Kefir; inek, koyun veya keçi sütünün kefir mayası şeklinde tanımlanan özel bir maya türü ile fermente edilmesi sonrasında elde edilen, kalsiyum kaynağı olarak bilinen ve birçok kaynakta gençlik iksiri olarak gösterilen, tuzsuz ve ekşimsi bir tada sahip olan içecektir.
Kefir Nedir, Ne Demek?
Sütün mayalanması ile elde edilen ve içerisinde çok yüksek miktarda probiyotik maddeler bulunan kefir; bağışıklık sisteminin güçlenmesi, sindirimin düzenlenmesi gibi pek çok faydalı etkiye sahip olan bir besindir. Sütün mayalanmasıyla oluşması tadının ayrana benzemesine sebep olurken kıvam olarak çok daha yoğun bir haldedir. Genel olarak kıvamı boza kıvamına benzetilmektedir.
Fermente bir süt ürünü olarak tanımlanan kefir, yüksek besin değerine sahip bir içecektir.
Bu içecek, en fazla Orta Asya'da ve Kuzey Kafkasya'da kullanılırken o bölge insanlarının çok daha sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Bu bölgelerde doğal olarak da üretilen bu ürün o yörede keçi sütü kullanılarak elde edilmektedir.
Kefirin Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Kefirin faydaları arasında en önemlilerinden birisi olarak bağışıklık sistemi üzerindeki etkisi gösterilmektedir. Kefir ne işe yarar diye bakacak olursak eğer;
- Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Bakteri florasını iyileştirir ve ishal, kabızlık, şişkinlik, bağırsak krampları gibi durumların önüne geçer.
- Tansiyonun dengelenmesini sağlarken aynı zamanda kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
- Vücuttaki hücrelerin yenilenmesini sağlar ve kanserli hücreler üzerinde etki gösterir. Kanser gelişimini önler, tümör oluşumunun önüne geçer
- Genç kalmayı sağlar ve uzun yaşamın sırrı olarak tanımlanır.
- Cildi güzelleştirir ve cildin daha parlak, canlı durmasını sağlar.
- İdrar yolu enfeksiyonlarını önlerken aynı zamanda böbrek ve karaciğer hastalıklarına karşı da vücudu korur.
- Metabolizmanın hızlanmasını sağlar ve bağırsak hareketlerini düzenler. Uzun süre tokluk sağlayarak açlık krizlerini önler. Kilo vermeye yardımcı olur.
- Psikolojik hastalıklarda rahatlatıcı bir etki göstermektedir. Gerginliği alan ve insanları rahatlatan bir etki ortaya çıkarmaktadır.
- Kansızlık üzerinde de son derece etkili olduğundan kansızlık problemi olan hastalara ya da hamile kadınlara sıklıkla sunulmaktadır.
- Ergenlik döneminde hormon dengesinin sağlanmasında ve bu etki ile birlikte bireylerin çok daha sağlıklı büyümesinde etkilidir.
- Beyin hücreleri üzerindeki etkileri kişilerin hafıza kaybının ortadan kalkmasında da etkili olmaktadır.
Kefir; kullanan insanların tamamında bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki göstermektedir. Bu sebeple bebeklere verilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun yanı sıra diş ve kemik gelişiminde çok etkili olurken kasların oluşumunda da büyük bir fayda sağlamaktadır. Bu etkisi gelişim çağında yer alan çocuklar tarafından da kullanılmasını sağlamaktadır. Bu faydalarının yanında yetişkin insanların kullanımı için de etkileri yer alır.
Kefir Nasıl İçilir? Kullanım Şekli Nedir?
Günün her saati tüketilebilen kefir aç mı tok mu içilir diye merak ediyorsanız, istediğiniz şekilde tüketim sağlayabileceğinizi belirtebiliriz. Birçok kişinin düşüncesinin aksine bu içecek bir ilaç değildir. Hastalıkların ortadan kaldırılması için kullanılmaz, sadece bağışıklık güçlendirir. Örneğin; kabızlık için kefir tüketimi, sindirim düzenleyici etkisi ile bağdaşır. Bağırsakta bir hastalık varsa tedavi etmez.
Günlük hayatta keyfi olarak da bir içecek şeklinde tüketilebilen kefirin, koruyucu etkisini ortaya çıkarmak amacıyla kullanılan bu içeceğin, günde 1 bardak içilmesi gerekmektedir. Bu içeceği direkt olarak tüketemeyenler tadını beğenmiyorlarsa meyve ile karıştırarak içebilir. Buna ek olarak kefir katılarak hazırlanan çorbalar da etkisinin ortadan kalkmasına sebep olmazken rahatlıkla tüketilebilmektedir.
Çocuklarda tüketim saati olarak gece yatmadan öncesi oldukça uygun olacaktır. Büyüme hormonları geceleri aktif olduğundan bu içecek ile birlikte gelişimleri çok daha hızlı ve sağlıklı olabilmektedir. Kullanımında kişilerin yan etkileri bakımından endişe duymasına gerek yoktur. Bugüne kadar kullanımı ile ortaya çıkan bir yan etki henüz görülmemiştir.
Kefir Nasıl Yapılır? Nasıl Mayalanır?
Evde kefir yapmak için süt ve kefir mayası gereklidir. Kefir tanelerini cam şişenin dibine koyup üzerine ılık sütü dökünüz. Şişenin üzerini streç film ile kaplayıp, iki deli açınız. 24 saat karanlık bir yerde bekletiniz.
Eğer kış aylarında yapılacaksa etrafına bir havlı sarınız. 4 saat sonrasında ortaya kefir taneleri çıkmaktadır. Bunlar ufak delikli süzgeç ile süzünüz. Dilerseniz hemen mayalama için kullanabilir ya da emen kullanılmayacaksa içme suyu ile yıkayıp, dolaba kaldırabilirsiniz. Üzerini geçecek kadar içme suyu koyup, ağzını kapatıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Kefiri hemen tüketebilir ya da dolapta saklayabilirsiniz.
Bu tarifin yanı sıra hazır kefir alıp tüketebilirsiniz. Aşırı tüketilen kefirin zararları olabilmektedir. Bu nadir olsa da ister evde yapılsın ister hazır olsun, dengeli tüketilmelidir.