Diyet 05 Temmuz 2021 - 09:58:15

Kolesterol Düşürücü Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kolesterol Düşürücü Diyet Nedir? Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

İnsan vücudu beslenmeye bağlı olarak farlı hastalıkların meydana gelmesi için sürekli risk altındadır. Kolesterol yüksekliği de kalp krizinden böbrek hastalıklarına kadar neden olan faktörler arasında yer alır.

Kolesterol Düşürücü Diyet Nedir?

Kolesterolün yüksek olması ayrıca damarlarda tıkanma ve sertliğe sebep olmaktadır. Kolesterolün normal değerlerde olabilmesi için çeşitli diyetler uygulanabilmektedir. Kişinin beslenme ve yaşam şartları kolesterolün yükselmesine sebep olacağından öncelikli olarak beslenme ile kolesterolü dengede tutmak gerekmektedir. Kardiyoloji uzmanları tarafından önerilen kolesterol düşürücü diyetler hastanın kısa sürede kolesterolün normal değerlere ulaşmasını sağlar.

Kolesterol Düşürücü Diyet Nasıl Yapılır?

Bu diyette kişinin öncelikle eski alışkanlıklarından kurtulması gerekmektedir. Et yemeklerinin azaltıldığı bu diyette kolesterol kısa sürede düşüşe geçecektir. Genel vücut sağlığı için değerlerin normalde olması uzun yaşamın da sırlarından biridir. Sabah kahvaltılarında genel olarak taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Domates, peynir, zeytin, salatalık ve sebzelerden oluşan bir kahvaltı tabağı ile güne başlanmalıdır. Bunun yanı sıra havuç, greyfurt, portakal veya elma suyu tercih edilebilir. Az şekerli açık çay içilebilmektedir.

Kolesterol Düşürücü Diyette Neler Yenir?

Öğlen yemeği:

Genellikle et ağırlıklı olabilen öğle yemeğinde sebze yemekleri de tercih edilmelidir. Yağsız etlerin tercih edilmesi kolesterol için oldukça önemlidir. Yağsız dana eti ya da tavuk eti tercih edilebilir. Bunun yanında yoğurt, yağsız salata ve tercih edilirse bir dilim ekmek tüketilebilmektedir. Sebze yemeklerinde ölçü 4 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde olmalıdır. Yoğurt ve ayran her öğünde tüketilebilir. Ayrıca ara öğün olarak bir porsiyon meyve tüketilebilmektedir.

Akşam yemeği:

Öğlen yemeğinde et yenilmiş ise akşam yemekleri çoğunlukla sebze yemeklerinden yana tercih edilmelidir. Ayrıca yağsız salatalar ve etsiz sebze yemekleri bu öğünde kişinin uzun süre tok durmasını sağlayacaktır. Çok fazla acıkma olduğunda bir porsiyon meyve tüketilebilmektedir. Kolesterolün düşürülmesi için uygulanacak olan bu diyet kilo vermeyi de sağlayacaktır. Kişinin beslenme alışkanlıklarında değişiklik yapması ve bol su tüketmesi sağlıklı yaşamasına da yardımcı olacaktır.

Kolesterol Yüksekliğinin Zararları Nelerdir?

Beslenme insan vücudunun sağlığı açısından çok önemlidir. Gerekli vitamin ve minerallerin vücuda alınması gerekmektedir. Ayrıca kişinin sürekli olarak yağlı beslenmesi kolesterolün ani bir şekilde yükselmesine neden olur. Kolesterol yüksekliği kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere damar sertliği, damar tıkanıklığı ve kalp krizlerine neden olacaktır. Bunun yanı sıra böbreklerde ve karaciğerde kalıcı hasara sebep olabilir. Kişinin sağlığı açısından kolesterolün yüksek çıkması bu hastalıklarda ölüm riskini arttırmaktadır. Damar tıkanıklığı ve damar sertliği beyne giden damarların da hasar görmesine neden olabilir. Damar tıkanıklığına bağlı olarak organlar görevini yerine getiremez bir duruma gelebilir. Bu nedenle sağlıklı beslenerek kolesterolün düşürülmesi sağlanmalıdır. Çok fazla yağlı gıdalardan uzak durulmalı ve düzenli olarak doktor kontrollerinin yapılması gerekir.

  • kolesterol düşürücü diyet
  • kolesterol düşürücü diyet nedir
  • kolesterol düşürücü diyet nasıl yapılır
Yorumlar
Hande Özgen Kolesterol düşürücü diyet yemekleri nelerdir? Doktor kolesterolümün yüksek olduğunu ve önlem almam gerektiğini söyledi. Henüz ilaç kullanmıyorum ama diyete girdim. Hangi yemekler kolesterole iyi gelir? cevapla
Mustafa Der Kolesterol yemekten sonra uyku yapar mı? Mide bulantısı yapar mı? Yüksek kolesterol baş ağrısı ya da ensede ağrı yapar mı? Özellikle tavuk kızartılmış halde tükettiğimde bunlar oluyor acaba kolestrol yükselmesinden mi kaynaklanıyor? Ya da kızarmış tavukla mı anlaşamadık bilemedim. cevapla
İpek Yardımcı Artık hiçbir hastalığın tam sebebi belli değil bence mikrobik durumlar yada süregelen hastalıkları ayrı tutmak gerekir tabiki.. Bir tanıdığım senelerce kalp hastası olarak yaşadı ama kolestrolü hiç sorun olacak boyutta değildi yanı sıra bu kişi hep kırmızı et tüketirdi. Kalp ameliyatı olduktan sonra kendini neredeyse hiç sakınmadan 20 seneden fazla yaşadı. Şimdi bu da bir kalp vakası kolestrol vakası. Genetik etkenler her hastalık için en büyük sebep bence...
yorum yaz
Elmacık Kemiği Estetiği Nedir? Ameliyatı ve Dolgusu Nasıl Yapılır? Fiyatı Nedir?