Karalahana; C vitamini açısından oldukça zengin ve aynı zamanda içerisinde yeterli miktarda A, B, E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, bakır, demir ve kükürt barındıran faydalı bir sağlıklı bir yeşilliktir.
Karalahana Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Oldukça besleyici ve sağlıklı bir besin olan karalahana; dolması, salatası, çorbası ve yemeği yapılabilen, sağlık için birçok faydası bulunan bir sebzedir. İçermiş olduğu K vitamini sayesinde alzheimer gibi hastalıklara iyi gelen bu sebze, sinir sistemin meydana getirmiş olduğu olumlu etki sayesinde unutkanlık gibi problemlerin giderilmesinde de etkilidir. C vitamini açısından oldukça zengin bir depo olarak nitelendirebileceğimiz kara lahana, bağışıklık sistemini güçlendirici etki meydana getirmektedir. Ayrıca vücuttaki zararlı toksin maddelerin atılması konusunda da etkilidir.
Antioksidan açısından yüksek değerlere sahip olan karalahana, vücuttaki serbest radikallerin giderilmesine katkı sağlamaktadır. Serbest radikaller hücrelerde tahribat meydana getirerek, anormal bir şekilde çoğalmasına ve kanser gibi hastalıkların oluşmasına sebebiyet vermektedir. Karalahananın içeriğinde bulunan antioksidan bileşenler, vitamin ve mineral özleri, vücuttan toksin atılmasını sağlar ve oksidatif hasarının önlenmesine destek olur. Ortaya çıkaran detoks ve arındırıcı etki sayesinde hem hastalıklara karşı vücudun direnç kazanması sağlanır hem de yenilenme etkisi meydana gelir.
Karalahana Neye İyi Gelir?
Faydalı sebzeler arasında yer alan karalahana içeriğinde potasyum bulunmaktadır. Potasyum, kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olan bir bileşendir. Bu etkisi sayesinde yüksek tansiyon ve buna bağlı olarak gelişen baş ağrısı problemlerinin önlenmesine destek olur. Bunun yanında içerisinde bulunan beta karotenler göz sağlığının korunmasını sağlar. Özellikle katarakt gibi, ilerleyen dönemde görme sıkıntısı meydana getiren hastalıklar için etkilidir.
Vücuttaki iltihaplanmayı önleyen ve dışarı atan kara lahana aynı zamanda buna bağlı olarak oluşan hastalıkları da gidermektedir. İltihaplanmaya bağlı olarak gelişen rahatsızlıklar, artrit, kalp hastalığı ve otoimmün hastalıklardır. Bunları önleyici etki meydana getirmektedir. Kolesterolü dengelemeye ve kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olan bu sebze kalp hastalıklarının oluşum riskini azaltmaktadır. Bununla birlikte kan şekerindeki dalgalanmaları azaltması ve dengeleyici etkisi sayesinde diyabet hastalığı için de yararlı etkiler oluşturmaktadır.
Vücut direncinin artmasını sağlayan karalahananın yararları açısından baktığımızda astım, bronşit, romatizma, siyatik, safra kesesi, ve sarılık gibi hastalıklar için de olumlu etkileri olduğunu gözlemleyebiliriz. İdrar söktürücü, kabızlığı önleyici, kansızlık giderici gibi etkileri de vardır.
Kara Lahananın Zararları Nelerdir?
Yararlı ve besleyici bir sebze olan kara lahananın zararları da olabilmektedir. Öncelikle belirtmek gerekir ki tiroid hastalığı olanlar bu besini tüketirken dikkatli olmalıdır. Tiroid bezlerinin sağlıklı ve verimli çalışabilmesi için gerekli olan iyodini engelleme ihtimali bulunduğu için bu hastalar dikkatli tüketmeli ya da tüketmemelidir. Bununla birlikte böbrek rahatsızlığı olanlar, safra kesesi problemi olanlar, gut hastaları ve romataid rahatsızlıklara sahip kişiler de tüketmemelidir.
Kara Lahana Nasıl Tüketilmeli?
Kavurma, haşlama, buharda pişirme gibi yöntemleri uygulayarak hazırlayabileceğiniz karalahana sebzesi ile çorba, salata, yemek, börek ve sarma gibi yiyecekler yapabilirsiniz. Farklı lezzetlere sahip olan kara lahanayı sızma zeytinyağı koyarak da tüketebilirsiniz. Ağzınızın tadına uydurarak bu besini yeterli oranda tüketmeniz, vitamin ve mineral alımı açısından oldukça faydalıdır.