Beyaz cevher hastalığı; beyin ve omurilik bölgesinde ms plağının oluşması sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Kaybolan Beyaz Cevher Hastalığı Nedir?
Beyin ve omurilik yapısı beyaz ve gri cevherden oluşmaktadır. Beyinde gri cevher dışarda iken beyaz cevher daha içeridedir. Omurilikte ise beyaz cevher dışarıda gri cevher ise içeridedir. Beyaz cevherlerde oluşan plaklar beyin ve organlar arasında iletişimi engellediği için nörolojik bazı septomlar meydana gelir. Kaybolan beyaz cevher hastalığı aynı zamanda ms olarak de bilinen bir rahatsızlıktır.
Hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilen beyaz cevher hastalığı genel olarak çocukluk döneminde ya da 40 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Kadınlarda daha fazla rastlanılan bu hastalık erkeklere göre 2 kat fazladır. Dünya üzerinde her ırtkta ve ülkede görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın erken teşhisi durumunda da beynini beyaz cevher kısmında bazı değişiklikle olduğu saptanmıştır. MS hastalarında beyaz cevherde hastalığın hem başında hem de ilerleyen dönemlerinde değişiklikler olduğu gözlemlenmiştir. MS plakları beyaz leke şeklinde oluşmaktadır ve omurilik MR'larının incelenmesi sonucunda gözlemlenmektedir. Hastalık başlarda tek veya birkaç şikayet ile başlamaktadır.
Beyaz Cevher Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kişiden kişiye farklı belirtiler ile ortaya çıkan beyaz cevher hastalığı sinir sistemini olumsuz yönde etkilemektedir. Beyaz cevher hasar gördüğü zaman vücutta iletişimsizlik meydana gelir. Bu da bazı belirtiler ortaya çıkartır. Bunları şu şekilde özetlemek mümkündür:
- Tek gözde ya da iki gözde de ortaya çıkan görme kaybı ya da bulanık görme
- Vücutta uyuşukluk, karıncalanma ve iğneleme hislerinin oluşması
- Kramp oluşması, güç kaybı, yüzde uyuşma ve denge kaybı yaşanması
- Kaslarda meydana gelen güçsüzlük nedeni ile idrar kaçırma ve sık idrara çıkma isteği
- Cinsel fonksiyon kaybı
- Konuşmada bozukluk
- Yorgunluk ve depresyon hissi
- Yutkunmada zorluk oluşması
- Kısa süreli de olsa hafıza problemleri
Bahsedilen belirtiler kişiye özel olarak gelişmektedir. Hastalık her bireyi ayrı şekilde etkilemektedir. Bu tarz belirtiler sık sık oluşuyorsa kesinlikle uzman bir doktora gidilmelidir. Merkezi sinir sisteminde miyelin olarak adlandırılan ve sinir liflerini koruyan yapıda meydana gelen hasar bu hastalığın belirtilerinin oluşmasına neden olmaktadır.
Kaybolan Beyaz Cevher Hastalığının Tedavisi Var mı?
Beyin sinir sistemini tamamen etkileyen ve sık sık nöbetler şeklinde kendini gösteren kaybolan beyaz cevher hastalığının bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastanın daha az nöbet geçirmesi ya da hastalığın ilerlemesini durdurmak için aşı yöntemi uygulanabilmektedir. Erken teşhis edildiğinde vücudun daha az hasar görmesi sağlanabilir. MS atakları hissedildiği anda mutlaka doktor desteği alınmalıdır. Bu tarz belirtiler ihmal edilmemelidir. Koruyucu tedavi uygulaması ile kişinin engelli kalması gibi durumlar önlenmiş olur. Uygulanan her tedavi yöntemi bağışıklık sistemini koruyucu şekilde gerçekleşmelidir.
Beyaz Cevher Hastalığının Teşhisi Nasıl Yapılır?
Beyaz cevher hastalığını teşhis etmek için bazı tetkikler uygulanmaktadır. MRI yöntemi bu hastalıkta tanı koyulması için oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra beyin omurilik sıvısının incelenmesi gerekebilir. Görsel, işitsel ve smatsensriyel uyarılmış yanıtlar sinirlerin incelenmesi için gereklidir. Bu yöntemler ile uzman doktorlar tarafından teşhis konulabilmektedir.