Solunum yolunun tıkalı olması nedeniyle rahat nefes alınamadığı zaman, nefes almaya çalışırken boğazda titreme meydana gelir. Bu horlamaya neden olur.

Horlayan insanlar sadece kendine zarar vermez, aynı zamanda kendisiyle aynı ortamda uyuyan insanlar için de önemli bir sorun teşkil ederler. Bu esnada çok gürültülü bir ses duyulmaktadır. Bu sesin kaynağı ise solunum yapılan havanın, boğaz ve burundan rahat geçiş imkanı bulamaması olarak yorumlanabilir.

Horlama sesi duyduğunuz anda, horlayan kişinin nefes almakta çok zorlandığını anlamanız mümkündür. İnsanların özellikle uyurken sağlıklı bir şekilde nefes alması çok önemli bir konudur ve hayati önem taşımaktadır. İnsanlar, dinlenmek ve zinde olmak için uyurlar.

Horlamanın Sebepleri Nelerdir? Neden Olur?

İnsanların uyurken sağlıklı şekilde nefes alamasının değişik sebepleri var. Gerek alışkanlıklar gerekse de bazı rahatsızlıklar ve fiziksel durum, bu konuda etkileyici bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durumun sebepleri şu şekilde maddeler halinde sıralanabilir:

  • Uyku pozisyonunun uygunsuz yapısı
  • Alkol kullanımı
  • Obezite ve şişmanlık
  • İnsanların anatomik yapısı
  • Saman nezlesi dediğimiz alerjik rinit
  • Burun ve boğazdaki şekil bozuklukları
  • Sinüzit rahatsızlığı
  • Uyku apnesi

Tüm bu rahatsızlıklar, uyku sırasında meydana gelen horlama probleminin temel kaynağı olarak karşımıza çıkabilir. Horlamaya kesin çözüm için sebeplerin giderilmesi ve aynı zamanda tedavi uygulanması gerekir.

Horlamanın Tedavisi ve Çözümü Nedir? Nasıl Geçer?

Genel olarak horlamanın çözümü, altta yatan rahatsızlıkların giderilmesi şeklindedir. Eğer önemli bir rahatsızlıktan ötürü kaynaklanmıyorsa, hayat tarzında yapılabilecek bazı değişiklikler ile bu durum giderilebilir.

Günümüzde 5 dakikada horlama son verecek bazı tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Pek çok durumda, tedavi ve aparat kullanımı gerekli hal alabilir. Özellikle uyku apnesi yaşayan ve bu sorunla birlikte ciddi tehlike ile karşı karşıya kalan insanlar için tedavi daha önemlidir.

Horlama Nasıl Olur? Zararları Var mı?

İnsanların anatomik yapısı horlama sebebi olabilir. Şişmiş olan lenf bezi, bademcikler veya küçük dil, bu durumun kaynağı olabilir. İnsanların fiziksel vücut yapıları birbirinden tamamen farklılık gösterebilir. Kimi insan herhangi bir sorun görünmese bile genç yaşlarda horlamaya başlayabilir. Bazıları ise bu durumun kaynağı olarak görülen pek çok sorunu yaşasa bile, bu duruma maruz kalmadan yaşantısını sürdürebilir.

Öncelikli olarak solunum yolları gözden geçirilmeli ve bu problemi yaşayan insanların fiziksel yapısı incelenmelidir. Anatomik yapısı farkı ile birbirinden ayrılan çok sayıda insanın, bu konuda da değişik özellikleri ortaya çıkarabilir. Solunum yollarında gerginliğe neden olabilen horlamanın zararlarına baktığımızda, nefes borusunun tıkanmasına ve inflamasyona, kronik bronşite neden olabilir.

Horlama Yastığı Nasıl Kullanılır?

İnsanların rahat bir uyku uyuması ve sağlıklı olabilmesi için ergonomiyi en üst düzeyde sağlayan gelişmiş aparatlar yapılmıştır.. Elbette ki bunlardan biri de horlama yastığı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Horlama yastığı, sağlıklı nefes almak için ergonomiyi destekleyen mükemmel bir medikal üründür. Horlama protezi ya da bandı gibi alternatif çözüm yöntemleri de vardır. Horlama rahatsızlığı için öncelikle uzman bir doktora danışmalısınız. Sonrasında gerekli tedavi, sebebe yönelik uygulanacaktır.

  • horlama
  • horlama neden olur
  • horlama sesi
  • horlama yastığı
Yorumlar
Güzin Parlak Benim eşim horluyor ama asla kabul etmiyor :) Gerçekten çok rahatsız edici bir ses, horlama yastığı işe yarar mı acaba? cevapla
Sevim Dilber Horlama önleyici bantlar işe yarıyor mu? Bu durumun kesin tedavisi var mı acaba? Psikolojik nedenleri de olabilir mi? Çocuğumun burnunda ve solunum yollarında sorun yok ama horlama problemi var. Nasıl geçer bu durum? cevapla
yorum yaz
Kas Yırtılmasına İyi Gelen Vitaminler ve Yağlar