Kanola Bitkisi Nedir? Nasıl Yetiştirilir? Ne İşe Yarar? Ne Zaman Ekilir?
Kanola bitkisi Türkiye'de yeni yeni duyulmaya başlanan ve sayısız faydaya sahip bitki türlerinden biridir.
Kanola Bitkisi Nedir? Ne İşe Yarar?
Yurtdışında uzun zamandan beri yetiştirilen Türkiye'ye ise yeni giren bitkinin geçmişi kısadır. İlk defa Kanada'da yetiştirilmiştir. Fakat bitkinin genetiğiyle oynandığından dolayı yetiştirilmesi yasaklanmıştır. Kanolanın bitkisel yağ şeklinde kullanılmasına rağmen hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sonucuna göre birçok faydasının olduğu aynı zamanda da zararlarının varlığı görülmüştür. Bitkinin içeriği GDO'ludur. Hormonal dengesizlikler gibi çeşitli rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bitki varlığının yanında K, A, E, D gibi vitaminlere sahiptir. Aynı zamanda içerisinde omega6 ve omega3 olduğu için faydalı bir besin kaynağıdır. Diğer sıvı yağ türleri ile benzer içeriğe sahiptir. Bu bitkinin yağından dizel yakıtlar üretilmekte ve araçlarda kullanılabilmektedir. Bitkinin kumlu toprak haricinde her toprak türünde yetişme özelliği vardır.
Kanola Bitkisi Nasıl Yetiştirilir?
Türkiye'de ekim zamanı genel olarak kış mevsiminde yapılmasına rağmen yazlık olarak da kanola bitkisi üretilmektedir. Ekime başlanmadan önce tarlanın derin ve kaliteli olarak işlenmesi gerekmektedir. Toprağın sürülmesi ve ekimin yapılabilir hale getirilmesinden sonra tohumun ekilmesi gerçekleştirilmelidir. Tohumlar mekanik mibzer aracılığı ile ekilir. Çoğu üretici gelişmiş ekim makinası kullanmaktadır. Makine sayesinde ekimin derinlik durumu, sıraların sıklığı ve sıraların arası kolay bir şekilde ayarlanmaktadır. Ekimin sıklığı ise toprağın türüne, iklim türüne ve tohum özelliklerinin durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Genel itibari ile sıraların arası mesafe olarak on sekiz ila yirmi santimetre, sıraların üst mesafesi ise üç ila dört santimetre, ekimin derinliği iki ila iki buçuk santimetre değerinde olması gerekir. Ekim metrekare başına elli ila atmış tohum düşecek şekilde ayarlanmalıdır.
Kanola Bitkisi Ne Zaman Ekilir?
Ekim kış mevsimin sert geçtiği bölgeler için ağustos ayının sonu eylül ayının ilk haftası olarak tarif edilir. Kış mevsiminin yumuşak geçtiği bölgeler için ise yirmi eylül ile ekim ayının sonu olarak ifade edilir. Tohumun derine ekilmesi durumunda çimlenerek toprağın yüzeyine çıkması zorlaşabilir. Tohum normal sıklıkta ekildiği zaman ise kış mevsimine girilmeden toprağın üzerinde rozet yapısının oluşması tamamlanmaktadır. Bitkinin kış mevsiminde meydana gelen zor şartlara dayanması için kış aylarına rozet olarak girmesi gereklidir. Bitki sık olarak ekildiği zaman normalden fazla boy alarak zayıf olabilir. Kış aylarının soğuğuna dayanmak için bitkinin boy ölçüsünün kıştan önce on ila on üç santimetreye ulaşmış olması gerekir. Ayrıca rozet yaprakların da kış mevsiminden önce çıkmış olması önem teşkil etmektedir. Bahsi geçen sebeplerden kaynaklı olarak kanola bitkisi yetiştiriciliği hususunda ekim zamanının ziyadesi ile önemli olduğunun farkında olunması gerekmektedir. Bitkinin bakımına, ekim zamanına ve hava şartlarına dikkat edildiği sürece başarılı sonuçların alınması mümkündür.