Günlük uyku; organların dinlenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemli olan bir dinlenme sürecidir.
Uyku Nedir, Ne Demek?
Beden yapısına fiziksel ve zihinsel olarak güç veren restorasyon döngüsüne uyku denir. Uyku fiziksel ve zihinsel açıdan meydana gelen yorgunluğun ilacıdır. Bilincin dış uyaranlara karşı tümden ya da bir kısmının kapanması olarak tanımlanan doğal dinlenme döngüsüdür.
Uyku insan sağlığına çok çeşitli katkılarda bulunur ve kişinin güne zinde başlamasını sağlar. Beden günlük işlerin var olmasından, günlük problemlerden ve hızlı bir şekilde akan zamandan dolayı yorulmaktadır. Bu ve buna benzer birçok etkenden dolayı yorulmuş olan beden uyku ile beraber bu faaliyetlerin hepsine ara verir ve dinlenir.
Uykunun İnsan Hayatı İçin Önemi Nedir?
Gece uykusu tam ve iyi alındığı zaman kişi bir sonraki güne enerjik, mutlu ve stresten uzaklaşmış olarak başlamak mümkündür. Uyku sürecinin bölünmemesi, kişinin ihtiyacı kadar uyuması, sağlıklı bir günün yaşanması için güzel başlangıç olur.
Vücut sisteminin yavaşlamasını ve rahatlamasını sağlayan uyku, fiziksel olarak daha güçlü hissetmenizi sağlar ve gün boyu enerjik olmanızı sağlar.
Uykunun önemi insanın temel ihtiyaçları olan yeme, içme gibi gerekli olan ve kişiye enerji veren durumları kapsamaktadır. Vücudun en önemli bölgesi olan beynin dinlenmeye ihtiyacı vardır. Beynin dinlendiği en güzel evre uyku sürecidir. Uyku esnasında beyin yavaş bir şekilde çalışarak dinlenmektedir. Kısacası organizmanın kendini bakıma alması için uyku, olması gereken en önemli ihtiyaçların başında gelir.
En İyi Uyku Saatleri Ne Zamandır?
Melatonin diye adlandırılan hormon beyinde bulunan epifizden salgılanmaktadır. Kişinin uykuya dalmasını melatonin hormonu sağlamaktadır. Melatonin hormonu saat 21:00 sıralarında salgılanmaktadır. Bu hormonun en yüksek orana çıktığı saat ise 23:00 ve 03:00 arasıdır. Saat 21:00 'de yatağa giren biri başını yastığa koyduktan on beş veya yirmi dakika içerisinde uykuya dalmaktadır.
Bilimsel araştırmalara en verimli uykunun gece saatlerinde olduğunu belirtmektedir. Uyku %75 NREM ve %25 REM olmak üzere iki ana evreden oluşmaktadır. Genel uyku 4 evredir. NREM birinci evredir ve bu evrede göz hareketleri yavaşlar ve kaslar daha az hareket eder. Beyin Tata dalgaları yayar. REM uykusunda ise vücut hareketleri daha da yavaşlar. Uyku süresinin yaklaşık olarak %45-55'ini kapsar. Üçüncü evrede uyku daha da ilerler ve dördüncü evrede ise kişi dış uyaranlara tamamen kapalı olur.
Yaşa Göre Uyku Saati ve İhtiyacı Nedir?
Yaş aralığına göre kişinin uyku ihtiyacı belirlenmektedir. Yeni doğan bebeklerin neredeyse günün tamamı olan 23 saat uyduğu söylenebilir. Çocukluk dönemi için ise öğle uykusu önemli olmaya başlar. Genç yetişkin kişilerin uykusuna bakıldığında uyku saati 7 ila 8 saat aralığında olduğu gözlemlenmektedir. Yaşı ilerleyen kişilerde uyku süresi 4 ila 6 saate düşmektedir. Kaç saat uyku yeterli diye bakıldığında bu yaşa ve kişiye göre değişmektedir.
Yapılan araştırmalar incelendiği zaman 1910 yıllarında yaşayan insanların 9 saat uyduğu belirtilmiştir. Günümüzde yaşayan insanlar ise 7 ila 8 saat aralığında uyumaktadırlar. Eski dönem ile yenim dönem uyku farklılıklarının sebebi olarak günümüzdeki insanların daha yoğun çalışmak zorunda olması ile ilgili olabilir. Şehir hayatında nüfus fazlalığı gibi etkenlerden dolayı insanlara zaman yetmemektedir. Bu sebeplerden dolayı kişiler çalışmak için uykusundan fedakarlık yapmaktadırlar.
Beynin Dinlenmesi İçin Kaç Saat Uyku Gereklidir?
İnsanoğlunun en çok ihtiyaç duyduğu uyku ile ilgili birçok çeşitli araştırma yapılmıştır. Yapılan araştırmalara göre yetişkin bir kişinin 7 saat uyumasının ideal olduğu sonuçlanmıştır. Yetişkin kişinin ihtiyacına göre uyku süresi 7 ila 9 saat arasında değişkenlik göstermektedir.
Çoğu insan için günde 6 saat uyumak yeterlidir. Hatta bazı insanlar 6 saatten az uyumaktadırlar. 6 saat uyku yeterli mi diye merak ediyorsanız; kişinin uyku ihtiyacı değişebilir. Kişiye göre değişen uyku ihtiyacı bazıları için 5-6 saat bazıları içinse 10 ila 12 saat olabilmektedir.