Koruk Nedir? Koruk Suyu Tarifi Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Koruk; üzümünün olgunlaşmamış halidir ve Ege Bölgesi'nde sıklık tercih edilmektedir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve virüslere karşı faydalı olan bu meyvesinin suyu, turşusu ve salatası tüketilebilmektedir.
Koruk Nedir? Ne İşe Yarar?
Ege Bölgesi'nde yaz mevsiminin olmazsa olmaz meyveleri arasında yer alan koruk; üzümün henüz tam olarak olgunlaşmamış haline verilen isimdir. Yani ham üzüm şeklinde de nitelendirilebilmektedir. Genel olarak bu meyve suyu sıkılarak tüketilmektedir. Tamamen doğal bir içerikten meydana gelmesi vücuda pek çok ayda sağlamaktadır. Genel olarak ham hali ile şişelerde saklanır ve o şekilde tüketilir. Ekşi bir tada sahip olduğu için bu meyvenin suyu salata ve yemekler yanı sıra şarap ve sirkelerde de tercih edilmektedir.
Eriğe benzer bir tada sahip olan koruk, oldukça ekşidir. Çok eski zamanlardan beri bazı ülkelerde metabolizmayı hızlandırmak amacı ile tercih edilmektedir. İçeriğinde yer alan doğal bileşenler ve güçlü mineraller sayesinde hücre yenileyici bir etki sunan bu meyve şifa amaçlı tüketilmektedir. Vücuttaki kan basıncının dengelenmesine yardımcı olan ve kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlayan koruk meyvesi, yerli halk tarafından çoğunlukla içecek şeklinde tüketilir. Hem Türkiye'de hem de diğer Avrupa ülkelerinde endüstriyel bir paya da sahiptir.
Koruk Suyu Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?
Doğal içerikli ve şifalı koruk suyu hazırlamak için üzüm koruğu, ıtır otu ve toz şekere ihtiyaç duyulmaktadır. Öncelikler korukları toplayın ve daha sonra güzelce yıkayınız. Saplarını kopardıktan sonra tencereye koyunuz. Daha sonrasında meyvenin üzerine su ekleyiniz. Suyun miktarı meyvelerin üstünü 1 parmak geçecek oranda olmalıdır. Daha sonrasında ocağı yakın ve bu şekilde kaynamaya bırakınız. Kaynama işlemi bittikten sonra başka bir tencereye tülbent geçirip süzgeç işlemi uygulayınız. Karışımı bu tencereye boşaltıp tülbentte kalan üzümleri de iyice sıkınız. Daha sonra içerisine toz şeker ekleyip yaklaşık olarak 3 saat daha kaynatınız. Kaynama sırasında tortuları sürekli alınız. Böylece su temiz olacaktır. Bu işlem bittikten sonra içerisine ıtır otu ekleyip bir taşım kadar kaynatılır. Bunun sonrasında su dinlenmeye alınır ve soğuması beklenir. Servis edilirken bardağın bir çeyreğine koruk suyu, diğer kısmına ise su ekleyiniz. Sonrasında bardağı karıştırınız ve köpürmesini sağlayınız. Bu şekilde servis edilebilir.
Koruk Suyunun Faydaları Nelerdir?
Genel olarak koru suyu yemek öncesinde hem iştah açma hem de sindirimi kolaylaştırma amacı ile tercih edilmektedir. Bağırsakların tüketilen besinleri daha kolay enzimlemesi destekler ve bununla birlikte kabızlık gibi problemlerim giderilmesine etki sağlar. Halk arasında göz ağrılarına iyi geldiği belirtilmektedir. Fakat bu konuda öncelikle doktora başvurulması gerekir.
Kurdeşen döken hastalar için sağlıklı olan koruk suyu, ciltteki kızarıklıkların giderilmesine yardımcı olur. Eğer ki cildinizle ilgili bir rahatsızlık söz konusu ise kullanım öncesinde bir cildiye uzmanına danışmanız gerekebilir.
Antioksidan açısından zengin olan ve vücuttaki toksin maddelerin atılmasını sağlayan koruk suyu, genel olarak soğuk tüketilmektedir. Serinletici etkisi de mevcuttur. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek olur. Böylece hastalıklara karşı koruyucu etki meydana getirir. Vücuttaki ödemin atılmasını sağlar ve kalp sağlığının, böbreklerin korunmasını sağlar.
Koruk Suyunun Zararları Nelerdir?
Bilinen herhangi bir zararı bulunmayan koruk suyunun yan etkileri aşırı kullanım sonucunda meydana gelmektedir. Bu tarz bir durumda ishal oluşabilmektedir. Bunun yanınsa kronik hastalığınız varsa, devamlı olarak ilaç kullanıyorsanız ve gebeli gibi bir durum söz konusu ise doktora danışarak kullanmanız tavsiye edilmektedir.