Kadınlarda saç dökülmesi, deri ve iç hastalıkları nedeniyle oluşabilen, genetik, stres, demir eksikliği, hipotiroidizm ve hipertiroidizm, B12 eksikliği ve menopoz gibi birden fazla sebebe bağlı olarak gelişebilen, estetik görünüm bakımından kaygı ve endişe meydana getiren bir durumdur.
Kadınlarda Saç Dökülmesi Neden Olur?
Mevsimsel değişiklikler, stres, vitamin eksikliği, genetik problemler gibi pek çok sebepten dolayı meydana gelebilen kadınlarda saç dökülmesi problemi, uzun süreli devam ettiği zaman bazen bir hastalığın belirtisi olarak tanımlanabilir. Eğer durmayan saç dökülmesi sorunu yaşıyorsanız sebepleri şu şekilde olabilir:
Genetik etkenler: Aile bireylerinde kellik problemi olan kadınlarda saç dökülmesi yaşanabilir. Erkek tipi saç dökülmesi özellikle genç kızlarda daha fazla gözlemlenmektedir. Bunun nedeni ise aşırı stres, dengesi beslenme, uzun süre aç kalma ya da hormonal problemlerdir. Bu tarz dökülmelerde hormonal tedavi ve saç çıkarmaya yönelik uygulamalar bir arada uygulanmalıdır.
Deri problemleri: Bazı iç hastalıklar ya da deri hastalıklar saç derisini etkiler ve dökülme söz konusu olabilir. Sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi hastalıklar saçları etkileyerek dökülmesine neden olabilir. Aşırı saç dökülmesinin nedeni bu olabilir ve altta yatan etkene yönelik tedavi gereklidir.
Yanlış beslenme: Saçlarımız aslında canlıdır ve beslenmesi için tükettiğiniz her şeye dikkat etmelisiniz. Eğer dengeli ve sağlıklı beslenirseniz saçlarınız daha güçlü olacaktır. Tek tip beslenme, uzun süre aç kalmak, karbonhidrat değeri yüksek yiyecekler tüketmek ve yanlış beslenme sonrasında saç kökleri zayıflayarak dökülebilir.
Vitamin ve mineral eksikliği: Yemeklerinizi düzenli yiyor olmanız vitamin ve mineral eksikliği olmadığı anlamına gelmez. Saçlar için gerekli vitaminlerin alınmaması dökülme meydana getirir. Vücudunuzda B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleri eksikse eğer dökülme kaçınılmaz olacaktır.
Hormonal problemler: Adet gecikmesi, aşırı tüylenme, akne ve kilo alımı sorunu mevcutsa hormona dengesizlik söz konusu olabilir. Hormonal bozukluklar dökülme meydana getirebilir.
Stres ve Depresyon: Aşırı stres sonrasında vücudun hormonlarında meydana gelen değişikler saçlar dökülme meydana getirebilir. Anksiyete, depresyon ya da herhangi bir psikolojik rahatsızlık sonrasında gelişebilir.
Doğum ve Kemoterapi: Bu iki dökülme nedeni de spesifiktir. Doğumdan 2-3 ay sonra dökülme söz konusu olabilir Ayrıca kanser hastalığı tedavisi olan kemoterapi de bu durum yaşanabilir.
İç hastalıklar: Romatizmal hastalıklar, kullanılan hormonlar, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet, doğum kontrol hapları ve zayıflama hapları gibi hastalıklar ve ilaçlar sonrasında saçlarda seyrekleşme görülebilir.
Polikistik over: Kadınlarda bulunan polikistik over hastalığı da hormonları değiştirerek saç dökülmesine yol açar. Kadınların hamilelik dönemleri, menopoz zamanları da saç dökülmelerine sebebiyet verir.
Çok fazla stres içindeyseniz buda saç dökülmesi nedenidir. Bu dökülme iki üç ay devam eder ve saçlarda seyreklik meydana gelir. Saçları yukarıdan sıkı bir şekilde toplamak saç dökülmesine yol açar. Bazı hastalıklar insan vücuduna girdiği zamanda saçlar dökülmektedir. Yıllar geçtikçe kişi yaşlandığında saçlar dökülebilir.
Kadınlarda saç dökülmesi kellik sorunları bu sebeplerin haricinde yanlış kullanılan kozmetik ürünleri, saçların boyatılması sırasında yıpranması gibi etkenlerden ötürü de gelişebilmektedir. Pek çok kadın bu problemle iç içedir ve bu olaya çok üzülürler. Saç dökülmesinin neden kaynaklandığını anlamak için öncelik ile doktora gidilerek bu sorunu anlamak ve sonunda da çözüm bulmak gerekmektedir.
Kadınlarda Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki, saç dökülmesinin nedeninin saptanması doğru tedavinin uygulanması konusunda önemlidir. Kadınlarda saç dökülmesi tiplerine bakmalı ve ona göre bir yöntem uygulanmalıdır. Eğer önemli bir sebepten kaynaklanan dökülme söz konusu değilse saç dökülmesini ne önler diye merak ediyorsanız şu önerileri belirtebiliriz:
- Ispanak, pazı, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler tüketiniz. bu sebzeler demir eksikliğinin giderilmesini sağlar. Eğer vücudunuzda böyle bir durum söz konusu ise oksijen seviyesi düşer ve saç köklerine yeterli oksijen gitmez. Bu da dökülmeye neden olur.
- Portakal, greyfurt, karpuz, çilek gibi C vitamini bakımından zengin olan meyveleri tüketiniz. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu besinler dış etkenlerin saçınıza zarar vermesini önler.
- E vitamini bakımından zengin olan ceviz, fındık gibi kuruyemişleri tüketiniz. Özellikle Ceviz iyot bakımından zengindir ve saç dökülmesi sebeplerinden olan tiroid bezi problemlerini gidermektedir.
- Balık ve diğer deniz ürünlerini tüketiniz. Deniz ürünlerinde çinko vardır ve bu saçları güçlendirir.
- Kalsiyum ve protein bakımından zengin olan yoğurdu tüketiniz.
- Protein bakımından zengin olan tavuk ve hindir etlerini ve fasulye sebzesini yemeye özen gösteriniz.
Yukarıda belirttiğimiz besinlere ek olarak havuç, sarımsak ve soğan tüketimine de özen gösteriniz.Bazı diyetler ve vücudun beslenememesi sonucunda saç dökülmesi yaşanır. Bundan dolayı saç dökülmesi için beslenme detaylarına önem veriniz.
Kadınlarda Saç Dökülmesinin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?
Her dökülme saçta seyreklik veya kel kalma gibi bir durum oluşturmaz. Kişi öncelikle kendini takip etmelidir. Bir günde 30-40 saç teli dökülüyor ise bu sizi endişelendirmesin. Bu gayet normaldir. Çünkü bu dökülen saçlar zamanla kendini yenileyip tekrar çıkacaktır. Eğer bir günde 150-200 tel saçlarınız dökülüyor ise bu sizi endişelendirebilir ve önlem almanızı gerektirir.
Eğer ki saçınız her zamankinden uzun bir sürede uzuyor ise bu da kadınlarda saç seyrelmesi belirtileri arasında yer alır. Çünkü uzun sürede saç uzaması saçın sağlıksız olduğunun göstergesidir. Saçın dip kısmında kepeklenme var ise buda bir saç dökülme belirtileri arasında yerini alır. Bu tür problemler genellikle 15-16 yaşlarında oluşmaya başlar. Bazen de menopoz dönemleri araya girdiğinde saçlar 40 yaşından sonra dökülmeye başlayabilir.
Kadınlarda Saç Dökülmesine Çözüm ve Tedavi
Öncelikle saç dökülmesi tedavisi için kesinlikle doktora başvurmanız gerekmektedir. Çünkü bazen ciddi rahatsızlıklar da saç dökülmesine neden olabilir. Saç dökülmesini önlemek istiyorsanız saçınıza zarar veren ürünleri kullanmamalı ve saçınız için kullanacağınız ürünlerin bitkisel olması gerekmektedir. Çünkü kimyasal ürünler saç dökülmesine ve kelliğe bile yol açabilmektedir.
Saç dökülmesini engelleyen bazı vitaminler mevcuttur. Bunlar b vitamini ve proteindir. Bunları yiyeceklerden yeteri miktarda karşılayarak saç dökülmesini engelleyebilirsiniz. Saç dökülmesinin başlıca sebepleri arasında stres mevcuttur. Stresten uzak durarak saç dökülmesini engelleyebilirsiniz.
Saçınıza jöle tarzı kimyasalları kullanmamaya özen göstererek dökülmeyi engellersiniz. A vitamini yeteri miktarda almalısınız çok alınması saçı döker. Saçınızı her gün yıkamak ve şampuan kullanmak saçın dengesini bozar ve dökülmeye yol açar bu neden ile saçı gün aşırı yıkamalısınız. Cildiyenin verdiği saç ilaçlarını kullanıp, tavsiyelere uyarsanız dökülmeleri azaltabilirsiniz.