Okul çağındaki çocuklarda sıkça görülen kıl kurdu hakkında çoğu kişinin neden olduğu konusunda bir bilgisi olmasa da aslında öncelikle bunun ne olduğunun bilinmesi gerekir.
Kıl Kurdu Nedir, Ne Demek?
Bu parazit iplik gibi ince ve hareketli oluşu ile bağırsak parazitleri arasında en sık görülen parazitlerden biridir. Bulaşıcı olan bu parazit gece uyuduktan sonra anüs çevresine binlerce yumurta bırakır. Bu yumurtalar 6 saat içerisinde bulaşıcı etkisi görülebilmektedir. Kalabalık ortamlarda kullanılan tuvaletlerden bulaşabilen bu parazit kısa sürede çoğalarak tüm bağırsakları kaplar. Kişinin anüs bölgesinde kaşıntı sürekli devam eder. Bu parazit çok çabuk bulaştığından temas ve çamaşırlardan da bulaşarak kişinin vücuduna yerleşebilmektedir.
Kıl Kurdu Neden Olur?
Çok çabuk bulaşabilen bu bağırsak parazitleri insan vücudunu tüketmeye başlar. Özellikle bağırsaklarda yer ettiğinden kişiyi rahatsız edici bir yapıya sahiptir. Çiğ et, kirli su, sağlıksız beslenme, bol su ile yıkanmamış sebzeler ve kıl kurdu olan kişilerden bulaşan bir parazittir. Herkese açık tuvaletlerin kullanılması ve makat bölgesinin temizlenmemesi de bu parazite zemin hazırlamaktadır. Okul ve yurtlarda sıkça görülen bu parazit kıl kurdu nedir sorusunun cevabını aramaya yöneltmektedir. Özellikle velilerin bu konuda çocuklarını uyarması gerekmektedir.
Kıl Kurdunun Belirtileri Nelerdir?
Bu parazitin en belirgin özelliği makat bölgesinde sık kaşıntıların meydana gelmesidir. Sürekli olarak karın ağrısının olması, gaz sancılarının meydana gelmesi ve ishal durumu bu durumun en belirgin belirtileri arasında yer alır. Bunun dışında sabah uyanıldığında ağızdan su gelmesi, ağız kokusu ve burun kaşıntısı da kıl kurdu belirtileri arasındadır. Kişinin sağlığı için bu belirtiler var ise mutlaka bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Bu rahatsızlık için uzman yardımı alınması gerekir. Parazitler bağırsaklarda çok çabuk üreyerek ciddi sorunların meydana gelmesine sebep olur. Ayrıca bu rahatszılığı olan kişilerde dışkının yumuşadığı fark edilir. Tedavi edilmez ise diğer bağırsak parazitlerinin de oluşmasına zemin hazırlanır.
Kıl Kurdu Nasıl Dökülür?
Kıl kurdu nasıl dökülür sorusunun cevabı bu parazitin tedavisi ile yanıt bulmaktadır. Parazitin tedavisinde hastanın çevresinde bulunan ve temas halinde olduğu kişilerinde tedavi edilmesi gerekmektedir. Parazitin teşhisi için hastanede para bandı ile makattan örnek alınarak mikroskobik incelemeye alınır. Bu inceleme sonrasında makattan alınan örnekte parazitin yumurtalarına rastlanır ise tedavi süreci başlar. Doktor kontrolünden sonra için özel üretilmiş ilaçlar ile tedavi başlar. Genellikle 1- 2 gün içerisinde bağırsaklardaki tüm kurtlar ve yumurtalar dışkı yolu ile dökülür. Hap ya da şurup şeklinde olan kıl kurdu tedavisi için ilacı kullanılırken kişinin sık sık iç çamaşırını değiştirmesi, bilinmeyen yerlerden su içememesi ve çevresindeki kişiler ile temas kurmaması gerekmektedir. Tekrarlayan bir hastalık olduğu için kişi yılda bir kez de olsa parazit testi yaptırarak hastalığın olup olmadığı konusunda endi sağlığını korumalıdır.