Sağlık 04 Şubat 2021 - 18:22:00

Kırmızı Lahana Turşusunun ve Suyunun Kalorisi, Faydaları

Kırmızı Lahana Turşusunun ve Suyunun Kalorisi, Faydaları

Kırmızı lahana turşusu çeşitli rahatsızlıklar üzerinde pozitif etkileri olan ve mor lahanadan hazırlanan turşudur.

Kırmızı Lahana Turşusu Kalorisi Ne Kadar? Ne İşe Yarar?

Çoğu hastalığa şifa olan kırmızı lahana suyu son yıllarda kilo verebilmek için kullanılmaktadır. Kış mevsiminde soğuk havalardan dolayı oluşan hastalıkların önüne geçer. Soğuk havalarda hastalıklara karşı korunmak için mor renkteki sebzelerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Mor lahana da mor sebze türleri arasında olan vitamin değeri yüksek sebzelerden biridir. Aynı zamanda lif açısından zengin ve kalori olarak düşüktür. Kırmızı lahana turşusu kalorisi yaklaşık olarak 54 kcal'dır. Kalori açısından çok yüksek olmayan ve içerisinde lif bulunduran bu besin sindirim sistemi için oldukça faydalı özellikler sergilemektedir. Hem tadı hem de faydaları sayesinde pek çok kişi tarafından yoğun olarak tüketilmektedir. Besin değerleri açısından diyetteyken bir miktar tüketilmesinde sakınca görülmemektedir.

Mor Lahana Turşusu Nasıl Yapılır?

Turşunun yapılması için gerekli malzemeler arasında bir tane yeşil lahana, gerektiği kadar su, iki tane kırmızı lahana, üç çorba kaşığı deniz tuzu vardır. Ayrıca turşunun yapılacağı hava geçirmeyen kavanoz gerekir. Lahana yapraklarının ince olmasını tercih eden kişiler yaprakları rendeleyebilir. Doğranan lahanalar kavanozun içerisine koyulur ve üstüne deniz tuzu eklenir. Yaprakların üstüne az oranda su dökülür. Sonra kapak yardımıyla aralarının boş kalması için aşağı itilir. Lahana yaprakları fermantasyon esnasında doğal şekilde suyunu vermeye başlamaktadır. Bu süreçte koku ve sokusu değişme gösterir. Hazırlanan cam kap bir havluyla örtülür. Böcek olmayan ve kirlenmeyecek bir alana bırakılır. Yaprakların su bırakabilmesi için gün içinde birkaç defa aşağı itilmesi gerekir. 1 veya 2 gün sonrasında lahana suyunun kapağı üstüne yükseldiği görülebilir. Yüzey kısımda meydana gelen atık halde bulunan tabakanın alınması ve 2 ya da 3 hafta süresince karanlık alanda tutulması gerekir. Bir süre sonra turşu tüketilebilir. Turşu suyu isteğe göre salatalara da eklenebilir.

Kırmızı Lahana Turşusunun Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Normalden fazla tüketilen kırmızı lahana suyu gaz problemlerine yol açabilir. Bu durumun önlenmesi için turşu tüketildikten sonra gaz oluşumunu önleyen bitki çayları tüketilebilir. Faydalarından biri boğaz enfeksiyonundan dolayı oluşan balgamı söktürebilmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği ifade edilmektedir. Çeşitli cilt problemlerinin ortadan kaldırılması için kullanılabilmektedir. Cildi koruyan ve cildi temiz hale getiren lahana pürüzsüz bir cilt sağlamaktadır. İçinde bulunan vitaminler arasında C, B, K ve E vardır. Kırmızı lahana turşusunun ruh halini daha iyi bir hale getirdiği gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra zihinsel ve fiziksel verimliliğin arttığı söylenebilir. Cilt yaşlanmasını engelleme özelliği bulunmaktadır. Yaşlılık probleminin önüne geçmek isteyen kişiler bol bol lahana tüketebilir. Herhangi bir sağlık sorunu olan kişinin hekim onayında kırmızı lahana turşusunu tüketmesi gerekmektedir. Bu turşu yemeklerin yanına yakışan lezzetli turşu çeşitlerinden biridir.

  • kırmızı lahana turşusu
  • mor lahana turşusu
  • kırmızı lahana suyu
  • kırmızı lahana turşusu kalorisi
  • mor lahana turşusu nasıl yapılır
  • kırmızı lahana turşusunun faydaları
Yorumlar
Nimet Arpacı Kırmızı lahana turşusunun limonlu tarifi gerçekten çok lezzetli oluyor bence kesinlikle denemelisiniz. Hem probiyotik açısından faydalı hem de yapılışı çok kolay. Ben genelde limonlu olarak yapıyorum farklı tarifleri de vardır. cevapla
yorum yaz
Maydanoz Suyunun Faydaları ve Zararları Nelerdir? Nasıl Hazırlanır?