Bir sürü insanın yaşadığı iştahsız olma probleminin giderilmesi için tavsiye edilen iştah açma teknikleridir.
İştahı Ne Açar? İştah Açan Şeyler Nelerdir?
Diş sorunu, soğuk algınlığı, depresyon, herhangi bir bölgede meydana gelen ağrılar gibi çeşitli nedenler iştahsızlığa yol açar. Bazen nadir de olsa çinko, C vitamini, biotin, tiamin ve niasin gibi eksiklikler iştahsızlığa neden olmaktadır. İştahı az olan kişilerin alkol, sigara kullanmaması gerekir. Özellikle sigara hem iştahı azaltmakta hem de beslenme yetersizliğine yol açmaktadır. Yüksek lif içeren besinler uzun süre tok kalmayı sağladığı için bu tip besinler iştahı baskılayabilmektedir. Yemek öncesi su içmek kişinin iştahını tıkar. Su ve diğer içecekler yemekten önce iştah problemi yaşayan kişiler tarafından tüketilmemelidir. İştah kayıpları bazen hastalıkların yan etkisi olarak meydana gelebilmektedir. İştahsızlığın asıl nedenini anlamak için uzman doktora kontrol olmak atılabilecek en doğru adımdır.
İştah Açmak İçin Ne Yapmalı?
Gece uyumadan önce zıplamak kolajen üretimini tetiklemektedir. Tavsiye edilen kahvaltı saati yedi ile sekiz arasıdır. İştahın açılması için kahvaltının geç bir saate çekilmemesi gerekir. Kahvaltıda hamur işi gıda türleri, reçel, bal ekmek gibi besinlerin olması kolay bir şekilde enerjiye dönüşmektedir. Enerjiye kolay dönüşen gıdalar ise sindirim sistemini tembelleştirmektedir. Bu yüzden bu tür gıdalar tüketilmemeli bunların yerine badem, fındık, ceviz gibi omega3 oranı fazla olan besinler tüketilmelidir. Fındık, badem ve ceviz sindirim sistemini güçlendirmektedir.
İştah Açmak İçin Ne Yemeli?
- Çiğ badem tüketilmelidir. Özellikle kahvaltıda peynir türleri, zeytin, yeşil sebzeler, çiğ badem, fındık, yumurta ve ceviz tüketilmelidir.
- C vitamini yönünden zengin olan sebze ve meyvelerin bolca tüketilmesi önerilir. Meyve ve sebze türleri iştah açar.
- B vitamini ve çinko oranı fazla olan besinler tüketilmelidir. İştahın artması için deniz ürünleri, badem, yağsız et, fındık, tam tahıl ürünleri tüketilebilir.
- Zeytinyağı, fındık ve avokadonun tüketilmesine özen gösterilmelidir. Bu besinler sağlıklı yağlar içerdiği için iştah arttırma özelliği bulunur.
- Gün içinde sadece ana öğün yemek iştahı açmaz. Aralarda atıştırmalıklardan yardım alınmalıdır. Çantaya faydalı atıştırmalıklardan atılabilir.
İştahsızlık İçin Ne Yapılmalı?
Yemek yemeyi zorunluluk değil keyif için yapın. Keyifli bir şekilde yemek için yemek masasına özenilebilir. Servis tabakları, peçeteler, salatanın sunumu gibi detaylar iştahı etkileyen faktörlerdir. Bu yüzden bu küçük detayların güzel ve özenli olmasına dikkat edebilirsiniz. Aldığınız porsiyona bitirme hedefi koyabilirsiniz. Besinleri yavaş bir şekilde çiğneyerek tabağınızda bulunan yemeğin tamamını tüketmeniz tavsiye edilir. Yemeğin güzel kokması için çeşitli baharatları yemeklerde kullanabilirsiniz. Koku ve görsellik iştahı arttıran etkenlerdir. Ana öğünlerden önce yürüyüş yapmak iştahı arttırmaktadır. Kısa süre içerisinde kilo kaybeden kişilerin nedeni iştahsızlık ve diğer etkenler ise mutlaka hekime muayene olunmalıdır. İştahsız olmak bazen çeşitli hastalıkların habercisi olduğu için bu tip durumları ihmal etmemek gerekmektedir.