Kaz eti; protein bakımından oldukça zengin değerlere sahip olan, vücut hücrelerinin onarılmasına katkı sağlayan, yaşlanmayı geciktiren ve saç dökülmesinin önlenmesi konusunda oldukça etkili olan bir et türüdür.
Kaz Eti Faydaları Nelerdir?
B12 vitamini eksikliğinin giderilmesi için etkili olan kaz eti; aynı zamanda günlük protein ihtiyacının karşılanmasına da destek olan, yağ bakımından oldukça zengin olan bir et türüdür. Vücudun ihtiyacı olan A vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılayan kaz etinin faydaları şöyledir:
- Vücutta deforme olmuş, hasar görmüş hücrelerin iyileşmesini sağlar. Yeni hücre dokularını artırır. İçerisindeki protein sayesinde vücuttaki oksijen miktarını artırmaktadır.
- Doymamış yağ asidi bakımından zengin olan kaz eti, kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. Kolesterolü dengelediği zaman damar ve kalp hastalıklarının önlenmesi için de etkili olur.
- İçermiş olduğu E vitamini, selenyum ve çinko sayesinde cilt hücrelerini yeniler ve yaşlanmayı geciktirici etki meydana getirir.
- B vitaminleri bakımından oldukça zengin olan kaz eti, vücut içerisindeki organların performansı için faydalıdır.
- Kalsiyum deposu olan kaz eti, kemik ve diş sağlığının güçlenmesini sağlar.
- Kaz eti, A, D, E ve K vitaminleri bakımından zengindir. Ayrıca bol miktarda esansiyel yağ asitleri içermektedir.
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan bu besin kış aylarında hastalıklara karşı vücudu korumaktadır.
- Büyümeyi sağlayan kaz yağı hamile kadınlar ve çocuklara tarafından tüketilmelidir. Kemik gelişimine katkı sağlar ve kemik kırılmasını tamir eder.
Kaz eti kadar kaz yağı da oldukça besleyicidir. Ölü hücrelerin yok olmasını sağlayan bu et sayesinde günlük vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasını sağlayabilirsiniz.
Kaz Eti Nasıl Pişirilir?
Oldukça lezzetli olan kaz eti mangalda, haşlama ya da kızartma şeklinde tüketilebilir. Mangalda kaz eti oldukça lezzetli olurken fırında da yapabilirsiniz. Eğer ki tencerede haşlama şeklinde yapılacaksa kaz güzelce yıkanır, kanat ve but bölgelerinden kesilir. Kestikten sonra iç ve dış kesimleri kalın tuz ile tuzlanır ve 2 gün süresince buzdolabında dinlenmeye bırakılır. Bu işlem kaz etinin daha lezzetli olmasını sağlar. Bu şekilde daha lezzetli olması sağlanır. Kaz etleri 2 gün bekletildikten sonra tuz kalıntılarından arınması için yıkanır. Büyük bir tencereye alınır. Üstünü kaplanana kadar su eklenir ve kısıt ateşte yumuşayana kadar pişirilir.
Kaz eti nasıl yapılır öğrendikten sonra sırada bunun yenmesi söz konusudur. Tenceredeki kaz çıkarılır ve parçalara ayrılır. Kalan kaz suyu ile çorba veya pilav yapılabilir. Parçalanan etler ile servis yapabilirsiniz. Düdüklüde kaz eti pişirme sağlanacaksa eğer, en az 1 saat pişirme sağlanmalıdır.
Eğer fırında kaz eti yapmak istiyorsanız; kaz etleri aynı şekilde tuzda bekletiniz. Sonrasında üzerinde tuzları silip, arındırınız. Oda sıcaklığından 1-2 saat bekletip, fırın 160 derecede ısıtılır. İğne ya da sivri bir bıçak ile derisi birkaç yerden delinir. Bu işlemi yaparken sadece kazın derisini deliniz. Ete zarar gelmemelidir. Yaklaşık 1 saat pişirilip sonrasında ters-düz yapılır ve 1 saat daha pişirilir. 2 saat sonrasında ısı 135'e düşürülür ve 35-40 dakika daha fırında bırakılır. Yumuşadıktan sonra et fırından çıkarılı ve servis edilir.
Kaz Etinin Zararları Nelerdir?
Oldukça sağlıklı olan kaz eti eğer gereğinden fazla tüketilirse zararlı olabilir. Aşırı tüketilirse eğer; kandaki kolesterolü yükseltir. Bu damar sertliğine ve damar tıkanıklığına neden olur. Bununla birlikte kilo alımı, karaciğer yağlanması ve obezite gibi aşırı yağ tüketimine bağlı olarak meydana gelen hastalıklar söz konusu olur.
Eğer ki kolesterol probleminiz varsa, kaz eti tüketiminde aşırıya kaçılmamalıdır. Tüketim konusunda haftada 1-2 defadan fazlası sağlanmamalıdır. Aksi durumda kaz eti faydadan çok zarar sağlayabilir.
Kaz Eti Fiyatı Ne Kadar?
Diğer kümes hayvanlarına göre kaz eti fiyatı biraz daha yüksektir. Tamamen organik beslenen kaz eti satın almak istediğinizde rakamlar daha da artmaktadır. Oldukça bezleyici olan kaz eti satın almak için internet üzerinden sipariş verebilirsiniz. Taze ya da dondurulmuş olarak satılabilir. Eti aldığınız yerin güvenilir olmasına dikkat ediniz.