Yaşam 28 Mayıs 2021 - 18:24:10

Kefaret Orucu Nedir? Kefaret Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Kefaret Orucu Nedir? Kefaret Gerektiren Durumlar Nelerdir?

Kefaret orucu niyet ettikten sonra meydana gelen olumsuz olaylardan dolayı tekrardan tutulması gereken oruçtur.

Kefaret Orucu Nedir, Ne Demek?

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır. Dolayısı ile Ramazan ayında kefaret orucunun tutulmaması gerekir. Kişinin niyet etmesinden sonra bilinçli bir şekilde orucunu bozması ve yaptığı günahın affedilmesi amacı ile tutulan oruca kefaret orucu denir. Kefaretin ödenmesi için gerekli olan süre atmış gündür. Bu süre iki aya tekabül eder. Bu oruca kaza eklenir ve bu süre atmış bir güne çıkar. Oruca ayın beşinci veya onuncu gününde başlandığı zaman atmış güne tamamlamak zorunlu bir durumdur. Bilinçli olarak bozulan orucun affedilmesi için tutulan kefaret orucunun ara verilmeden tutulması gerekmektedir. Ramazan ayında 2 gün kefareti olan insanlar birinci kefareti yapmaması durumunda diğer kalan ikisi için sadece 1 kefaret orucu tutulur. Birinci kefaret yapılmış ise ikinci kefaret ayrıca yapılması gereken bir süreçtir.

Regl Döneminde Oruç Tutulur mu?

Kadınların regl olma durumları kefaret orucu için engel bir durum değildir. Reglin bitmesi ile ara verilmeden kefaret orucu tutmak gerekir. Niyetin edilmesinden sonra oruç bozmak saygısız bir durum olarak görülmektedir. Dolayısı ile yapılan davranışın bedeli atmış bir gün aralıksız bir şekilde oruç tutmaktır. Bu orucun niyeti ikinci fevrin başlangıç zamanında veya gece yapılmaktadır. Niyetin edilmemesi doğru bir tutum değildir. Orucu tutmadan önce niyetin edilmesi ve niyetin unutulmaması çok önemlidir.

Kefaret Orucu Niyeti Nasıl Edilir?

Niyet ettikten sonra başlayan kefaret orucunu niyet ile göstermek zorunludur. Oruçtan önce niyetin tutulması gerekir. Ramazan ayında oruç tutulması farz olduğu için bu ay içerisinde kefaret orucu tutulmamaktadır. Fakat geri kalan aylarda bu oruç atmış bir gün boyunca tutulur. Ramazan ayı içerisinde herhangi bir özür durumu yok iken niyet edilen orucun bilerek ve isteyerek bozulması halinde muhakkak kefaret cezası olarak atmış bir gün oruç tutulmalıdır.

Hangi Durumlarda Oruç Bozulur?

Belirli bir zaman diliminin içinde içme ve yeme eylemlerinden kaçınma hali orucu tanımlar. Oruç yeme eylemi dışında bozulabilir. İstemeden meydana gelen durumlarda oruç bozulabilir. Oruç tutmanın temel koşulları cinsel ilişkiden uzak durulması, yeme, içme durumlarından kaçınmaktır. Nefsi bu durumların dışında bırakarak oruç tutulur. Oruçluyken bu durumların yaşanması orucu bozmaktadır. Sigara kullanmak ve nargile içmek de yeme içme eyleminin içinde yer alır.

Orucun Yasakları Nelerdir? Nelere Dikkat Etmeli?

Oruç yasakları içerisinde sigara ve nargile gibi tütün kökenli olan dumanlı maddeler, tiryakilikten kaynaklı olarak alınan uyuşturucu maddeler vardır. Herhangi bir nedenden dolayı ağızdan alınan ilaçlar orucu bozan etkenler arasında yer alır. Oruç tutulduğu esnada iğne yaptırmak, kan vermek veya serum almak orucu bozmaktadır. Sağlığı riske atan durumların olması halinde iğne veya serum gibi işlemlerin yapılması kefaret orucuna yol açmaz. Fakat bozulan orucu kişinin iyileştiği zaman kaza etmesi gerekmektedir.

  • kefaret orucu
  • kefaret orucu nedir
  • kefaret orucu niyeti
Yorumlar
Ayten İzci Kefaret orucu vacip midir? Bu orucu gerektiren durumlar nelerdir? Hangi durumlarda tutmak gerekiyor? Hükmü nedir? Kefaret orucu bozulursa ne olur? Kaç gün tutmak gerekiyor? Bu oruç nasıl ve ne zaman tutulur? cevapla
yorum yaz
Kronik Kabızlık Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Nasıl Geçer?