Sağlık 11 Mart 2023 - 16:39:48

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kıl Dönmesi (Pilonidal Sinüs) Nedir? Neden Olur? Belirtileri ve Tedavisi

Kıl dönmesi; aynı zamanda tıp dilinde pilonidal sinüs olarak bilinen, deri altındaki kıl yuvası olarak tanımlanan bir cilt rahatsızlığıdır.

Kıl Dönmesi Nedir, Ne Demek?

Vücutta sırt, ense, saç derisi gibi bölgelerde tüyler sonrasında ortaya çıkan kıl dönmesi; deri altında kalın bir tabakaya sahip bir baloncuğun, deri içerisindeki kılın dışarı çıkmasını engelleyerek içeri yönelmesine neden olması ile görülen bir hastalıktır. Sıcak havalarda daha sık görülmesinin yanı sıra ergenlikten başlayarak kırklı yaşlara kadar görülme olasılığına sahiptir.

Kıl dönmesi apse, şiddetli ağrı, kötü kokulu akıntı gibi ciddi komplikasyonlar meydana getiren kıl dönmesi, fark edildiği anda cerrahi destek alınması gerekmektedir.

En çok kuyruk sokumu ve tıraş edilen bölgelerde görülen kıl dönmesi, özellikle erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmesi erkeklerin bu durumdan daha çok mağdur olmasına yol açmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında pilonidal sinüs tedavisi uygulanmalı ve bu durum ortadan kaldırılmalıdır.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Pilonidal Sinüs, yani kıl dönmesi nedenleri birkaç faktörden meydana gelmektedir. Bunlar şöyledir:

  • Vücutta dökülen kıl ve tüyler terleme sonucunda deri altında birikir ve burada kistik bir yapı meydana getirmektedir. Bunun sonrasında kötü kokulu bir apseye neden olmaktadır.
  • En sık rastlanılan nedenler arasında tıraş bulunmaktadır. Sıklıkla tıraş olmak pilonidal sinüs riskini artırmaktadır.
  • Sürekli dar kıyafetler giymenin sonucunda da olabilir. Ayrıca tıraş edilen yüz haricindeki bölgelerde dar kıyafetler giyiliyorsa bu durumda görülme olasılığı yükselmektedir.
  • Nedenler arasında sıklıkla oturmakta gelmektedir. Masa başında çalışan kişilerin sürekli oturmaları ile makat bölgelerinde görülme riskleri de artmaktadır.
  • Aşırı terlemek ve kılların çok sık çıkması da diğer nedenler arasında sayılabilir.

Vücutta kök hücreler 20'li yaşlardan sonra hormonal aktifleşmesi ile kul üretimine geçer ve bu da kıl dönmesine neden olabilir.

Kıl Dönmesinin Belirtileri Nelerdir?

Kıl dönmesi tedavisi uygulanmadan önce kişiler bazı belirtilerden şikayet ederek doktora başvurmaktadır. Burada her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis oldukça büyük önem taşımaktadır. Çünkü çok ilerlemiş kıl dönmeleri vücuda ciddi zararlar verebilmekte ve tedavinin cevap verme süresini uzatmaktadır. Kıl dönmesinin belirtileri şöyledir:

  • Bu cilt rahatsızlığının başlangıç aşamasında akıntı meydana gelir. Kasıkta kıl dönmesi olabileceği gibi vücudun farklı bölgelerinde de bu durum görülebilir.
  • Akıntı, mikrop ile birleştiği zaman iltihap haline gelir ve rengi yeşil olur.
  • Akıntı oldukça kötü bir koku halindedir. Akıntı bazen kanlı da olabilir.
  • Makatta kaşıntı, kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşturabilir.
  • Başta hafif ağrı sonrasında ise şiddetlenmektedir.

Karşılaşılabilecek pilonidal sinüs vakaları genel olarak deri üzerinden tespit edilebilmektedir. Deride kızarıklık ve şişkinlik en önemli belirtilerindendir. Deri üzerindeki kaşıntılarda bu hastalığın habercisi olabilmektedir. Tıraş olunduğunda alınamayan kıllarda belirtiler arasında görülmektedir.

Kıl Dönmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişilerde görülen kıl dönmesi çeşitli yöntemler ile tedavi edilebilmektedir. Tedavi uygulanırken iki aşamadan söz edilebilir. İlk aşamada henüz kıl dönmesinin oluştuğu bölgede herhangi bir enfeksiyon görülmemiştir ve cerrahi müdahaleye gerek kalmadan bu duruma sebep olan kıl çıkarılabilir. İkinci aşama ise artık pilonidal sinüsün görüldüğü yerde enfeksiyon oluşmuştur ve cerrahi müdahaleye gerek görülür.

Eğer birinci aşamada ise kişi kılın bir kısmının çıktığını tespit edebiliyorsa cımbız ile kılın tamamının çıkmasını sağlanabilir. Tıraş edilen bölgede görülen dönmelerde ise tedavi olarak tersten tıraş etme yöntemi denenebilir. Kıl dönmesi krem ile de tedavi edilebilir. Aynı zamanda kılın bir müddet uzayarak düz bir şekilde çıkması da sağlanabilmektedir.

Hastalık ikinci aşamaya yani enfeksiyonlu hale gelmişse cerrahi müdahale gerektirmektedir. Bu ameliyat lokal anestezi ile gerçekleştirilmektedir. Kılın olduğu bölge hissizleştirilir ve kısa bir süre içerisinde kıl alınıp enfeksiyon temizlenmektedir. Hasta ameliyat sonrasında normal hayatına hemen dönebilmektedir.

Pilonidal Sinüs Ameliyatı Sonrası Bakım

Kıl dönmesi ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri bir ay boyunca pansuman yapılarak mikroplardan uzak tutulmasıdır. Eğer makat bölgesinde ise oturmalarına ve yatma pozisyonlarınıza dikkat etmeniz de önemlidir.

Eğer ki pilonidal sinüs ameliyatı sonrasında akıntı söz konusu ise doktorunuzda danışınız. İyileşme süreci ise yaklaşık olarak 7-12 hafta kadar sunmaktadır. Rahatsızlığın tekrar etme olasılığı %20'dir.

  • kıl dönmesi
  • pilonidal sinüs
  • pilonidal sinüs nedir
  • pilonidal sinüs ameliyatı
Yorumlar
Dilek Orak Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Ameliyatın fiyatı ve süresi ne kadar? cevapla
Muhittin Demir Pilonidal sinüs ameliyatı ne kadar sürer? Ameliyat sonrasında tekrar tedavi gerekiyor mu? Bu rahatsızlığın nedenleri tam olarak nelerdir? Tekrarlama ihtimali oluyor mu acaba? Hangi doktora gitmek gerekiyor? cevapla
yorum yaz
Çilek Lekesi Nasıl Çıkar? Nasıl Geçer?