Sağlık 08 Nisan 2021 - 05:52:02

İmmün Plazma Tedavisi Nedir? Korona Virüsüne İyi Gelir mi?

İmmün Plazma Tedavisi Nedir? Korona Virüsüne İyi Gelir mi?

İmmün plazma tedavisi; ilk olarak 1890'lı yıllarda salgın hastalıklara karşı denenmiş olan ve günümüzde korona virüs salgını için etkili bir yöntem olabileceği üzerinde çalışmalar yapılan uygulamadır.

İmmün Plazma Tedavisi Nedir?

Antikor tedavisi olarak da nitelendirebileceğimiz immün plazma tedavisi; corona virüs hastalığının yenen kişiden kan alınarak, antikorların izole edilmesi ve hasta olan kişilere verilmesi olarak tanımlanmaktadır. Burada amaç bağışıklığı düşen kişinin vücut direncinin artması için, covid-19 virüsüne karşı dirençli olan antikorların verilmesidir. Bu yöntemin uygulanması için hastalığı yenen kişilerin hücre ve plazma bağışında bulunması gerekmektedir. Ağır durumda olan hastaların tedavisinde kullanılması amaçlanan bu tedavi yöntemi ile iyileşe hasta sayısının artması hedeflenmektedir.

Son zamanlarda tüm dünyada görülen ve salgın olarak nitelendirilen korona virüsü, ülkemizde de oldukça hızlı bir şekilde yayılma göstermektedir. Özellikle 60 yaş ve üstünü, kronik hastalığı olanları etkileyen covid-19 için henüz bir aşı geliştirilmemiştir. Bilim adamları bu süreçte hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak, ağır hastaların iyileşmesini kolaylaştırmak için tedavi arayışlarına geçmişlerdir. İmmün plazma bu doğrultuda umut verici bir özellik taşımaktadır. İyileşen kişilerden alınan plazmada bulunan immünglobulin isimli antikorlar, kötü durumda olan ve ölme riski bulunan hastalar için uygulanacaktır. Böylece bağışıklığın güçlenmesi ve virüsün vücuttan yok edilmesi amaçlanmaktadır.

İmmün Plazma Tedavisi Korona Virüsüne İyi Gelir mi?

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde görülen korona virüsü kısa bir süre içerisinde pek çok insana ve hatta ülkeye yayılmıştır. Hızlı bir şekilde yayılan, öksürük ve yüksek ateş gibi belirtiler ile kendini gösteren bu hastalık, kısa süre içerisinde akciğerleri tahrip ederek solunum yollarında enfeksiyon meydana getirmektedir. Hastaların rahat nefes alabilmesi için genel olarak entübasyon işlemi uygulanmaktadır. Daha ağır olanlar ise yoğun bakıma alınarak ciddi tedaviler görmektedir.

Korona virüsüne bir umut ışığı olan immün plazma yöntemi ile bu hastalığın iyileşmesinin sağlanabileceği belirtilmektedir. Hastalık nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısını azaltmaya yardımcı olan bu tedavi yöntemi ile pek çok kişi hayata tutunabileceği söylenmektedir. Kovid-19 virüsü ile mücadele etmenin temel noktası güçlü bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi çöktüğünde virüs vücuda tamamen adapte olabilmektedir. Bu da tehlikeli sonuçlara yol açmaktadır. İmmün plazma, hasta kişinin bağışıklığını destekleyecek antikorların takviye edilmesi şeklinde yorumlanabilir.

İmmün Plazma Şartları ve Kriterleri Nelerdir?

Bu tedavi yöntemi için bağışçı olmak istiyorsanız öncelikle bazı durumlara sahip olmanız gerekmektedir. Öncelikle bu bağış normal bir kişiden değil, hastalığı geçirmiş ve sağlığına tekrardan kavuşmuş kişilerden alınmaktadır. Enfeksiyonu geçirmiş olduğunuzda dair bir laboratuvar test sonucu gereklidir. Bağış yapmadan 14 gün öncesinde kişinin hastalığa dair tüm semptomlarının kalkmış olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kan almadan önce yapılan sürüntü örneği ile yapılan test sonuçlarının negatif çıkması gerekir. Bu test sonucu ile kızılaya giderek gerekli formları doldurabilir ve sonra yapılan değerlendirmeler ile bağışçı olabilirsiniz.

İmmün Plazma Tedavisinde Aferez İşlemi Nedir?

Kişiden alınan kandan, hastanın ihtiyacı olan plazma aferez işlemi ile ayrıştırılıp, diğer bileşenler tekrar bağışçıya kan olarak verilmektedir. Aferez işlemi yaklaşık olarak 45-60 dakika arası sürer. Bu cihaz hasta kişi için gerekli olanı alarak kanın geri kalanını bağışçıya tekrar verir. Burada amaç antikorların hasta kişi için alınmasıdır.

  • immün plazma
  • immün plazma tedavisi
  • immün plazma tedavisi nedir
  • immün plazma şartları
  • aferez işlemi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Akciğeri Temizleyen Besinler, Bitki Çayları ve Kürler