Sağlık 13 Ekim 2021 - 18:40:38

İyot Eksikliği ve Fazlalığında Ortaya Çıkan Hastalıklar

İyot Eksikliği ve Fazlalığında Ortaya Çıkan Hastalıklar

Vücudun tiroid hormonunu üretebilmek için kullandığı iyot mineralini yeteri kadar alınmaması durumunda eksikliği yaşanırken aksi durumda vücuda çok fazla gelebilmektedir. Eksikliği ve fazlalığı durumunda vücudu etkileyen bir ürün olduğundan da hastalıklara sebep olabilir.

İyot Nedir, Ne Demek?

Mineraller her zaman vücut için çok büyük önem taşıyan maddelerdir. Bu sebeple de kişilerin düzenli olarak mineralleri alması ve vücutlarında kullanması gerekir. İyot da vücut içerisinde tiroid hormonunun salgılanmasını sağlayan bir mineral olarak bilinir. Tiroid hormonunun salgılanması ile metabolizma doğal yollardan korunmuş olacaktır ve bu sebeple de çok önemli bir maddedir. İyot ile birlikte üreme sistemlerinin gelişimi, sistemin normal bir şekilde işleyişi ve çocuklarda beyin gelişiminin sağlanmasında etkili olmaktadır. Yeteri kadar alınmazsa ya da çok fazla alınırsa bu sistemlerde sorunlar başlayacaktır.

İyot Eksikliğinde Ortaya Çıkan Hastalıklar Nelerdir?

İyodun yeteri kadar alınmaması sebebiyle insanlarda tiroid bezi hastalıkları kendisini göstermeye başlamaktadır. Bunun ilk sırasında guatr hastalığı yer alır. Yeteri kadar iyot alınmazsa kişilerin boyun bölgesinde nodül oluşumu başlar. Bu nodüller çok fazla olduğunda büyük bir şişlik meydana getirmektedir. Dünya üzerinde iyot alamadıkları için 740 milyon kişi guatr hastalığından etkilenmektedir. Bunun yanında kısırlık gibi sorunlar da meydana getirmektedir. Üreme sistemi üzerinde çok etkili olduğundan eksikliğinde bu ciddi soruna sebebiyet verebilmektedir. İyot eksikliği sebebiyle çocuklarda zeka geriliği de yaşanabilirken düzeltilmesi çok zor olacak durumlar meydana getirebilmektedir.

İyot Fazlalığında Ortaya Çıkan Hastalıklar Nelerdir?

İyodun gereğinden çok fazla alınması insanlarda iyot fazlalığı olarak isimlendirilen olumsuz durumu ortaya çıkarmaktadır. Eğer çok fazla iyot alınmaya başlanırsa bu durum tiroid bezini hızlı bir biçimde yoracaktır. Belirli bir süre sonrasında tiroid bezi yeteri kadar işini yapamamaya başlar ve tiroid hormonunu üretemez. Bu sayede de iyot eksikliğinde yaşanan hastalıklar yaşanmaya başlayacaktır. Buna ek olarak iyot fazlalığı durumunda ciltte ciddi hasarlar meydana gelebilir. İlk etapta sivilce oluşumu başlarken sonrasında bu sivilceler bir yaraya dönüşecek ve insanları psikolojik yönden de etkilemeye başlayacaktır.

İyot Hangi Besinlerde Bulunur?

İyot eksikliği ya da fazlalığı gibi olumsuz durumları yaşamamak isteyen kişilerin iyodu içeren besinleri bilmesi ve bunları dengeli bir biçimde kullanması gerekmektedir. Süt, yumurta ve yeşil yapraklı besinler içerisinde iyot içeren ürünlerdir. Bunun yanı sıra içme sularının içerisinde yüksek miktarda iyot yer alabilmektedir. Bilindiği üzere sofra tuzu olarak kullanılan ürünlerde de yoğun miktarda iyot yer almaktadır. Bu gıdaları düzenli olarak tüketen kişilerin alım miktarlarına dikkat etmesi ve buna göre hareket etmesi önem arz eder. Aksi halde ciddi şekilde zorluklar ile karşı karşıya kalınabilecektir. İyot eksikliği ve fazlalığında ortaya çıkan hastalıklar insanların hayatını devamlı olarak etkilerken çok dikkat edilmesi gerekir.

  • İyot fazlalığı
  • iyot eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklar
  • iyot fazlalığında ortaya çıkan hastalıklar
Yorumlar
Saniye Orak İyot eksikliğinde ortaya çıkan hastalıklardan korunmak için tüketilen besinlere dikkat etmek gerekiyor. Tuz da iyot var. Ne fazla tüketmek ne de az tüketmek gerekiyor. Bu mineral nasıl ölçülür? Vücutta eksik ya da fazla olduğu nasıl belirlenir? cevapla
yorum yaz
Othello Sendromu Nedir, Ne Demek? Belirtileri Nelerdir? Nedenleri ve Tedavisi